Upečete si k snídani skvělé bagely a k nim si dejte jarní ředkvičkovou pomazánku.

Ingredience

15 g čerstvého droždí
250 ml vody
400 g hladké mouky
3 lžíce krupicového cukru
sůl
40 g změklého másla
olivový olej na potření
ovesné vločky a semínka dle chuti na posypání

Pomazánka:

150 g měkkého tvarohu
50 g majonézy
sůl
100 g ředkviček

1. Z droždí, trošky vlažné vody, lžíce mouky a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku prosijeme do mísy a promícháme se solí, máslem, zbylou vodou a kváskem. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho na teplém místě asi hodinu kynout.

2. Těsto rozdělíme na 12 kousků, které vytvarujeme do zploštělých kuliček. Rukojetí vařečky uprostřed každého kousku uděláme otvor a lehce s ním zatočíme, aby se zvětšil. Pak je necháme ještě asi 20 minut kynout.

3. Do velkého hrnce dáme vařit vodu se zbylým cukrem. Bagely vložíme do vroucí vody a minutu nebo dvě je povaříme. Když se lehce nafouknou, vyndáme je děrovanou naběračkou a necháme okapat a zchladnout.

4. Přendáme je na plech s pečicím papírem. Potřeme je olejem a posypeme vločkami nebo semínky dle chuti. Pečeme v troubě při 200 °C asi 25 minut. Tvaroh promícháme s majonézou, solí a pokrájenými ředkvičkami a podáváme s bagely.