V červené čočce je vysoké množství bílkovin a také vlákniny. Vyzkoušejte si z ní připravit zdravou a skvělou pomazánku.

Ingredience

1 cibuli
3 stroužky česneku
1 mrkev
250 g červené čočky
sůl
mletý černý pepř
50 ml olivového oleje
2 rajčata
šťávu z 1 citrónu
½ svazku čerstvého koriandru

1. Cibuli, česnek a mrkev očistíme. Nakrájíme najemno a osmažíme na oleji, přidáme propláchnutou červenou čočku a společně orestujeme. Zalijeme asi půl litrem vody, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Vaříme dokud není čočka měkká a voda se neodvaří na minimum. Během vaření občas promícháme.

2. Uvařenou čočku odstavíme a necháme vychladnout. Poté přiléváme za stálého mixování postupně olivový olej. Do hmoty nakrájíme na drobné kostičky rajčata zbavené jadérek. Nakonec ochutíme nasekaným koriandrem, citrónovou šťávou, případně česnekem a osolíme i opepříme. Hotovou pomazánku podáváme s žitným nebo jiným tmavým pečivem.