Rajčata máme my Češi stále raději, což dokazují i data Českého statistického úřadu. Podle nich dosahovala průměrná roční spotřeba této zeleniny v roce 1992 přibližně 7 kg na osobu, v roce 2016 to ovšem bylo již 12 kg.
Za dobrá rajčata jsme ochotni si také připlatit a mnoho lidí sklízí svá vlastní, třeba jen na balkoně.
V případě, že si rajčata pěstujete sami, nemusíte se bát, že by chutnala „papírově“ a voněla jako plastová napodobenina. Ale při nákupu se člověk může lehce spálit. I v obchodě ovšem můžete sehnat opravdu chutné plody, stačí jen vědět, jak si co nejlépe vybrat.
„Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ radí Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy .
„Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou červenou barvu. Nemělo by být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené,“ dodává.
Obecně pak platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní farmy. I to je pro zákazníka určitým signálem - pod vlastní značkou si totiž slušný farmář nedovolí nabízet nekvalitní zboží.
Skladování rajčat
Zdroj: www.akademiekvality.cz |
Zapečená rajčata s kuskusem a balkánským sýrem
Ingredience na 2 porce:
- 4 velká rajčata
- 1⁄2 hrnku kuskusu
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- nať z jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- snítka hladkolisté petrželky
- 60 g balkánského sýra
- špetka mletého římského kmínu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Rajčata omyjeme, osušíme a na spodní straně je lehce seřízneme, aby se nekutálela. Pak odřízneme vršek, jako pokličku, a opatrně je vydlabeme. Dužinu nasekáme a dáme stranou.
- Kuskus nasypeme do misky a zalijeme vroucím vývarem. Přikryjeme a necháme asi 10 minut odstát. Měla by se vsáknout všechna tekutina.
- Česnek oloupeme a podrtíme v lisu na česnek. Cibulkovou nať a hladkolistou petrželku nasekáme najemno. Balkánský sýr nadrobíme nebo nastrouháme.
- Vše přidáme do nabobtnalého kuskusu, dochutíme římským kmínem, solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec do směsi vmíchejte polovinu nasekané dužiny z rajčat (zbytek využijeme třeba do polévky).
- Kuskusovou směsí naplníme rajčata, přiklopíme je odříznutým vrškem a pečeme na 180 °C asi 15 minut.
Tip: Místo balkánského sýra můžete použít čerstvý kozí sýr nebo cottage.
Polévka z rajčat a řapíkatého celeru
Ingredience na 6-8 porcí:
- 1,5 kg rajčat
- 500 g řapíkatého celeru
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 20 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- svazek čerstvé bazalky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- zakysaná smetana k podávání
Pracovní postup:
- Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli.
- Přidáme nakrájený celer a ještě chvíli opékáme. Pak vsypeme nakrájená rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pět minut dusit.
- Potom k rajčatům do hrnce přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a necháme asi 10 minut vařit.
- Hotovou polévku dohladka rozmixujeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si necháme na dekoraci).
- Podáváme se zakysanou smetanou a lístky bazalky.
Tip: Polévku můžete před podáváním pokapat balzamikovým krémem.
Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Ingredience na 4 porce:
- 1 salátová okurka
- 500 g rajčat
- 2 červené cibule
- 1 svazek máty
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
Pracovní postup:
- V malé misce si připravíme dresink - smícháme olivový olej, citronovou šťávu a sůl a dobře prošleháme.
- Salátovou okurku omyjeme a pokrájíme na kostičky (můžeme ji také oloupat, ale není to nutné). Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
- Okurku a rajčata přesuneme do salátové mísy, přidáme nakrájenou cibuli a nakonec nasekanou čerstvou mátu.
- Vše zalijeme připraveným dresinkem a dobře promícháme.
Tip: Do salátu můžete přidat také nakrájený balkánský sýr a černé olivy.