Cukr, káva, čokoláda: vánoční cukroví nejen podle Ivety Fabešové

  4:00
Varujeme vás, tohle cukroví je silně návykové. Při jeho pečení to ve vašem bytě bude vonět jako v čokoládovně Willyho Wonky a z potřebných čokoládových tabulek se občas "ztratí" pár dílků. A když bude konečně upečeno, ochutnávání nikdy neskončí jen u jednoho kousku.
Perníkové řezy s čokoládovou polevou

Perníkové řezy s čokoládovou polevou | foto: Stockfood

Perníkové řezy s čokoládovou polevou

Doba přípravy: 30 minut + 30–35 minut pečení

  • tuk na vymazání
  • strouhanka na vysypání
  • 4 vejce
  • 200 cukru krystal
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1–2 lžíce rumu
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička kypřicího prášku do perníku
  • 1/2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 g hořké čokolády
  • 150 g loupaných mandlí
  • 50 g bílé čokolády

1. Troubu předehřejeme na 170 °C, pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.

2. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přimícháme smetanu, med, rozpuštěné máslo, rum, mouku, ořechy, prášek do pečiva, prášek do perníku. Těsto vylijeme do pekáčku, zarovnáme a pečeme asi 30–35 minut ve vyhřáté troubě.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme slazené mléko s nalámanou čokoládou a máslem, dobře promícháme, aby se směs spojila. Necháme krátce zchladnout.

4. Vychladlý perník nakrájíme na obdélníkové řezy, poklademe mandlemi a zalijeme čokoládovou směsí.

5. Bílou čokoládu rozpustíme, každý řez ozdobíme proužkem bílé čokolády, kterou párátkem nebo špejlí ozdobně roztáhneme do stran. Necháme zchladnout.

Tip: Pokud si budete sami loupat mandle, povařte je o něco déle, aby byly měkčí.

Čokoládová srdíčka

Čokoládová srdíčka

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení + 8–10 minut pečení

  • 220 g hladké mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g másla
  • 70 g strouhaných lískových oříšků
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • čokoládová náplň
  • 150 g bílé čokolády

1. Mouku prosijeme s kakaem, promícháme se solí a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, oříšky, oba cukry, žloutek, pomerančovou šťávu a kůru a zpracujeme na těsto, které zabalené do potravinové folie necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny.

2. Troubu rozehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na plát, vykrájíme z něj srdíčka a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.

3. Vychladlá srdíčka naplníme čokoládovou náplní a ozdobíme rozehřátou bílou čokoládou.

Tip: Čokoládová náplň: ve vodní lázni rozehřejte 150 g nalámané hořké čokolády. Vyšlehejte 150 g másla, přidejte 100 g lískooříškové pomazánky a zašlehejte i rozpuštěnou zchladlou čokoládu.

Vánoční oříšková čokoláda

Vánoční oříšková čokoláda

Doba přípravy: 40 minut + 35–40 minut pečení

  • 300 g hořké čokolády
  • 120 g másla
  • 180 g přírodního cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 2 velká vejce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g lískových ořechů
  • 50 g loupaných mandlí

1. Troubu rozehřejeme na 170 °C, menší pekáček vyložíme pečicím papírem. Čokoládu pokrájíme na menší kousky.

2. Máslo a třetinu čokolády rozehřejeme a promícháme s cukrem, vanilkovým extraktem, instantní kávou, kořením a necháme zchladnout. Mouku prosijeme s kakaem. Ořechy pokrájíme.

3. Vejce vyšleháme, postupně přimícháváme rozpuštěné máslo s čokoládou. Zpracujeme mouku s kakaem a třetinu ořechů.

4. Těsto rozetřeme na pečicí papír, povrch posypeme zbylými ořechy a čokoládou.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35–40 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a nakrájíme na kousky.

Tip: Upečenou a vychladlou čokoládovou dobrotu nechte uležet v chladu do druhého dne, teprve potom naporcujte na malé kostičky. Okraje, které se rozdrobily nebo odlomily, použijte do nepečeného cukroví.

Čokoládová kolečka s kávovou náplní

Čokoládová kolečka s kávovou náplní

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut chlazení + 8–10 minut pečení

  • 220 g hladké mouky
  • 50 g kvalitního kakaa
  • 100 g strouhaných lískových oříšků
  • 180 g másla
  • 110 g cukru krupice
  • 2 malá vejce
  • kávová náplň

1. Do mísy prosijeme mouku s kakaem, promícháme s nastrouhanými oříšky.

2. V jiné míse vyšleháme máslo s cukrem a vejcem, do směsi zapracujeme mouku s kakaem a oříšky.

3. Těsto rozdělíme na 3–4 díly a mezi potravinovými fóliemi je vyválíme na silnější placky, které necháme 30 minut odležet v chladu.

4. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z plátů vykrájíme kolečka, přesuneme je na plech a pečeme 8–10 minut.

5. Vychladlá kolečka naplníme kávovou náplní (viz tip).

Tip: Kávová náplň: Čokoládovou tyčinku s kávovou náplní (Kofila) rozpustíme ve vodní lázni s 2 lžičkami kakaa, lžící rozpustné kávy a 3 lžícemi smetany ke šlehání. Necháme zchladnout a postupně promícháme se 180 g másla vyšlehaného s hrnkem moučkového cukru.

Mokka pusinky s bílou čokoládou

Mokka pusinky s bílou čokoládou

Doba přípravy: 30 minut + pečení 45 minut

  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžička kakaa
  • 60 g nahrubo nastrouhané hořké čokolády
  • 3 bílky
  • 125 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g bílé čokolády
  • 1 lžíce ztuženého tuku
  • kávová zrnka v čokoládě

1. Troubu předehřejeme na 150 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

2. V míse promícháme škrob s instantní kávou, kakakem a nastrouhanou čokoládou.

3. V míse vyšleháme bílky na tužší sníh, přišleháme cukr a vanilkový cukr. Do sněhu opatrně zapracujeme směs škrobu, kávy, kakaa a čokolády.

4. Lžičkou nebo cukrářským sáčkem tvoříme na plechu kopečky.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě 45 minut, pak troubu vypneme a pusinky necháme v troubě vychladnout.

6. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem. Vychladlé pusinky ozdobíme tenkými pramínky čokolády a kávovým zrnem.

Tip: Do pusinek můžete přidat i pár lžic nastrouhaných mandlí nebo oříšků.

A na závěr jeden sladký tip od finalistky kuchařské soutěže Na nože, cukrářky a pekařky Ivety Fabešové:

Čokoládové tartaletky

Čokoládové tartaletky podle Ivety Fabešové

Iveta Fabešová, cukrářka a pekařka, finalistka kuchařské soutěže Na nože a autorka tří kuchařek

Doba přípravy: 25 minut + 10 minut pečení
Množství: 25 kousků

Na korpus:

  • 150 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody

Na čokoládový krém:

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 30 g másla

1. V míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Přidáme do směsi máslo a zpracujeme tak, aby vznikla drobenka. Do ní přidáme žloutek, vodu a vpracujeme do těsta. Vložíme ho na hodinu do lednice.

2. Po vyjmutí těsto rozválíme, vykrájíme z něj kolečka a těmi vyložíme formičky na košíčky.

3. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme košíčky asi 10 minut.

4. Připravíme si čokoládový krém. Smetanu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Čokoládu nalámeme do mísy a zalijeme vařící smetanou. Pořádně promícháme a poté do směsi vmícháme máslo. Necháme krém vystydnout.

5. Krém dáme do cukrářského sáčku, naplníme jím košíčky a ozdobíme je.

Autoři:
  • Nejčtenější

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Střední

120 min

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Koláčky s rybízem

Střední

60 min

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Čokoládovo-malinový dort

Střední

45 min

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...