Café gourmand podle cukrářky
Pro ty, kteří by chtěli kousek té sladké Francie přenést k sobě domů, připravila šéfcukrářka pražské cukrárny Amandine Edita Paulusová dva lákavé recepty:
Makronky (tradiční francouzský mini dezert, který nejvíc připomíná naše sněhové pusinky) jsou poměrně náročné na přípravu. Ale námaha stojí za to. Vyrábějí se v mnoha barevných a chuťových variantách - kávové, pistáciové, citronové, malinové a podobně - a Francouzi jimi velmi rádi obdarovávají své blízké. Docela pěkný zvyk, co myslíte?
Makronky - mandlové pusinky s kávovou příchutí
Doba přípravy: cca 1 hodina
Na pusinky:
- 6 vaječných bílků
- 150 g másla
- 150 g mouky
- 150 g cukru
- 150 g cukru najemno rozemletých mandlí
Na krémovou náplň:
- 100 g másla
- 85 g cukru
- 5 cl vody
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 3 polévkové lžíce uvařené kávy
1. Nakrájíme máslo na menší kousky a necháme změknout. Mezitím nasypeme do hrnce cukr, přidáme vodu a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu, až získáme konzistenci připomínající sirup. V misce ušleháme vejce do pěny a poté do ní pomalu vmícháme sirup. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nebude vlažná. Poté přidáme kávu, máslo a pokračujeme ve šlehání až do úplného vychladnutí krému. Uložíme na chladnější místo.
2. Nakrájíme zbytek másla na menší kousky a necháme změknout. V míse smícháme mouku, cukr, namleté mandle a kávu, nakonec přidáme máslo. Našleháme bílky v sníh a pomalu vmícháváme do těsta. Výsledná konzistence by měla být vláčná, nikoli však tekoucí.
3. Troubu předehřejeme na 240°C. Plech na pečení pokryjeme papírem na pečení a vytřeme máslem. Těstem naplníme cukrářský sáček s dorovna nastřiženou špičkou o délce zhruba 5 mm. Na plech poté vymačkáváme pusinky s rozestupem 2 centimetry. Vlhkým štětečkem uhladíme hlavičky pusinek, aby byly ploché, vložíme do trouby a pečeme 12 minut.
4. Po zchladnutí pusinky potřeme jednou kávovou lžičkou krému a spojíme.
TIP: Jak makronky opatrně sejmout z plechu? Po vyndání z trouby nalijte pod papír půl hrnku studené vody, počkejte 3 minuty a pusinky odeberte.
Snadnější, ale také velice efektní, je kávová pěna se zakysanou smetanou. Základem úspěchu jsou v obou případech čerstvé a kvalitní suroviny.
Mousse au café
- 100 g cukr moučka
- 2 polévkové lžíce uvařené kávy
- 4 vejce
- 2 dl zakysané smetany
1. Smícháme cukr, žloutky a zakysanou smetanu. Směs začneme ohřívat na mírném ohni, aniž bychom ji přivedli k varu.
2. Když směs zhoustne, přelijeme ji do mísy a dobře do ní vmícháme kávu.
3. Bílky vyšleháme na sníh a pozvolna je vmícháme do krému.
4. Hotovou kávovou pěnu rozdělíme do menších skleniček a necháme před servírováním 4 hodiny vychladit.
Více francouzské inspirace můžete najít na www.kavaveznamenitouhy.cz.