Petra: Kokosová bábovka
- 4 vejce
- 140 g másla
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g kokosové moučky
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 ml mléka
1. Tuk umícháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme jeden žloutek po druhém. Poté přidáme kokosovou moučku, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec lehce zamícháme tuhý sníh z bílků.
2. Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme těsto a pomalu pečeme v předehřáté troubě.
3. Upečenou bábovku necháme vychladnout a poté vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
Pavla: Hraběnčiny řezy
- 400 g polohrubé mouky
- 1 Hera
- 150 g cukru
- 4 žloutky
- 1 prášek do pečiva
- 6 větších jablek
- rozinky
- vlašské ořechy
- 4 bílky
- 2 lžícei moučkového cukru
1. Z prvních pěti surovin vypracujeme těsto. Oddělíme čtvrtinu těsta a dáme do mrazáku.
2. Na plech dáme pečicí papír a na něj rozválíme nebo rukama namačkáme zbylé těsto. Na těsto nastrouháme jablka, přidáme rozinky a na vále rozdrcené vlašské ořechy. Pak na řezy rozetřeme tuhý sníh ze 4 bílků se dvěma lžícemi moučkového cukru a navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu asi 25 až 30 minut.
Bára: Dýňové žíhání s čokoládou
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla + na vymazání
- 4 lžíce hnědého cukru
- 3 lžíce vody
Na náplň:
- 1 kg oloupané dýně (bez semínek)
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 150 g čokolády (70%)
- 2 vejce
- 2 lžičky koření (mletá skořice, nové koření, hřebíček, zázvor)
1. Dýni nakrájíme na kousky, rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme přibližně 30 minut. Poté necháme vychladnout.
2. Mezitím propracujeme suroviny na těsto do jemné hmoty a vložíme na 30 minut do ledničky.
3. Formu na koláč (průměr 27 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta vyválíme plát, rozložíme do formy a ořízneme přesahující okraje.
4. Čokoládu nalámeme na kousky a rozložíme na dno koláče.
5. Pečenou dýni rozmixujeme spolu s vejci, kondenzovaným mlékem a kořením do hladké hmoty. Krém nalijeme na čokoládu a povrch urovnáme.
6. Pečeme při 180 °C přibližně 1 hodinu 30 minut, dokud těsto na krajích není zlaté. Před porcováním necháme zcela vychladnout.
Tip: Povrch krému můžete před pečením ještě posypat hoblinkami čokolády nebo mletými ořechy. Podávat můžete ozdobené lžičkou kysané smetany a špetkou kakaa.
Monika: Švestkový koláč
- 200 ml zakysané smetany
- 1,5 hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 5 lžic másla (rozpuštěného)
- citronová kůra
- 1 kg vypeckovaných a rozpůlených švestek
Na drobenku:
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 skořicový cukr
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce kokosu
1. Smícháme smetanu, cukry, vejce a máslo, pak přidáme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou.
2. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a navrch pokládáme švestky. Pak posypeme koláč drobenkou.
3. Pečeme zhruba 30 minut na 190 °C.
Johana: Cuketová buchta s čokoládovou polevou
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 3 vejce
- 1/2 kg nastrouhané oloupané cukety
- 2 dcl oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce skořice
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 1 prášek do pečiva
- čokoládová poleva
1. Smícháme vejce, olej, všechen cukr a strouhanou cuketu. Přidáme kakao a skořici a promícháme. Nakonec přidáme prosátou mouku, do které jsme vmíchali prášek do pečiva.
2. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut.
3. Buchtu necháme vychladnout a polijeme rozehřátou čokoládovou polevou.
Tip: Do těsta můžeme přidat podle chuti rozlámanou čokoládu, oříšky, rozinky nebo brusinky.