Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volně žijících ryb ubývá. Řešením by mohlo být rybí maso z laboratoře

  11:01
Počet volně žijících ryb kvůli nadměrnému rybolovu rok od roku klesá. Jenže zájem o ryby a mořské plody po celém světě naopak roste a podle odborníků se tento trend ještě zrychlí. Nedostatek volně žijících ryb by mohly vyřešit rybí farmy, které pěstují ryby a mořské plody z kmenových buněk.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Jedním z velmi žádaných rybích produktů, který je ohrožen nedostatkem ryb, je kaviár. Jak říká David Shenson, který vlastní čtyři rybí farmy s jesetery v kalifornském Sacramentu, kaviár už dávno není luxusním výrobkem. Byznys je podle Shensona na vzestupu. Potvrzují to i statistiky výzkumné agentury Androit Market, podle kterých dosáhl globální trh s kaviárem 854 milionů dolarů v roce 2018 a do roku 2025 by se měl rozšířit o téměř 10 %.

Prozatím se trh s kaviárem spoléhá na ryby z volného chovu. Dlouhodobě to ale není udržitelné, protože počet divokých jeseterů v přírodě klesá. Podle Světového fondu na ochranu přírody se jejich počet v posledním století snížil o 70 %, píše BBC

Nadměrný rybolov a globální oteplování již dlouho ohrožují populace ryb. Světové ekonomické fórum tvrdí, že světové populace mořských ryb jsou z 90 % vyčerpány, uvedl deník The New York Times

Podle OSN je přitom třetina mořských ryb stále lovena na biologicky neudržitelných úrovních. „Jednoduše řečeno, docházejí nám ryby a situace se rok od roku zhoršuje. Lovem bychom všechny lidi na zemi nakrmili tak možná před staletími. Dnes je tato myšlenka spíše absurdní,“ říká profesor rybolovu a oceánie z Univerzity Britské Kolumbie Daniel Pauly. 

Rybí maso budoucnosti

Hrst začínajících firem si myslí, že řešením by mohlo být rybí maso pěstované v laboratoři.  Firmy, většinou sídlící v Silicon Valley, v Evropě a Asii, vyvinuly technologii pro extrakci kmenových buněk ryb a jejich pěstování na jedlé maso v komerčním množství. Kmenové buňky jsou typem buněk, které se nacházejí v embryích nebo dospělých tvorech, a které mohou vyrůst v řadu různých specializovaných buněk. Mohou z nich vznikat i svalové buňky, které tvoří většinu částí ryb.

„Představte si to jako 3D tisk, jen s tím, že my tiskneme 3D ryby,“ vysvětluje generální ředitel startupu Finless Foods Michael Selden. Jeho laboratoř produkuje mleté rybí maso. Celou rybu, včetně kůže, kostí a krve zatím žádná laboratoř vyrobit neumí.

Finless Foods a podobné začínající podniky dosud své výrobky neprodávají na trhu, protože stále čekají na schválení ze strany regulačních orgánů. To může trvat ještě dva nebo tři roky.

Společnost Wild Type se sídlem v San Franciscu má podobné ambice, ale zaměřuje se na lososa tichomořského. Pěstování ryb v laboratoři je prozatím dražší záležitost, výkonný ředitel Wild Type Justin Kolbeck však doufá, že ryby budou v určitém okamžiku cenově dostupné. „Naším cílem je snížit cenu laboratorního lososa tak, aby byla nižší, než cena běžně uloveného lososa,“ slibuje Kolbeck.

Krevety z laboratoře

Společnost Shiok Meats ze Singapuru se ve svých laboratořích zaměřila na pěstování korýšů, jako jsou krevety. Vytváří laboratorně pěstované krevety odebíráním malého vzorku kmenových buněk ze skutečných krevet. Vzorky pak pěstují ve velké bio reakční komoře, podobné obrovským nerezovým nádržím pro výrobu piva. V nádržích udržují konstantní tlak a teplotu, koupou buňky v plynu a tekutině bohaté na živiny. Po několika týdnech je maso připravené. „Je to stejné maso jako to, které pochází z poraženého zvířete, jen v tomto případě nedošlo k porážce zvířete,“ říká generální ředitelka a spoluzakladatelka Shiok Meat Sandhya Sriram.

Společnost plánuje uvést na trh svůj mletý krevetový produkt v roce 2021 a distribuovat jej nejprve v Singapuru a poté ve východní Asii. Společnost je nadšená, že produkuje „čisté maso“ bez antibiotik a navíc s minimem emisí skleníkových plynů ve srovnání s tradičním zemědělstvím. Jejich přesvědčení o jedinečných perspektivách ekologického masa je však třeba ještě prověřit. 

„Masa vypěstována v buňkách sice mají menší uhlíkovou stopu než tradiční zdroje bílkovin, na druhou stranu stále vyžadují hodně elektřiny,“ říká profesor Guelphské universita v kanadském Ontariu Simon Somogyi. „Odkud tato energie pochází? Používají karbonizovanou nebo obnovitelnou energii?“ ptá se Somogyi.

I přes tyto otázky si Somogyi myslí, že ryba pěstovaná v laboratoři je možná ještě slibnějším trhem než hovězí maso pěstované v laboratoři. „Ryby jsou lépe obchodovatelné než červené maso, protože velká část objemu ryb se zpracovává na mletou rybu a přidává do jídla, jako jsou rybí prsty a rybí hamburgery,“ dodal  Somogyi.

Autor:
  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Pietro Filipi se vrací na český trh. Značka se chce prosadit i v zahraničí

13. května 2024  13:21

Česká oděvní značka Pietro Filipi, za kterou stál zkrachovalý podnikatel Michal Mička, čeká...

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

13. května 2024  13:06

Nové třívozové jednotky RegioPanter v pondělí poprvé svezly cestující na trati z Prahy do Kralup...

Slovensko chce postavit nový jaderný blok, zapojení Ruska Fico odmítá

13. května 2024  12:51

Slovenská vláda má zájem postavit do státního vlastnictví nový jaderný blok s výkonem do 1 200...

Zaměstnanci textilek dodávajících obchodu Shein dřou i 75 hodin týdně

13. května 2024  9:50

Zaměstnanci dodavatelských firem čínského internetového prodejce textilu Shein pracují 75 hodin...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...