Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Startup tlačí brouky do gastronomického mainstreamu, v Česku prodává cvrččí chipsy

  19:01
Hmyz se stále více objevuje v jídelníčku mnoha lidí po celém světě. Ačkoliv v České republice nejsou třeba cvrččí chipsy mezi konzumenty stále ještě příliš populární, Evropská unie tento způsob stravování i kvůli udržitelnosti podporuje. Vznikají proto i první startupy, které se na hmyzí produkty zaměřují.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  David Neff, MAFRA

Jedním z nich je startup Horizon Insects, za kterým stojí podnikatelka Tiziana Di Costanzo. Se svým manželem Tomem Mohanem už nyní hraje důležitou roli na rodícím se trhu. Z brouků vyrábí belgické pivo, v Německu speciální hamburgery a v České republice pak dokonce cvrččí chipsy.

Francouzské jídlo je vyjádřením bílého privilegia, šokovala akademička z USA

Tiziana Di Costanzo se v poslední době stále více zaměřuje i na pizzové těsto. Přimíchává totiž do něj cvrčky domácí, které podle ní těstu přidávají masitou chuť. „Myslím si, že produkty vyrobené z hmyzu je naše budoucnost,“ řekla podnikatelka pro server AP News.

Populace na planetě Zemi stále roste. V roce 2019 žilo na celém světě 7,6 miliardy osob. Mezi nejlidnatější státy patří hlavně Čína a Indie, kde v celkovém součtu žijí téměř tři miliardy osob. Podle predikcí však lidská populace na planetě bude v dalších letech nadále růst. V roce 2023 má překročit hranici osmi miliard.

Rostoucí populace však vyvíjí i větší tlak na celosvětovou produkci potravin a hmyz v tomto kontextu může hrát v dalších letech důležitou roli. Podle odborníků je hmyz bohatý zejména na bílkoviny. V porovnání třeba s hovězím či vepřovým masem je jeho chov zároveň více udržitelný.

„Chov hmyzu není náročný na půdu. V porovnání s dobytkem potřebuje mnohem méně vody a jeho chov je pro lidstvo pozitivní i z hlediska emise skleníkových plynů,“ řekl pro portál AP News Arnold van Huis, který je profesorem na Wageningenské univerzitě v Nizozemsku. Podle skupiny International Platform of Insects for Food and Feed vzroste evropská výroba potravinářských produktů na bázi hmyzu do roku 2030 z 500 metrických tun na 260 000 tun.

Nemocniční jídlo po půlstoletí zlepší nové předpisy, posílí nutriční terapeuti

Hmyz již pravidelně konzumují asi dvě miliardy lidí ve více než 130 zemích po celém světě a podle výzkumu bankovní a finanční společnosti Barclays je tento trend v čase stoupající. Z toho důvodu vznikají po Evropě i první startupy, které se stravování Evropanů snaží změnit.

Než se hmyz stane součástí jídelníčku Evropanů, mohou jich zkonzumovat více nepřímo. Evropská unie totiž schválila hmyz jako krmivo pro zvířata. Zatím se týká ryb. V blízké době by se však mělo týkat i drůbeže či prasat.

Na počátku ledna letošního roku učinila důležitý krok v oblasti konzumace hmyzu Evropská agentura pro bezpečnost potravin, která schválila prodej, přípravu a podávání larev potemníka moučného jakožto potraviny, kterou mohou konzumovat lidé. Může jít tak o náznak malé potravinové revoluce, která Evropskou unii v nejbližších letech možná potká.

Autor:
  • Nejčtenější

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zájem o penzijní DIP je menší, než se čekalo. Mají jej jen desítky tisíc lidí

29. května 2024

O zajištění na důchod prostřednictvím investic se státní podporou Češi zatím velký zájem...

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne na 35 hodin, nebo volné pátky

25. května 2024  8:45

Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne,...

Lázně Teplice. Blahodárné zjevení 50 minut od Prahy

30. května 2024

Advertorial Za kopci Českého středohoří čeká pro mnohé překvapení. Teplice. První úžas přichází se zjištěním,...

Umělá inteligence šetří čas, zdroje i peníze. I v energetice, říkají odborníci

30. května 2024

Umělá inteligence už ovlivňuje i fungování energetického průmyslu. A to i v Česku. Čím dál více...

Test cyklistických přileb: Při nárazu chrání i ty levné. Rozdíly jsou jinde

30. května 2024

Premium Povinnost nosit cyklistickou helmu platí v Česku pouze do 18 let. Podle statistik ji ale polovina...

Ryba jménem Wanda. Startup vytvořil hybridní maso tuňáka, rozdíl pozná málokdo

29. května 2024

Izraelský startup Wanda Fish, který se zabývá pěstováním mořských plodů, vyvinul hybridní maso...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...