Mrkvová pomazánka s celerem
Ingredience:
- 4 větší mrkve
- 1/2 menšího celeru
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce jemného kečupu
- 250 g měkkého tvarohu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- světlé pečivo na jednohubky
- kousky citronu nebo červené papriky na ozdobu
- pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu
Pracovní postup:
- Mrkve a celer očistíme a nastrouháme najemno a vložíme do větší misky.
- Přidáme hořčici, kečup a měkký tvaroh a promícháme.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Necháme několik hodin odležet a mažeme na plátky světlého pečiva.
- Zdobíme podle fantazie.
Pomazánka z červené řepy
Ingredience:
- 1 velká nebo 2 menší červené řepy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce oleje z vlašských ořechů
- hrst nasekaných vlašských ořechů + na ozdobu
- 1 lžíce balzamikového krému
- trocha šťávy z citronu (nemusí být)
- tmavé pečivo
Pracovní postup:
- Řepu očistíme a nakrájíme na plátky. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme a pokapeme ořechovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.
- Pak řepu nasekáme nebo nameleme, přidáme nasekané ořechy, balzamikový krém a trochu šťávy z citronu. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Pomazánku mažeme na plátky tmavého chleba a posypeme nasekanými ořechy.
Tip: Do pomazánky můžete vmíchat trochu nastrouhaného křenu nebo křenové pasty.
Sýrová pomazánka s ořechy
Ingredience:
- 200 g sýra s modrou plísní
- 1 hruška
- citronová šťáva
- 100 g žervé
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- sůl a čerstvě mletý pepř
- celozrnné pečivo
Pracovní postup:
- Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
- Hrušku omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme nahrubo. Zakápneme citronovou šťávou a promícháme.
- Do misky k nastrouhanému sýru přidáme žervé, nasekané ořechy, nastrouhanou hrušku, sůl a pepř. Promícháme.
- Pomazánkou potřeme plátky celozrnného pečiva, můžeme ozdobit ořechy.
Pomazánka z červených fazolí
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 konzerva červených fazolí
- lžička olivového oleje
- lžička pálivé papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- pečivo
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Vložíme do misky.
- Přidáme slité fazole, které jsme pomačkali vidličkou.
- Zakápneme olivovým olejem, dochutíme paprikou, solí a pepřem a promícháme.
- Mažeme na pečivo a zdobíme například kousky červené papriky.
Tip: Do pomazánky můžeme přidat čerstvé bylinky nebo nasekanou feferonku.
Domácí šunková pěna
Ingredience:
- 200 g šunky vcelku
- 100 g pomazánkového másla
- 2 lžíce nastrouhaného křenu nebo křenové pasty
- 1 menší cibule
- 1 lžíce hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř
- veka nebo jiné pečivo
Pracovní postup:
- Šunku nastrouháme nebo pomeleme na masovém strojku.
- Přidáme pomazánkové máslo a křen.
- Nakonec vmícháme najemno nasekanou cibuli, hořčici, sůl a pepř.
- Mažeme na plátky veky nebo jiného pečiva.
Tip: Do pěny můžeme také přimíchat jednu nebo dvě lžíce majonézy.