Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šlechtění jablek trvá desítky let, ta nejlepší v obchodech nenajdete

  9:02
Nechají vyklíčit semínko z ohryzku jablka, které bylo hezky barevné i dobré, a pak jen čekají na sklizeň? Ani náhodou. Práce na odrůdě opravdu skvělého jablka připomínají laboratorní proces, který trvá 20 i 30 let. Výsledek je však předem nejistý.
Tým šlechtitelů vedený Luborem Zeleným pracuje na odrůdách nejen nových jablek,...

Tým šlechtitelů vedený Luborem Zeleným pracuje na odrůdách nejen nových jablek, ale také třešní, švestek nebo meruněk. | foto: Lukáš Urban

Vše začíná hledáním toho, co přesně má nové jablko splňovat. Odborníci na genetiku a šlechtění z laboratoře Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích si nejprve musí stanovit, čeho chtějí vyšlechtěním dosáhnout a jaké hledají vlastnosti.

„Poslední dobou je to hlavně odolnost proti chorobám, škůdcům nebo klimatickým stresům. A samozřejmě jablka musí být dobrá, pěkná a důležité jsou také vlastnosti pro skladování,“ popisuje směs požadovaných kvalit Lubor Zelený.

Požadavky na jablko se přitom stále mění. „Před dvaceti lety nebyl takový problém s jarními mrazy, jako je pro ovocnáře dnes,“ uvádí příklad šéf týmu šlechtitelů. 

Vychází se z odrůd se známými vlastnostmi: „Natipujeme si odrůdy podle toho, co právě hledáme - tu s vynikající chutí zkombinujeme třeba s odrůdou, která má dobré skladování nebo odolnost proti houbovým chorobám.“

Důležité je také místo, kde by se jablko mělo pěstovat - v Holouvousích logicky nejvíc hledají druhy, které se uplatní v podobných podmínkách, v jakých nové jablko vzniká. 

„Většinou je to pro místní podmínky, tedy pro Českou republiku plus Slovensko, Polsko nebo střední Evropu. Máme ale také odrůdu Rubinstep - Pirouette, která se prodává směrem na sever, třeba v Belgii. Tam mají lidé raději jablka kyselejší,“ říká Zelený.

Na prvním místě je vždy chuť. Ale pozor: i tady se zákaznické preference liší podle regionu. 

„Češi mají rádi jablka navinule sladká, kdy cítíte lehce nakyslý tón a chuť přechází do sladka, kdy kyseliny už takřka nejsou znatelné. Čím víc směrem na jih, tím víc je vyžadována sladká chuť,“ říká tak trochu someliérsky Zelený a přidává zajímavosti o spotřebitelských zvycích v různých zemích: „V Itálii se prodávají zvlášť jablka na jídlo a zvlášť na dekoraci. Ta druhá musí skvěle vypadat, dlouho vydržet a už není tak důležité, jak chutnají. Třeba pro Belgičany nejsou důležité vlastnosti slupky - jablka tam lidé před jídlem loupou. Velké rozdíly jsou i v chuti - například Indové mají rádi jablka sladká tak, že u nás by se vůbec nedala prodávat.“

Nově vyšlechtěné odrůdy se na trh dostávají těžko

Ve chvíli, kdy je jasné, jaké má nové jablko být, zvolí se vhodné odrůdy pro zkřížení. Opylením šlechtitelé získají ročně kolem pěti tisíc semínek, z nichž se vypěstují stromky. Ty jsou postupně vystaveny nejběžnějším chorobám, pečlivě se sleduje, jak rostou a vybírají se ti nejodolnější a nejlepší jedinci. Přestože se využívá skleníků, foliovníků a roubování, první plody mohou šlechtitelé ochutnat až zhruba po šesti letech. 

„Hodnotí se nejméně dvě či tři sklizně. Opět se vyberou ti nejlepší jedinci, rozroubují se a další generace stromků se dál sleduje, a to nejen jak plodí, ale třeba také jak strom reaguje na prořezávání a jak se hodí do dnešního intenzivního ovocnářství. Tato druhá fáze trvá až deset let. Jakmile jsme spokojeni, můžeme novinku přihlásit k registraci a k ochraně práv odrůdy. Posuzování Státní odrůdovou zkušebnou může trvat i pět let. Připomínám, že od prvního opylení uplynulo 20 až 25 let. Pokud je to unikátní odrůda, kterou je třeba registrovat rychle, dá se některá fáze šlechtění urychlit, ale někdy to může trvat i 35 let,“ popisuje Zelený.

Připomíná důležitou věc: od počátku se rozmnožuje jeden stromek. 

„Celá odrůda vlastně pochází z jednoho semínka. Když vezmeme nejznámější odrůdu Golden Delicious, to je odrůda, která byla nalezena jako náhodný semenáč v Americe, to je ten jeden strom, který se dodnes množí roubováním,“ připomíná historii žlutého jablka, které najdeme snad v každém obchodu.

Ale dostat jablko na trh, to je práce na další desítky let. 

„Obchodníci nabízejí barevnou škálu, odrůdy žluté, červené a žíhané, ale už tolik nedbají na chutě. To se potom projeví při degustacích, kde ty nejvíce produkované odrůdy jako Golden a Gala končí až za nově vyšlechtěnými odrůdami, třeba za naposledy vítězným Angoldem,“ připomíná k fádnosti nabídky Zelený. 

Třeba Rubinstep, který se podařilo prosadit v některých zemích Evropy, je odrůda stará kolem 15 let. „Na zavedené odrůdy si zákazníci zvykali dlouho, například Golden Delicious se pěstuje už 130 let. Mým snem však je dostat víc mezi lidi i do velkých řetězců naše odrůdy,“ neskrývá své přání ovocnář.

  • Nejčtenější

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

Inspirace, nebo plagiát? Architekt zažaloval starostu kvůli zastávce

22. května 2024  13:26

Přes tři miliony korun žádal u Krajského soudu v Hradci Králové po starostovi Hořic na Jičínsku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

V Krkonoších chtějí vyzrát na oblevy. Pod parkoviště skryjí nádrž pro zasněžování

24. května 2024

Premium Na úpatí Černé hory v Krkonoších vzniká retenční nádrž za 150 milionů korun. Schovaná bude v...

Teplice - Hradec Kr. 0:1, hosté slaví i v deseti, rozhodl žolík Koubek

19. května 2024  14:31,  aktualizováno  17:06

Fotbalisté Hradce Králové i potřetí v sezoně vyzráli na Teplice. V prvním utkání finále play off...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Po třiceti letech v Evropě? Tehdy se s námi také nepočítalo, říká šéf Hradce

24. května 2024  9:05

Fotbalisté Hradce Králové mohou v sobotu udělat předposlední krok k účasti v pohárové Evropě....

Na železnici mezi Hradcem a Prahou bude desetidenní výluka, pojedou autobusy

27. května 2024  14:04

Na hlavní železniční trati z Hradce Králové na Prahu, konkrétně v úseku mezi hradeckým hlavním...

Skiareál Rozárka se odkládá, prioritou Hradce je věž s dětskými hřišti

27. května 2024  10:15

Už rok měl na Novém Hradci Králové sloužit po mnoha letech oživený lyžařský areál s umělým povrchem...

Hradecký kouč Horejš: Zápas o Evropu? Už to, kde teď jsme, je pro nás úspěch

27. května 2024  8:29

Bez ohledu na to, jak dopadnou v pátek v posledním zápase sezony, se může David Horejš ve svém...

Parazitolog vyzrál na úřady, statek hostil zakázané umění. Galerií zůstává

26. května 2024  8:05

Památkově chráněný Šolcův statek v Sobotce na Jičínsku po zimě ožívá. Od května zahájil...

Advantage Consulting, s.r.o.
CNC SEŘIZOVAČ S UBYTOVÁNÍM (30-40.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 40 000 Kč

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...