Čtenářský recept: Zdravé sladké housky

  1:32aktualizováno  1:32

| foto: pro iDNES.cz

  • 125 ml mléka
  • 1/2 vajíčka
  • špetka soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • 2 lžíce medu
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička droždí
  • 1 lžíce jemných ovesných vloček 
  • 1 lžíce pokrájených sušených švestek

Na potření: rozšlehané vajíčko
Na posypání: 1 lžíce jemných vloček předem nasucho opražených

  1. Zaděláme kynuté těsto, které necháme kynout na teplém místě (případně těsto necháme vymíchat v domácí pekárně), dokud nezdvojnásobí objem. Nakonec vmícháme pokrájené sušené švestky (kdybychom je do těsta dali hned, zabarví se nám. Mezi kynutím ho 2x prohněteme, abychom vmíchali do těsta vzduch - těsto se stane pružnější a lépe vykyne.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých uděláme válečky a splétáme je do housek. Na plechu je necháme asi 20 minut pod utěrkou dokynout. Potřeme je vajíčkem a posypeme opraženými vločkami. Pečeme ve vyhřáté troubě, do které dáme na dno misku s vodou.

Autor:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Věnečky s krémem z mascarpone a meruňkami

Věnečky s krémem z mascarpone a meruňkami

Právě teď je období meruněk a pokud už se vám přejedly knedlíky a meruňkové koláče, máme pro vás netradiční recept na...

RECEPT DNE: Kuře pečené po francouzsku

Pečené kuře po francouzsku

Pečené kuře je oblíbené jídlo. Vyzkoušejte náš recept na kuře po francouzsku a uvidíte, že si pochutná celá rodina.

Najdete na iDNES.cz