Dva svůdné recepty na kávové dezerty ve francouzském stylu

  0:24
Ve Francii mají zvyk dát si po obědě malé preso a k němu jen tak pro chuť dva tři minidezerty. Říká se tomu café gourmand. Mlsný jazýček je uspokojen, dezertní komůrka v žaludku naplněna a nejste nacpaní jako ten, kdo zazdí polévku a svíčkovou maxi větrníkem, věnečkem či řádnou porcí čokoládového dortu.

Káva je nejen lahodný nápoj s povzbuzujícími účinky, ale také skvělá surovina pro výrobu domácích dezertů s francouzským šarmem. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Café gourmand podle cukrářky

Pro ty, kteří by chtěli kousek té sladké Francie přenést k sobě domů, připravila šéfcukrářka pražské cukrárny Amandine Edita Paulusová dva lákavé recepty:

Makronky (tradiční francouzský mini dezert, který nejvíc připomíná naše sněhové pusinky) jsou poměrně náročné na přípravu. Ale námaha stojí za to. Vyrábějí se v mnoha barevných a chuťových variantách - kávové, pistáciové, citronové, malinové a podobně - a Francouzi jimi velmi rádi obdarovávají své blízké. Docela pěkný zvyk, co myslíte?

Makronky - mandlové pusinky s kávovou příchutí

Doba přípravy: cca 1 hodina

Makronky - mandlové pusinky s kávovým krémem

Na pusinky:

  • 6 vaječných bílků
  • 150 g másla
  • 150 g mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g cukru najemno rozemletých mandlí

Na krémovou náplň:

  • 100 g másla
  • 85 g cukru
  • 5 cl vody
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 3 polévkové lžíce uvařené kávy

1. Nakrájíme máslo na menší kousky a necháme změknout. Mezitím nasypeme do hrnce cukr, přidáme vodu a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu, až získáme konzistenci připomínající sirup. V misce ušleháme vejce do pěny a poté do ní pomalu vmícháme sirup. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nebude vlažná. Poté přidáme kávu, máslo a pokračujeme ve šlehání až do úplného vychladnutí krému. Uložíme na chladnější místo.
2. Nakrájíme zbytek másla na menší kousky a necháme změknout. V míse smícháme mouku, cukr, namleté mandle a kávu, nakonec přidáme máslo. Našleháme bílky v sníh a pomalu vmícháváme do těsta. Výsledná konzistence by měla být vláčná, nikoli však tekoucí.
3. Troubu předehřejeme na 240°C. Plech na pečení pokryjeme papírem na pečení a vytřeme máslem. Těstem naplníme cukrářský sáček s dorovna nastřiženou špičkou o délce zhruba 5 mm. Na plech poté vymačkáváme pusinky s rozestupem 2 centimetry. Vlhkým štětečkem uhladíme hlavičky pusinek, aby byly ploché, vložíme do trouby a pečeme 12 minut.
4. Po zchladnutí pusinky potřeme jednou kávovou lžičkou krému a spojíme.

TIP: Jak makronky opatrně sejmout z plechu? Po vyndání z trouby nalijte pod papír půl hrnku studené vody, počkejte 3 minuty a pusinky odeberte.

Snadnější, ale také velice efektní, je kávová pěna se zakysanou smetanou. Základem úspěchu jsou v obou případech čerstvé a kvalitní suroviny.

Mousse au café

Kávová pěna Mousse Au Café

  • 100 g cukr moučka
  • 2 polévkové lžíce uvařené kávy
  • 4 vejce
  • 2 dl zakysané smetany

1. Smícháme cukr, žloutky a zakysanou smetanu. Směs začneme ohřívat na mírném ohni, aniž bychom ji přivedli k varu.
2. Když směs zhoustne, přelijeme ji do mísy a dobře do ní vmícháme kávu.
3. Bílky vyšleháme na sníh a pozvolna je vmícháme do krému.
4. Hotovou kávovou pěnu rozdělíme do menších skleniček a necháme před servírováním 4 hodiny vychladit.    

Více francouzské inspirace můžete najít na www.kavaveznamenitouhy.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...