Čtenářský recept: Housky z pšeničného kvásku

  1:33

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
4,5 hod

Množství
12

150 g pšeničného kvásku
500 g hladké pšeničné mouky (vyzkoušenou mám s úspěchem i kombinaci pšenice s 200 g špaldy)
150 g celozrnné pšeničné mouky
10-12 g soli
280 - 300 g vody (přidávejte vodu postupně, uvidíte, co bude vaše mouka potřebovat)
2 lžíce olivového oleje (klidně dejte i slunečnici nebo řepku)
1 vejce
mák nebo jiná semínka na posypání

Kvásek, mouky, sůl a olej smíchám v míse od robotu a přileju 250 g vody, začnu s hnětením a vodu postupně dolévám tak, aby vzniklo sice celkem tuhé, ale ne lepivé těsto. Pomocí robotu hnětu asi 10 minut a pak trošku prohnětu ručně, s těstem se dobře pracuje. Nechám kynout v míse v pokojové teplotě alespoň 2 hodinky, ale klidně i 3.

Pak těsto rozdělím na 2 části, z každé udělám váleček a z válečku krájím plátky, které rozdělím na 3 díly a z každého dílu ušoulám 3 prameny. Prameny stiskem k sobě spojím a pletu klasicky jako cop, na konci zase prameny přitisknu k sobě.

Housky vyjdou na 2 plechy, vykládám pečícím papírem, abych si usnadnila mytí, ale obejdete se i bez něj. Na plechu následuje další kynutí, řekněme hodinku. Poté potřu housky vajíčkem a posypu semínky máku, sezamu nebo třeba lnu a dám do rozpálené trouby na 220 stupňů. Troubu vystříkám vodou (rozprašovačem na kytky) a zapařování 2x zopakuju cca po 30 sekundách až minutě. S délkou pečení se řídím podle barvy, ale odhaduju to na 15 minout. Nechám vyhladnout na mřížce a někdy uždibuju ještě teplé, protože znáte to: "pekař peče housky, uždibuje kousky, pekařka mu pomáhá, uždibují oba dva".

Autor:
  • Nejčtenější

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Střední

90 min

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Střední

90 min

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Střední

30 min

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Střední

40 min

Dokonale vychucená krémová polévka, která stojí za vyzkoušení.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...