V chebské komunitní zahradě zavoní chléb upečený v nové obecní peci

  10:02aktualizováno  10:02
V chebské komunitní zahradě budou mít brzy zajímavou novinku. Roste tam totiž obecní pec. Staví ji kamnář Jaroslav Závacký, který podobnou zhotovil v obci Štolmíř.

Mistr pecař Jaroslav Závacký staví pec nejen na chleba v chebské komunitní zahradě. | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Chebská pec bude úplně stejná jako ta štolmířská. Bude postavená starým způsobem z pálených cihel. Nemá komín, takže topení, vymetání i sázení chleba se uskutečňuje pouze čelními dvířky,“ uvádí Závacký.

Podle jeho slov už je hotový podstavec a hlavní klenba pece. „Teď přes to přijde ještě další klenba. Mezi ně se vkládá sklo. Bude ze sklárny Harrachov a dává se tam kvůli akumulaci tepla,“ vysvětluje kamnář. 

S úplným dokončením pece však musí počkat, až nad ní tesaři vztyčí historický přístřešek, repliku nejstaršího krovu v Čechách. Teprve poté bude možné dílo dotáhnout do finální podoby.

„Venkovní pece u nás byly historicky jen na Šumavě. Bývaly víceúčelové, nejen na chleba. Někde v nich sušili chmel, jinde ovoce či dřevo. Ve státech na jih od nás jsou takové pece běžné, ta technologie pečení se nezměnila po tisíce let. A je velmi jednoduchá. Musí být, jinak by lidé nedělali nic jiného, než jen pekli chleba,“ směje se Závacký.

„Tento typ pece pochází z doby renesance. Pečení je úplně jednoduché, takže chleba v ní upeče i člověk bez nějakých zkušeností,“ doplňuje. Vyvrací také informaci, že pec je třeba roztápět čtyřiadvacet hodin předem. „To je omyl. V téhle stačí topit čtyři hodiny, možná i jen dvě. Ale nesmí se přikládat. To je ta největší chyba. Jakmile se ohýnek uvnitř rozhoří, do pece se naskládá všechno palivo, což je asi zahradní kolečko dříví. Celé umění je v tom, že se všechno musí přiložit najednou,“ prozrazuje kamnář.

Fotogalerie

Každé otevření dvířek podle něj pec ochladí a natopení pak trvá déle. „Po přiložení začne dřevo kouřit, pec je zevnitř celá začouzená, ale jak stoupá teplota, klenba postupně světlá. Je to tím, že ty usazené saze shoří. A jakmile je klenba bílá, v ten moment se popel vymete a může se začít péct,“ popisuje. Jako první přijde na řadu bílé pečivo.

Obecní pec v zahradě bude využívat spolek CH(L)EBÁCI. Jeden ze zakládajících členů, Libor Matoušek, už pět let doma peče chleba a v rámci celostátní skupiny nadšenců PečemPecen.cz si s ostatními vyměňuje kvásek, recepty a zkušenosti.

„První pečení by se mělo uskutečnit příští rok na jaře. Plánujeme, že péct se bude do podzimu. Ideální by bylo, kdyby se pec využívala, dokud bude teplá. To znamená, že se mohou péct dalamánky, štrúdl nebo koláče, zbytkové teplo dokáže usušit ovoce na křížaly,“ prozrazuje Matoušek. Voňavé pečení by mohly doprovodit ukázky řemesel, kulturní vystoupení nebo třeba nejrůznější kurzy.

  • Nejčtenější

Na služebnu přiběhl pobodaný muž, soused na něj vzal nůž kvůli ženě

Velké pozdvižení způsobili na chodbě domu v Ostrově na Karlovarsku dva sousedé, kteří se hádali kvůli ženě. Jeden z...

Otec ubodal syna nožem na chléb, brutální vraždu připomíná smírčí kříž

Brutální vraždu osmiletého chlapce, který v roce 1675 zemřel rukou vlastního otce, připomíná smírčí kříž nedaleko...

Soud rozplétá rozsáhlé pojistné podvody, obžalobě čelí devět lidí

Krajský soud v Plzni začal v pondělí rozplétat rozsáhlé pojistné podvody z Karlovarského kraje. Zpovídá se z nich hned...

František už se převlékl do zimního, háčkované oblečky zdobí celé lázně

Háčkovanou výzdobu dostala opět po roce Národní třída ve Františkových Lázních. Stromy i oblíbená socha Františka se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Parkoviště v centru Varů jsou zavřená, dostanou závory i kamery

S akutním nedostatkem parkovacích míst se od pondělního rána musejí potýkat řidiči v centru Karlových Varů. Kvůli...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Zabít nudu, nastřelit se. Na drogách jsou i školáci z dobrých rodin

Ritalin, deset tablet. Kdo se přidá?“ ptá se čtrnáctiletý školák na sociální síti ostatních kamarádů. Netrvá to ani pět...

  • Další z rubriky

Bismarckova rozhledna slaví, nabízí dechberoucí pohled do Chebské pánve

Chebská Bismarckova rozhledna slaví letos 110 let od svého dokončení. Osmnáct metrů vysoká vyhlídková věž na vrcholu...

Bývalý vychovatel stojí před soudem za pašování mobilů do věznice

Ze zneužití pravomoci úřední osoby se před karlovarským soudem zpovídá bývalý vychovatel věznice v Ostrově Lukáš...

Vlaky opět vyjedou na trať mezi Dalovicemi a Hájkem, kde se sesunula trať

V sobotu se opět rozjedou vlaky na trati mezi Dalovicemi a Hájkem na Karlovarsku. 26. října ji uzavřela Správa...

Trhali jste stránky z občanky? zajímalo studenty při besedě o Listopadu

Bývalí studenti ostrovského gymnázia, kteří v jeho lavicích zažili listopadové události roku 1989, o nich přišli...

PORADÍME: Jak vybrat zimní boty pro děti?
PORADÍME: Jak vybrat zimní boty pro děti?

Zima pomalu, ale jistě klepe na dveře, a proto je nejvyšší čas myslet na zimní obutí vašeho dítěte. Dětská nožka roste rychlostí blesku, a tak se každoročnímu nákupu sezónní obuvi nevyhnete.

Najdete na iDNES.cz