Ingredience 15 g čerstvého droždí Pomazánka: 150 g měkkého tvarohu |
1. Z droždí, trošky vlažné vody, lžíce mouky a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku prosijeme do mísy a promícháme se solí, máslem, zbylou vodou a kváskem. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho na teplém místě asi hodinu kynout.
2. Těsto rozdělíme na 12 kousků, které vytvarujeme do zploštělých kuliček. Rukojetí vařečky uprostřed každého kousku uděláme otvor a lehce s ním zatočíme, aby se zvětšil. Pak je necháme ještě asi 20 minut kynout.
3. Do velkého hrnce dáme vařit vodu se zbylým cukrem. Bagely vložíme do vroucí vody a minutu nebo dvě je povaříme. Když se lehce nafouknou, vyndáme je děrovanou naběračkou a necháme okapat a zchladnout.
4. Přendáme je na plech s pečicím papírem. Potřeme je olejem a posypeme vločkami nebo semínky dle chuti. Pečeme v troubě při 200 °C asi 25 minut. Tvaroh promícháme s majonézou, solí a pokrájenými ředkvičkami a podáváme s bagely.