Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tankové pivo táhne, vrátí lidi do hospod, říká sládek pivovaru Holba

  8:00
Uvařit pivo se ziskem je pro zpracovatele českého zlata těžší a těžší. Kromě vysokých cen za energie sládky trápí i odliv lidí z hospod. Více než na množství proto sází na pivní speciály a rozšíření portfolia i na nealko segment. Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba má za to, že tankovému pivu se nic nevyrovná, a právě to přitáhne pivaře zpět do restaurací.

Sládek pivovaru Holba Luděk Reichl | foto: Holba

Pivovary tíží drahé energie a vstupy. Jak to zvládáte?
Doba je těžká, ale jsem přesvědčen, že kvalitně fungující pivovar se silnou základnou zákazníků je schopen ji zvládnout. Zvládli jsme covid, musíme zvládnout i růst nákladů. A jako v každé ekonomicky složitější době i dnes platí, že musíme jít zákazníkovi více naproti. Mezi zákazníky například stoupá poptávka po tankovém pivu, tento trend samozřejmě vnímáme a pracujeme na rozšiřování sítě podniků s tankovým pivem. Meziroční nárůst piva z tanku je v desítkách procenta.

Takže zákazníci jsou více po kvalitě než množství? Vypije se méně desítek a více nefiltrovaného a tankového piva?
Ano, bezpochyby je kvalita piva rozhodující. Naším nejprodávanějším pivem je Holba Šerák, což je jedenáctka, která má plnější chuť než desítka a zároveň menší množství alkoholu než dvanáctka: a to vcelku vystihuje to, co chce současný zákazník, resp. jejich většina. Šerák je také přesně tím pivem, které nejvíce čepujeme přes pivní tanky.

Vnímáme i rostoucí zájem o prémiové řady, speciály, nefiltrovaná piva, máme velký úspěch s polotmavým pivem. Vidíme, že lidé rádi zkouší, ale základ je v klasickém spodně kvašeném ležáku vařeným tradičním způsobem. To vše potvrzuje, že klíčová je kvalita, samotná cena je až druhým hlediskem, ač pochopitelně také důležitým.

Mladá generace řeší kromě chuti i ekologii. Nadto prý alkohol už tolik netáhne...
Je to tak a platí to nejen u mladých. Změny na straně zákazníků pozorujeme i v obalech. Skončili jsme zcela s PET lahvemi a roste popularita plechovek jakožto praktického a zároveň šetrného obalu. Opravdu důležitou roli přebírá i segment nealkoholického piva, vidíme to u výrazného růstu prodejů naší Holba Nealko. Tyto trendy odráží i naše letošní plány: uvedeme novinky v segmentu nealko piv.

Alkohol už tolik netáhne. Každé osmé pivo z Prazdroje je nealkoholické

Plánujete expanze či investice pro letošní rok?
Připravujeme instalace tanků do dalších restaurací. My pivovarníci a provozovatelé děláme vše proto, abychom společně dostali zpátky lidi do hospod, a právě investice do tankového hospodářství, interiéru či výčepní techniky jsou tím správným směrem.

V hanušovické Holbě pracujete bez tří let téměř tři dekády. Jak moc se toho za tu dobu změnilo?
Začnu opačně, tedy co se nezměnilo - nezměnil se způsob vaření piva, ten je v Holbě stále stejný: tedy kvašení v otevřených spilkách, dlouhé zrání v ležáckých sklepích, vlastní voda z jesenických hor a ten nejlepší žatecký chmel. Naopak se zásadně změnilo technické vybavení, většina částí pivovaru prošla zásadní modernizací, například varna, stáčecí linka či filtrace jsou úplně nové a moderní.

Já si za těch téměř 30 let v pivovaru postupně prošel všechna výrobní oddělení než jsem se stal sládkem, takže ty změny v technickém vybavení vidím velmi dobře a třeba o distribuci či obchodu a marketingu je zbytečné mluvit, ty jsou úplně jinde. Ale způsob vaření piva a základní receptury zůstávají. V tomto je pivovarnictví konzervativní obor v tom nejlepším smyslu slova.

Exodus lidí z hospod se nekoná. Spotřeba piva stoupá i přes jeho zdražení

Jak moc dnes vůbec ovlivňují výrobu piva technologie?
Procesy na varně se kontrolují přes počítač, každou odchylku hned vidíme a řešíme, například teplotu při vaření mladiny a mnoho dalšího. To pomáhá, nemusíme to dělat ručně jako ještě před pár desítkami let. Nicméně stále platí, že pro skvělé pivo potřebujete hlavně kvalitní suroviny jako je chmel, slad či pramenitá vodu a základní „technologie“ jakými jsou již po staletí varna, otevřená spilka a ležácké sklepy. Takže technologie práci usnadňují, ale klíčovou roli má a vždy budou mít suroviny a tradiční způsob vaření a zrání.

V posledních letech klesá spotřeba piva v restauracích současně rostou prodeje v supermarketech. Jak hodnotíte tyto trendy?
Jestliže si chcete vychutnat pivo v jeho nejlepší kvalitě, čepované pivo nic nepřekoná. Takže se snažíme, aby se lidé do restaurací vraceli, vaříme speciály, které jsou primárně určeny na čep, investujeme do moderních výčepních zařízení a tanků, organizujeme školení správného čepování. Já doufám, že se trend poklesu prodeje sudového piva zastaví a jeho prodej začne zase stoupat.

Holba ještě v roce 2019 prodávala 51 procent v sudech, nyní jsme na 41. I když tyto čísla je třeba vidět nejdříve v souvislosti s covidem a nyní i s obtížnou ekonomickou situací, trend je to zřejmý a týká se celého pivovarnického segmentu. Přesto věřím, že se to postupně obrátí a prodej sudového a tankového piva opět poroste.

Jak speciály vznikají? Inspirujete se recepturami třeba v zahraničí?
Hledáme speciální receptury, i když spíše v naší historii a regionu než v zahraničí. Zkoušíme různé ingredience, nové slady, speciální chmely, receptury, sílu či pitelnost. Speciály většinou korespondují s různými ročními obdobími a událostmi, například na Vánoce a zimní sezonu vaříme hutný a silný sváteční ležák, přes léto svěžejší a lehčí typy piv.

S kolegy sládky z pivovaru Zubr Natašou Rouskovou a pivovaru Litovel Petrem Kosteleckým navíc od tohoto roku uvádíme projekt Sládkův Tip, jehož součástí je sedm speciálních piv. Začínáme nyní v březnu se Zeleným Patrikem, který bude v restauracích k dispozici až do Velikonoc. Obecně platí, že speciály, které jsou primárně určeny na čep, posilují a zatraktivňují nabídku piv v restauracích, a tak napomáhají vrátit do nich více návštěvníků.

Odbory jsou bezzubé, proto mají Češi nižší mzdy než na Západě, říká expertka

Nejčtenější

Lidé ukazují, jakou mají moc. Bojkot USA se jako lavina šíří po celém světě

Od Kanady přes Skandinávii až po Velkou Británii a další země se postupně šíří rostoucí mezinárodní hnutí za bojkot USA. Spotřebitelé se obracejí proti americkému zboží v reakci na kontroverzní kroky...

Kanadu tížila Trumpova obří cla jen hodiny. Než Ontario zastavilo zdražení elektřiny

Americký prezident Donald Trump zrušil vyšší cla na kanadské zboží, která dnes vyšponoval na padesát procent. Učinil tak po ústupku kanadské provincie Ontario, které pozastavilo přirážku na elektřinu...

Z boomu do recese za pouhých dvacet dnů. Trumpova politika otřásá Amerikou

Ještě před dvaceti dny americký akciový trh rostl a s ním i celá tamní ekonomika. Odborníci o hospodářské recesi ani neuvažovali a podniky i investoři měli obrovskou důvěru v časy budoucí. Od té doby...

Novinka z Lidlu slibuje revoluci v přípravě svačin. Šunka má tvar přímo do rohlíku

Už žádné krájení, žádné překrajování plátků, šunku stačí vložit do rohlíku a je hotovo. Přesně to slibuje nový masný výrobek, který na českém trhu nabízí řetězec Lidl. Šunka na rohlík prodávaná pod...

Vymést Ursulu a její bandu pryč. Jsou to bolševici, tvrdí podnikatel Bernard

Premium

Stanislav Bernard je podnikatelskou legendou. Selfmade man, který z ruiny vybudoval momentálně desátý největší pivovar v Česku. Daří se mu, meziročně měl rekordní výstav. Jenže Bernard se zároveň...

Nad tequilami celebrit se smráká. Na trhu je těsno, ne všechny značky přežijí

Trumpova cla, která zřejmě vstoupí v platnost 2. dubna, budou zahrnovat 25procentní daň na veškerý dovoz zboží z Mexika. Ohroženým artiklem odtud je tequila, neboť nápoj pro USA vyrábí výhradně její...

16. března 2025

Nebyl to šprt, říká spolužák o Muskovi. V Jižní Africe ho formoval apartheid

Muskův přesun k politickým a ideologickým názorům blízkým Trumpovi může mít kořeny v jeho dětství, zkušenosti s apartheidem anebo dospívání v bělošském prostředí Jižní Afriky, napsal portál The...

16. března 2025

Vymést Ursulu a její bandu pryč. Jsou to bolševici, tvrdí podnikatel Bernard

Premium

Stanislav Bernard je podnikatelskou legendou. Selfmade man, který z ruiny vybudoval momentálně desátý největší pivovar v Česku. Daří se mu, meziročně měl rekordní výstav. Jenže Bernard se zároveň...

16. března 2025

Zájem o dubajskou čokoládu zdražil pistácie. Jejich cena vylétla o 60 procent

Dubajská čokoláda prodražuje milovníkům oříšků pistácie. Jsou totiž klíčovou surovinou pro její výrobu a vlivem extrémní poptávky po celém světě je teď pistácií nedostatek. Vyšší ceny pravděpodobně v...

16. března 2025

Elektrifikace ovládá stavebnictví. V Oslu budou brzy mít jen bagry na baterky

Většině staveništím po celém světě i nadále dominuje naftou poháněná stavební technika. Obyvatelé Londýna či Osla se ale stále častěji setkávají i s elektrickými bagry, které jsou ve srovnání s těmi...

15. března 2025

Onassisova luxusní jachta je na prodej. Zažila opulentní párty i natáčení

Christina O, jedna z nejluxusnějších jachet historie, se aktuálně nabízí k prodeji. Za transakcí stojí skupina irských investorů, která ji nyní vlastní. Cena lodi, která byla původně válečnou...

15. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dvě auta za cenu jednoho. Čína uštědřuje Muskově továrně tvrdou lekci

Šéf společnosti Tesla Elon Musk na druhém nejdůležitějším trhu automobilky ztrácí půdu pod nohama. Značka v Číně, kde dlouhá léta dominovala, čím dál víc ztrácí. Pro některé Číňany je auto okoukané,...

15. března 2025

Co se zemřelým na palubě letadla? Trauma je to pro všechny, říkají experti

Neúspěšná záchrana života na palubě letadla může být nepříjemná nejen pro cestující, ale také pro samotné členy posádky, kteří se smrtí na palubě nesetkávají každý den. Experti pro portál BBC...

15. března 2025

Papírnu BOBO vede bývalý bubeník Žentouru. Teď nastal čas předat ji synovi

Když si Václav Kabát, bývalý bubeník skupiny Žentour Janka Ledeckého, v devadesátých letech pořídil svou první kopírku, nevědomky tím položil základy jedné z nejúspěšnějších českých firem s papírem....

15. března 2025

Chystá se daňová novinka, odpočet úroků má být možný i u družstevních bytů

Premium

Družstevním bytům se z pohledu daní může brzy dostat stejného zacházení jako těm pořízeným na hypotéku. Poslanci mají na stole novelu, jejíž součástí je i pozměňovací návrh, který chce daňovou úlevu...

15. března 2025

Rozděl písmeno G. Virální trend zvyšuje prodeje pivovaru Guinness

Navzdory všem signálům o snižování konzumace alkoholu zvlášť mezi mladými se irskému pivovaru Guinness daří. Nebývalý nárůst zájmu o tradiční černý stout zesílil před časem tak, že nápojářská skupina...

14. března 2025

Stejně by skončila v koši. Žena v Rakousku zaplatila šest tisíc za spadlou ředkvičku

Žena musela během víkendového nákupu v rakouském supermarketu zaplatit 246 eur, tedy v přepočtu přes šest tisíc Kč za to, že ze země zvedla spadlou ředkvičku a ochutnala ji. U pokladny poté zaplatila...

14. března 2025  19:18