Jezte jako ve Francii: uvařte si ratatouille a upečte lotrinský koláč

  0:11
Nenechte se odradit pověstí francouzských receptů. Nejsou tak složité a záhadné, jak se říká, a navíc žádný učený z nebe nespadl. Vyzkoušejte s námi pár jídel od jednoduššího toustu po vyhlášené dezerty. Uvidíte, že si Francii domů můžete přivolat snáze, než jste si mysleli.

Lotrinský koláč | foto: MF DNES

Ratatouille

Recepty z Francie: Ratatouille

Příprava 30 minut. vaření 40 minut

• 2 malé lilky
• 2 cuketky
• 3 stroužky česneku
• 1 velká žlutá cibule
• 2 papriky (červená a žlutá)
• 5 zralých rajčat
• 6 lžic olivového oleje
• sůl
• pepř
• čerstvé bylinky (petržel nebo rozmarýn, tymián, bazalka)

Postup:

1. Omyté lilky podélně rozřízneme a nakrájíme na silnější plátky, to samé uděláme s cuketkami. Plátky lilku osolíme a necháme je na sítu vypotit.

2. Česnek nakrájíme na plátky, cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

3. Papriky rozpůlíme, vykrojíme stopku a jádřinec a pokrájíme je na kousky. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, příčně rozpůlíme a nad sítkem z nich vymáčkneme šťávu. Semínka vyhodíme, šťávu z rajčat uchováme a dužinu pokrájíme.

4. V hlubší pánvi rozehřejeme polovinu oleje. Nejprve opečeme osušené kousky lilku a po opečení je přesuneme na talíř. Pak opečeme cukety, ty kratší dobu než lilek. Odložíme je také stranou a opečeme papriky. I ty dáme stranou.

5. Do pánve přilijeme zbylý olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, přihodíme kousky rajčat a přilijeme šťávu z rajčat.

6. Do pánve vrátíme opečený lilek, cukety a papriky, dochutíme solí, pepřem, přidáme natrhané bylinky a společně asi pět minut prohřejeme. Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.

Francie vonící z vašeho bytu

Francouzská kuchyně dostane vás, vaše hosty, ale i uživatele na Labuznik.cz. Pochlubte se svými fotkami, jak se vám povedl obrácený koláč nebo kohout na víně.

Lotrinský koláč

Lotrinský koláč

Příprava 30 min., chlazení 20 min., pečení 45 min.

• 200 g hladké mouky
• špetka soli
• 100 g studeného másla
• 3 velká vejce + 1 žloutek
• 150 g anglické slaniny
• 200 ml smetany na vaření
• 200 g crème fraiche
• špetka mletého muškátového oříšku
• 100 g sýra gruyère či ementálu

Čtěte v pondělí

Recepty z Francie: Ratatouille

Další francouzské recepty najdete v příloze MF DNES OnaDnes 25.8.

1. Z mouky, soli, másla, žloutku a 3 lžic studené vody zpracujeme těsto, které vyválíme na placku větší, než je koláčová forma. Vyložíme jím formu, zbytky přesahující okraje odřízneme. Dno propícháme vidličkou a odložíme do chladu.

2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dno koláče vyložíme alobalem, zatížíme (například fazolemi) a v troubě 12 minut předpečeme.

3. Slaninu pokrájíme na kousky, na pánvi ji opečeme a vypečený tuk slijeme.

4. V misce prošleháme vidličkou vejce, smetanu a crème fraiche, trochu soli a muškátový oříšek. Část sýra nastrouháme, zbytek pokrájíme na kostičky.

5. Na předpečený korpus nasypeme opečenou slaninu, kostky sýra, zalijeme směsí vajec a smetany, posypeme strouhaným sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Autoři:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...