Upečte si svatomartinské rohlíčky a pochlubte se svým pekařským umem

  0:15
Martinské rohlíčky nebo podkovy se připravovaly koncem října, kdy končila čeledínům služba a vyráželi za prací jinam. Sladké pečivo plněné mákem si můžete přichystat s pomocí Lindy a Kateřiny z Herbáře. A pokud se ostatním pochlubíte svým pekařským uměním, můžete vyhrát kuchařku.

Kateřina Winterová s Lindou Rybovou připraví v dalším díle kuchařského Herbáře spoustu podzimních dobrot. Nejprve si udělají jeřabinovou marmeládu, kterou následně využijí na marinádu s chilli. Jeřabiny si určitě zaslouží i dnes své místo v kuchyni, jsou totiž plné vitaminu C. Nezapomínejte ale, že jeřabiny se musí před konzumací usušit nebo musí přejít varem, jinak by vám z nich mohlo být zle od žaludku.

Podzim, to jsou hrušky a šípek

Fotogalerie

K podzimu patří i úroda hrušek, které snižují krevní tlak a odvodňují. Několik jich Linda uvaří ve víně kořeněném badyánem a skořicí, po uvaření hrušek víno zredukuje a udělá z něj sirup k polévání ovoce. Zbytek hrušek Katka s Lindou osmaží na másle a přidají ke slanině, vlašským ořechům, špenátovým listům a šalotce do teplého podzimního salátu. V zimě určitě přijde vhod i sladká hruškovo-fíková marmeláda s koriandrem a mákem, která je specialitou Kateřiny.

Na podzim dozrávají i šípky, Linda s Katkou vyzkoušejí švédský recept na šípkovou polévku s  pšeničnými klíčky, oříšky a medem, která vás zahřeje i během sychravých podzimních dnů. To dokáže i lahodná dýně hokkaidó zapečená s mletým masem, sýrem a smetanou.

Svatý Martin nás čeká až za týden, ale již nyní se na něj můžete nachystat. Husa by to asi nevydržela, ale všem určitě uděláte radost svatomartinskými rohlíčky plněnými mákem.

Co pečete vy? Pošlete recept a vyhrajte

Pečete rohlíčky, rolády, buchty nebo koláče? Jaké sladké pečivo nesmí chybět na vašem svátečním stole? Pošlete nám svůj recept na sladké pečivo a vyhrajte kuchařku z první série televizního Herbáře. Své recepty s fotkou nahrávejte do čtvrtka 6. listopadu ZDE.

Vítězem minulého kola se stal Otto Plášek se svým receptem na sváteční slepičí polévku.

Martinské rohlíky

Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Bylo to pečivo z kynutého těsta, tvarované do rohlíčků. Dělaly se prázdné nebo nadívané různými náplněmi. Na sv. Martina končila čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na odchodnou (proto se jim říkalo vandrovnice). Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 2 hodiny

Rohlíky:

Upečené svatomartinské rohlíčky, vedle jsou rohlíky z žitné mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 30 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • sůl
  • ½ vejce na potření
  • sádlo na vymazání plechu
  • mouka na podsypání válu

Maková nádivka:

Herbář II

Kuchařskou show uvidíte v neděli v 18:25 na ČT 1.

  • 100 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhaného perníku
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu

  1. V hrnečku rozehřejeme 5 lžic mléka, rozdrobíme do něj droždí, lžíci cukru a necháme v teple vykynout kvásek. Máslo utřeme se zbylým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme vykynuté droždí, zbylé mléko, mouku a sůl. Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout, zhruba 1 hodinu.
  2. Mezitím smícháme suroviny na nádivku.
  3. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníčky, naplníme nádivkou a svineme rohlíčky. Konce rohlíčků nařízneme nožem a položíme je na plech vymazaný sádlem a necháme kynout alespoň 20 minut. Rohlíky pomažeme vejcem a pečeme v horké troubě nebo peci při 180 °C zhruba 15 až 20 minut.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Levandulové lanýže

Levandulové lanýže

Střední

45 min

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...