Podle dat Plzeňského Prazdroje je v obcích s méně než pěti tisíci obyvatel situace nejhorší a úbytek hospod nejvýraznější. Za poslední čtyři roky skončilo více než 1 300 zařízení, tedy patnáct procent vesnických hospod.
Hospoda Na Návsi ve Šlapanově na Havlíčkobrodsku, Kapitolka v Samotiškách či Zlatá Křepelka ve Skrbni na Olomoucku, Chodská chalupa na Domažlicku, Restaurace U Rajchů v Dolní Bělé na Plzeňsku a řada dalších menších či větších hospod na vesnici skončilo.
„Vzhledem k současné realitě, která nás radikálně a neomylně likviduje – ceny energie, plynu i potravin – jsme nedávno restauraci uzavřeli,“ uvedli v oznámení provozovatelé Chodské chalupy na Domažlicku. A nejsou zdaleka sami.
„Během pandemie se rozmohla garážová konzumace alkoholu, každý druhý si koupil pípu a dobře si spočítal, že sudové pivo čepované doma je levnější než v hospodě. Mnozí si na to zvykli.“