Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

  0:01
Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli pěstitelské vášni, možná je té úrody na vás najednou trochu moc. Přečtěte si, jak co nejlépe rajčata skladovat a jak si na nich parádně pochutnat.
Rajčatová sezona je v plném proudu.

Rajčatová sezona je v plném proudu. | foto: www.akademiekvality.cz

Rajčata máme my Češi stále raději, což dokazují i data Českého statistického úřadu. Podle nich dosahovala průměrná roční spotřeba této zeleniny v roce 1992 přibližně 7 kg na osobu, v roce 2016 to ovšem bylo již 12 kg.

Za dobrá rajčata jsme ochotni si také připlatit a mnoho lidí sklízí svá vlastní, třeba jen na balkoně.

V případě, že si rajčata pěstujete sami, nemusíte se bát, že by chutnala „papírově“ a voněla jako plastová napodobenina. Ale při nákupu se člověk může lehce spálit. I v obchodě ovšem můžete sehnat opravdu chutné plody, stačí jen vědět, jak si co nejlépe vybrat.

Rajčata

„Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ radí Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy .

„Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou červenou barvu. Nemělo by být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené,“ dodává.

Obecně pak platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní farmy. I to je pro zákazníka určitým signálem - pod vlastní značkou si totiž slušný farmář nedovolí nabízet nekvalitní zboží.

Skladování rajčat

  • Nejlepší je konzumovat rajčata krátce po utržení. K dlouhému skladování nejsou vhodná a nedělá jim dobře ani příliš chladný vzduch v ledničce – ztrácejí pak chuť.
  • Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. V ledničce ztratí působením chladného vzduchu chuť.
  • Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček a tím se jejich dužina stává moučnatou.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Zapečená rajčata s kuskusem a balkánským sýrem

Ingredience na 2 porce:

Zapečená rajčata s kuskusem a balkánským sýrem
  • 4 velká rajčata
  • 1⁄2 hrnku kuskusu
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • nať z jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • snítka hladkolisté petrželky
  • 60 g balkánského sýra
  • špetka mletého římského kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a na spodní straně je lehce seřízneme, aby se nekutálela. Pak odřízneme vršek, jako pokličku, a opatrně je vydlabeme. Dužinu nasekáme a dáme stranou.
  2. Kuskus nasypeme do misky a zalijeme vroucím vývarem. Přikryjeme a necháme asi 10 minut odstát. Měla by se vsáknout všechna tekutina.
  3. Česnek oloupeme a podrtíme v lisu na česnek. Cibulkovou nať a hladkolistou petrželku nasekáme najemno. Balkánský sýr nadrobíme nebo nastrouháme.
  4. Vše přidáme do nabobtnalého kuskusu, dochutíme římským kmínem, solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec do směsi vmíchejte polovinu nasekané dužiny z rajčat (zbytek využijeme třeba do polévky).
  5. Kuskusovou směsí naplníme rajčata, přiklopíme je odříznutým vrškem a pečeme na 180 °C asi 15 minut.

Tip: Místo balkánského sýra můžete použít čerstvý kozí sýr nebo cottage.

Polévka z rajčat a řapíkatého celeru

Ingredience na 6-8 porcí:

Polévka z rajačat a řapíkatého celeru
  • 1,5 kg rajčat
  • 500 g řapíkatého celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • zakysaná smetana k podávání

Pracovní postup:

  1. Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli.
  3. Přidáme nakrájený celer a ještě chvíli opékáme. Pak vsypeme nakrájená rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pět minut dusit.
  4. Potom k rajčatům do hrnce přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a necháme asi 10 minut vařit.
  5. Hotovou polévku dohladka rozmixujeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si necháme na dekoraci).
  6. Podáváme se zakysanou smetanou a lístky bazalky.

Tip: Polévku můžete před podáváním pokapat balzamikovým krémem.

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou

Ingredience na 4 porce:

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
  • 1 salátová okurka
  • 500 g rajčat
  • 2 červené cibule
  • 1 svazek máty
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Pracovní postup:

  1. V malé misce si připravíme dresink - smícháme olivový olej, citronovou šťávu a sůl a dobře prošleháme.
  2. Salátovou okurku omyjeme a pokrájíme na kostičky (můžeme ji také oloupat, ale není to nutné). Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
  3. Okurku a rajčata přesuneme do salátové mísy, přidáme nakrájenou cibuli a nakonec nasekanou čerstvou mátu.
  4. Vše zalijeme připraveným dresinkem a dobře promícháme.

Tip: Do salátu můžete přidat také nakrájený balkánský sýr a černé olivy.

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...