Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cheb provoněly první bochníky čerstvého chleba upečené v obecní peci

  12:01
Chebská obecní pec v komunitní zahradě má za sebou první opravdový křest ohněm. Členové spolku Ch(l)ebáci konečně mohli vyzkoušet dílo mistra kamnáře. Kromě pohoštění pro účastníky omítkové dílny v podobě čerstvé pizzy napekli i patnáct bochníků kváskového chleba.
Sázení chleba do pece.

Sázení chleba do pece. | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Abych zadělal na tolik chleba, musel jsem svou běžnou domácí recepturu vynásobit deseti. Nejprve jsem si ale dva dny dopředu namnožil kvásek. Jakmile bylo hotovo, smíchal jsem dvě kila žitého kvásku, dvě kila žitné mouky a 5,5 litru vlažné vody. Směs jsem nechal nějakých šest hodin odpočinout. Následně jsem k ní přidal kilo žitné mouky, pět kilo pšeničné mouky, čtvrt kila soli a kmín,“ popisuje poměrně jednoduchou recepturu jeden ze členů spolku Libor Matoušek.

Zároveň přiznává, že zpočátku váhal, kde tak velké množství těsta připraví. Nakonec se ukázala jako ideální nádoba čistě vymytá dětská vanička. „K tomu dvě silné zdravé ruce, trochu hrubé síly a na chleba bylo za chvíli zaděláno,“ směje se Matoušek, který běžně pro svoji rodinu týdně peče chléb z půldruhého kilogramu mouky. 

S dalším Ch(l)ebákem Štěpánem Boháčkem pak vykynuté těsto rozváleli, rozdělili do ošatek a připravili k pečení.

První pečení chleba v chebské obecní peci

„Nedávno na mě z Facebooku vyskočily fotografie mých pekařských začátků,“ vzpomíná při práci Štěpán Boháček, který začal koketovat s domácím chlebem před sedmi lety. 

„Pečení mne tehdy úplně pohltilo. Já se to učil metodou pokus omyl a byly časy, že můj chleba nechtěly ani sousedovy slepice. Ale to jsou takové ty obtížnější starty. Pak jsme se náhodou potkali s Liborem. Nejprve jsme spolu běhali a pak jsme zjistili, že by se ta energie mohla posunout jiným směrem. A začali jsme spolu péct,“ vzpomíná Boháček. Doplňuje, že do spolku patří ještě Lenka Beránková, která oběma pekařům zdatně sekunduje.

„U nás doma se kvásek poprvé objevil v roce 2014. Od té doby jsem péct chleba nepřestal. Peču každý týden minimálně jednou. A sníme úplně všechno, u nás by se slepice neuživily. Ale je pravda, že se stále pokouším recepturu nějak vylepšovat, pozměnit. Ještě se mi nestalo, že bych si řekl, tak tohle je úplně dokonalé,“ konstatuje Matoušek. 

Sám pro pečení připravil navíc i dva bochníky z žitné mouky. Těsto v plechových formách vymazaných sádlem čekalo na svou chvíli na okraji vyvýšeného záhonu komunitní zahrady. 

Pečení je příležitost k setkávání

„Chtěli jsme nasimulovat, jak by asi vypadalo, kdyby s těstem přišel někdo z ulice. A pro chlapy omítkáře jsme přichystali osm pizz,“ odkrývá utěrku, která chrání obsah další nádoby. V ní odpočívá těsto připravené speciálně na pizzu. Štěpán Boháček mezitím přináší k peci sázecí lopatu, kterou vlastnoručně vyrobil. 

„Není to jednoduché. Zatopit v peci, pohlídat, až klenba zbělá, pak vymést žhavé uhlíky, vytřít pec vodou, upéct pizzy, kterým stačí tak pět minut a potom začít sázet chleba. Zjistili jsme, že k tomu potřebujeme spoustu pomůcek. Například jsme nevěděli, čím a do jaké nádoby vymetat popel. Při dnešním oficiálním nultém pečení musíme vychytat mouchy,“ říká Libor Matoušek a otevřenými dvířky kontroluje teplotu v peci.

Členové spolku plánují, že už brzy uspořádají historicky první obecní pečení pro veřejnost, které by se pak mohlo konat každý měsíc.

„Častěji ne, to už by pro nás bylo náročné. Navíc by to už nebylo tak jedinečné, ztratilo by to své kouzlo. Ale když se ve městě budou konat nějaké mimořádné akce, slavnosti a festivaly, dokážu si představit, že bychom při té příležitosti mohli pec rozpálit. Časem se jistě dostaneme k tomu, abychom její teplo co nejvíc využili,“ věří Matoušek a doplňuje, že po chlebu se dá péct i sladké pečivo, maso a zbytkové teplo usuší třeba křížaly.

„Ale ono to není jen o chlebu. Hlavně je to příležitost k setkávání. Nakonec je to tady vidět. Ti lidé, kteří tady pomáhají, ctí nějaké tradice. Je to podobný princip, na jakém fungují farmářské trhy nebo pěstování vlastních surovin. Tady se při pečení setkají lidé, kteří se v běžném hektickém životě nestíhají vidět, často si jen telefonují. A najednou si ten čas najdou, a navíc si ho mohou užít společně, protože nikam nespěchají. Právě tohle je na pečení to nejlepší,“ doplňuje Štěpán Boháček.

  • Nejčtenější

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Papoušek si ze stresu vytrhal peří, svého zachránce teď zahrnuje polibky

27. května 2024  12:56

Nejen pro radost, ale i jako záchranná stanice pro papoušky funguje chov exotických ptáků Martina...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek

23. května 2024  14:09

Až 150 milionů kusů plechovek s nápoji chce ročně stáčet společnost Bofillex, která spustila provoz...

Vandal, jenž ničil auta dlažebními kostkami, je ve vazbě. Řádění natočil svědek

25. května 2024  21:59

Až deset let vězení hrozí čtyřicetiletému výtržníkovi, který v noci na čtvrtek poškodil v Karlových...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Senior věděl, že ho okrádá falešná sociální pracovnice. Opět ji pustil do bytu

23. května 2024  10:14

Pocit osamělosti někdy přiměje seniory snášet těžko pochopitelné věci. Třeba i vědomí, že je...

Potravinová banka otevřela na Sokolovsku nový sklad, už nemusí odmítat dary

28. května 2024  16:12

Svůj nový centrální sklad v úterý slavnostně otevřela Potravinová banka Karlovarského kraje (PBKK)...

Bez pomoci státu hrozí výrazně dražší teplo, má obavy Karlovarský kraj

28. května 2024  14:50

Ve snaze zajistit schopnost energetických společností udržet stabilní ceny tepla bude Karlovarský...

Termín je na hraně, ale stále platí. Dálnice D6 bude hotová v roce 2028

28. května 2024  9:31

V těsné koordinaci s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) chystá Karlovarský kraj výstavbu obchvatu...

Tančíme a celý svět s námi. Skupinový swing rozvlnil náměstí v Chebu

27. května 2024  15:40

Více než tři desítky lidí se sešly na chebském náměstí Krále Jiřího, aby se připojily k celosvětové...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...