Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Banka jako developer slibuje levné nájmy, první dům postaví v Brně

  12:39
Nebývalou spolupráci na výstavbě bytů, kterých je v Brně dlouhodobě nedostatek, navázalo vedení města s Českou spořitelnou. Nejde však o výhodné úvěry pro magistrát, jak by se dalo na první pohled očekávat. Bydlení na pozemcích města přímo postaví největší česká banka.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

„I když město na bytovém trhu hraje důležitou roli a rekonstruuje stávající bytové domy i staví zcela nové, ve srovnání se soukromým sektorem je limitováno zákonnými postupy třeba při vypisování veřejných zakázek. Od spolupráce proto očekáváme flexibilnější postup, ze kterého lidé získají užitek mnohem rychleji,“ vyzdvihla výhody brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Radní už schválili memorandum o spolupráci, dohodu ještě musí posvětit zastupitelé. Už dnes ale soukromí developeři v Brně působí a nepodepisovali kvůli tomu memoranda.

Pakt se spořitelnou se liší v tom, že ve vystavěných bytech nabídne zhruba o pětinu až čtvrtinu nižší nájemné oproti trhu.

To přitom stále roste. Poslední zprávy společnosti UlovDomov, která provozuje největší inzertní portál na nájemní bydlení, se za rok nájem v Brně zvedl zhruba o tisíc korun. 

„Ceny zde docela dlouho spíše stagnovaly, takže určitý nárůst se dal očekávat. Navíc na trhu není v současnosti moc důvodů, proč by nájmy neměly postupně zdražovat. Roste inflace, úrokové sazby hypoték i kupní ceny nemovitostí,“ přiblížil ředitel společnosti Michal Hrbatý.

Právě dohoda s Brnem České spořitelně, respektive její dceřiné společnosti Dostupné bydlení České spořitelny, umožní nájem snížit. Jak? Mimo jiné tak, že město dá bance volně k dispozici pozemky formou schválení práva stavby.

„S právníky teď řešíme, kde je zákonná hranice, abychom je mohli poskytnout co nejvýhodněji a zároveň to bylo stále legální,“ naráží náměstek brněnské primátorky pro bydlení Jiří Oliva (ČSSD) na problémy, které je třeba ještě vyřešit.

Pokud tato možnost nevyjde, nabízí se alternativa v podobě prodeje. To však pro banku znamená náklady, jež se logicky promítnou i do ceny nájmů, které už ztratí punc výhodnosti. 

„Chceme vyjít z modelu, který díky naší mateřské firmě Erste roky funguje ve Vídni, kde jsme postavili přes 10 tisíc bytů. Spolupráce je nastavena i na to, že investor má velmi limitovaný zisk z výstavby,“ poznamenal šéf společnosti Marek Blaha s tím, že s Brnem se domlouvají jako s prvním městem v Česku.

Město dá pozemek, developer postaví dům

Spolupráce má být dlouhodobá a může se postupně rozvíjet, aktuálně však zahrnuje parcely v lokalitě Západní brána ve Starém Lískovci, tedy u výpadovky na dálnici D1 u Jihlavské ulice, kde město vlastní necelých 28 tisíc metrů čtverečních. 

„Nejsou tady problémy s dopravním napojením jako jinde,“ doplnil Oliva. Právě tudy totiž povede tramvajová trať do bohunického kampusu se zastávkou přímo u bytových domů. První spoje tudy projedou už v září.

Pokud vše půjde podle slibů a plánů, do tří let by za 1,5 miliardy mohly v lokalitě vyrůst stovky bytů, které chce banka nabízet prioritně pro profese z klíčové infrastruktury státu – mladé lékaře, hasiče, policisty či učitele. Výběr konkrétních nájemníků však nechá na městě.

Situaci s nedostatkem bytů tento projekt sice nevyřeší, jiní brněnští developeři se však na spolupráci nedívají skrz prsty – nekritizují, že město někoho zvýhodňuje na úkor jich samotných. Naopak věří, že se díky tomu více rozhýbe spolupráce se soukromými investory. 

„Vůbec mi to nepřijde špatné. Kdekdo by takovou dohodu uvítal. Město poskytne pozemek, developer postaví bytový dům a část bytů třeba převede na město, které by je mohlo pronajímat,“ nabízí jednu z možných cest člen správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů Tomáš Beneš, který je zároveň ředitelem developerské společnosti Avrioinvest. 

František Šudřich, šéf konkurenční brněnské firmy Impera Styl, už nastínil, že o potenciální spolupráci s Brnem jednají. Zatím ji ale nechtěl přímo rozvádět. 

„O nájemné bydlení by asi nešlo. To je pro soukromého developera těžké ufinancovat. Spíš by se jednalo o kombinaci soukromých bytů a městských nájemních,“ zopakoval stejný model jako Beneš. Pro banku není nájemní bydlení tak nákladné, protože sama sobě de facto půjčuje peníze, takže ušetří a není tak limitována jako jiní investoři.

Autor:
  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Příšery, krásky i plyšáci. Brno při Animefestu zaplavily roztodivné kostýmy

27. května 2024  17:05

Nejen na brněnském výstavišti jako dějišti Animefestu, ale také v ulicích města mohli lidé o...

Zabedněná okna, vytrhané podlahy. Blok domů v Brně mizí, ustoupí novému nádraží

27. května 2024  15:11

Dvojici vybydlených domů, které překážejí stavbě budoucího hlavního nádraží v Brně, demolují...

Z Pohlreichem zostuzené Bohémy má být opět restaurace, Národní divadlo ostrouhalo

27. května 2024  13:33

V Brně to býval známý pojem, byť v posledních letech existence se renomé restaurace Bohéma...

Z velkých plánů sešlo. Brněnská akvaponická farma končí, dluží i zaměstnancům

27. května 2024

Brněnská firma Future Farming, která se zabývá akvaponickým zemědělstvím, chystá uzavření farmy v...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...