V Jáchymově se loučili s létem a vybírali nejlepší prvorepublikovou buchtu

  10:10aktualizováno  10:10
Na loučení s létem v Jáchymově tradiční soutěž o nejlepší koláč vystřídala nejlepší prvorepubliková buchta. Moučníky hodnotila odborná porota, která posuzovala vzhled i chuť. Vítězem se nakonec stala prezidentská bábovka.

Parkem u lázeňského domu Agricola se nesla hudba, lidé tančili, děti poletovaly od stánku ke stánku, a ti největší odvážlivci si dokonce zkusili podojit umělou krávu. Letošní ročník byl ale výjimečný ještě něčím jiným. 

Fotogalerie

Tradiční soutěž o nejlepší koláč vystřídala nejlepší prvorepubliková buchta. Nakonec se přihlásilo pět amatérských kuchařek, které předvedly svůj pekařský um. Od makovce plněného meruňkovým džemem přes mandlový koláč Adiny Mandlové až po klasiku v podobě tradiční prezidentské oříškové bábovky.

Aby se skutečně ukázalo, který moučník je ten nejlepší byla svolaná odborná porota. Čtyři ochutnavači měli plnou pusu práce a nelehké rozhodování. Hodnotilo se totiž úplně všechno od chuti až po vzhled. „Vybírání bylo náročné. Proto to byla soutěž,“ řekl jeden z porotců Josef Železný. Tomu přitakal i sám starosta Jáchymova a další porotce Bronislav Grulich. „Soustředili jsme se samozřejmě na chuť.“ 

Nakonec nám porotci prozradili i recept, jak navnadit chuťové buňky. „Dal jsem si silné ristretto a pak jsem dostal chuť na bábovku a myslím si, že jsem díky tomu hodnotil velice objektivně,“ svěřil se Železný.

Podobně na tom byl i starosta Grulich. „Mám rád klasiku. Naopak nemám rád kupované prvky, kdy se dezert posype něčím barevný. A stejně jako kolegu i mě nejvíce upoutala klasická bábovka, která byla opravdu vynikající,“ dodal.

Vítězkou soutěže o nejlepší prvorepublikovou buchtu vyhrála se svou prezidentskou bábovkou Kateřina Šišková. „Ořechy do bábovky jsem loupala čerstvé ze Slovenska. A bábovku samotnou jsem pekla dvě hodiny. Dokonce i ozdobnou růži z marcipánu jsem dělala sama,“ popsala Šišková.

Jako jedna z mála se opravdu striktně držela prvorepublikové tradice. „Bábovka je česká klasika. Jsou k vidění všude ve starých filmech. Už od začátku, kdy jsem věděla o soutěži, jsem měla jasno v tom, co upeču,“ řekla Šišková. Kateřina je ostřílená pekařka. Na Jáchymovské loučení s prázdninami peče pravidelně. Toto je její druhá výhra.

Nadace St. Joachim se letos v rámci 100. let výročí vzniku Československa držela tématu První republiky. Kromě přehlídky v kostýmech a dobových veteránů byl v kostýmu i moderátor Petr Batěk z chebského divadla. Během celé akce bylo možné potkávat elegantní dámy nebo gentlemany v klobouku. Stačilo jen smeknout. 

Ořechová bábovka pana prezidenta

Kvásek: 

  • 50 ml vlažného mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 lžíce cukru krupice

Suroviny:

  • 150 g másla
  • 75 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 ks vajec
  • Najemno nastrouhat kůru z jednoho pomeranče
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • Špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • Máslo na vymazání formy, mouka na vysypání formy a cukr na poprášení

 Postup:

1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a smíchejte s cukrem. Poté nechte kvásek vzejít na teplém místě, a to asi 15 minut. Mezitím si vymažte a vysypte formu na bábovku.

2. Poté ušlehejte máslo s oběma cukry a vejci do husté pěny. Vmíchejte pomerančovou kůru, ořechy, sůl a mouku. Vlijte kvásek a lžící nebo vařečkou promíchejte. Vzniklé těsto pak vlijte do připravené formy. 

3. Troubu předehřejte na 180°. Do předehřáté trouby pak dejte bábovku. Po dvaceti minutách ji zakryjte alobalem, aby se vám nepřipálila. Poté pečte dalších 25 až 40 minut. Upečenou bábovku pak vyndejte z trouby a nechte vychladnout ve formě na mřížce. Pak už ji jen vyklepněte a posypte cukrem.

Nejčtenější

Vítr je tak silný, že se ani lyžovat nedá, říká náčelník horské služby

Náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Silný vítr, závěje sněhu a kalamitní stav nouze. Aktuální podmínky v Krušných horách odpočinku na běžkách či...

Inspekce se zastala Vietnamce, kterému neprodali víc zlevněného zboží

Ilustrační snímek

Stížnost Vietnamce na diskriminaci při nákupu většího množství zboží v obchodním řetězci. To byl jeden z...

Policie našla muže obviněného ze znásilnění, zadržela ho nedaleko Prahy

Ilustrační snímek

Policisté vypátrali padesátiletého muže z Hazlova na Chebsku, který je obviněný ze znásilnění. Pět dní od vyhlášení...

Kolik že ti je? Když do hokejové extraligy naskakují ti nejmladší

Karlovarský brankář Jan Bednář si proti Třinci připsal extraligovou premiéru v...

V neděli si 16letý Jan Bednář v Chebu poskládal hokejovou výstroj a vlakem vyrazil přes celou republiku. Při zranění...

Silnice na Boží Dar je opět otevřená, do města už jezdí autobusy

Silnice vedoucí do Božího Daru pokryl sníh, dopravu ztěžuje i silný vítr....

Silničáři po několika dnech otevřeli silnici I/25 na Boží Dar a dále na státní hranici s Německem. Do krušnohorského...

Další z rubriky

Lázeňský trojúhelník je zase o krok blíž ke vstupu do UNESCO

Kolonáda Maxima Gorkého v Mariánských Lázních.

Zástupci evropských měst slavnostně podepsali nominační dokumentaci k zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO. Lázně...

V Citicích otevřeli továrnu na mýdlo, vyvážet chce hlavně do Německa

Nová hala na výrobu mýdel společnosti Soap Sokolov v areálu Přátelství v...

Sto dvacet milionů stogramových mýdlech ročně chce zatím vyrábět továrna nově vzniklé společnosti Soap Sokolov. Jediný...

Kopie relikviáře sv. Maura se podívá do rodiště památky v Belgii

Letos uplynulo 30 let od nalezení unikátního relikviáře svatého Maura v zámku...

V belgickém Florennes se chystá výstava mapující historii jedné z nejvzácnějších památek na území České republiky,...

Najdete na iDNES.cz