Velikonoční beránek s hvězdičkou

  0:49
Restaurace Allegro pražského hotelu Four Seasons získala minulý týden jako první v Česku prestižní hvězdu průvodce Michelin. Ale umí tu i velikonočního beránka? Zkusili jsme to.

Velikonoční beránek. Ilustrační foto | foto: Isifa

Péct cokoli v kuchyni hotelu Four Seasons je zážitek. Na mramorové pracovní desce vznikaly sladkosti, které mlsali třeba Madonna nebo Phil Collins, tedy pokud jsou na sladké. Jak jim chutnalo, šéfcukrář Allegra Tomáš Dražský neprozradí, ani zda měli nějaká speciální přání. O hostech se tu nemluví. "Že by si někdo na Velikonoce přál beránka, s tím jsem se tu nesetkal. V malých formách je ale budu péct jako dárek."

Zatímco já opatrně preparuji vanilkový lusk - půlím jej, dužinu stahuji ostrým nožem - a připadám si jako medik Štěpán Šafránek z filmových Básníků, když přeřízl fibularis, Dražský pečlivě vymazává štětcem záhyby litinové formy. Je těžká a krásná. "Od kamaráda po prababičce, takové jsou nejlepší," říká šéfcukrář.

Pak už mícháme, hněteme, nic nelze uspěchat. Potraviny byly předehřáté na správnou teplotu - peče se z biovajec, máslo je z Moravy. "Rozinky a ořechy jsou klasika, použil jsem pekany místo vlašských, nejsou tak dominantní. Pomerančová kůra je ze Sicílie. Češi nejsou tolik zvyklí na výrazné chutě jako třeba Italové, u těch hrají citrusy prim." Zeleň pistácií evokuje jaro, barvu a vůni dodá špetička šafránu.

Těsto vypadá krásně už při plnění do formy - "Jen naplňte víc, je to lepší, než když beránek nemá třeba nohy," radí šéfcukrář. Ještě zabalí alobalem ouška, to aby se při pečení nepřichytila, prý rada od maminky.

Voní to báječně a chutná lehce exoticky. Ačkoli je nyní v Allegru nejoblíbenější dezert "Chuao" - kupole z čokolády Chuao, s mléčným krémem, doplněná klementinkovým kompotem a zrmzlinou s mořskou solí - i beránek odtud stojí za ochutnání.

Velikonoční beránek s pistáciemi

NA OBOUSTRANNOU STŘEDNÍ FORMU

Korpus:
* 180 g cukru krystal
* 125 g másla
* 3 vejce
* 100 g hladké mouky
* 100 g hrubé mouky
* 1/2 kypřicího prášku
* 120 g plnotučného mléka
* 80 g rozinek
* 80 g ořechů hrubě sekaných (vlašské, lískové)
* 50 g pistácií
* 50 g pomerančové kandované kůry
* 1 čerstvý vanilkový lusk
* špetka šafránu
* máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Poleva:
* 300 g šlehačky
* 50 g cukru krystal
* 175 g 75% čokolády

1. Změklé máslo šleháme s cukrem a vanilkou, velmi pozvolna přimícháváme zlehka rozšlehaná vejce. Jejich zašlehání by mělo trvat minimálně 10 minut, aby se máslo nesrazilo.

2. Obě mouky smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, šafránem a ručně vmíchejte společně s rozinkami, ořechy a kůrou do připravené hmoty. Ihned přidejte mléko a promíchejte. Z povoleného másla vytvořte metličkou krém, kterým důkladně vymažte oboustrannou formu. Vysypte hrubou moukou.

3. Větší díl formy naplňte těstem po okraj tak, aby bylo mírně vyklenuté nad rovinu, přiklopte druhou formou a pečte v předehřáté troubě při 160-170 stupních asi 30 minut.

4. Opatrně nadzdvihněte vrchní díl formy a zkontrolujte, zda je již beránek upečený. Nechte mírně vychladnout a ještě teplý moučník vyklopte.

5. Ozdobte polevou. Rozehřejte čokoládu. Šlehačku s cukrem svařte a směs rozdělte na 4 díly, ty postupně vtírejte gumovou stěrkou do čokolády tak dlouho, až se vytvoří hladká emulze. Polevu lze použít i jako náplň do moučníků. Beránka můžete přizdobit i bílkovým sněhem.

  • Nejčtenější

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Střední

90 min

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Střední

90 min

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Střední

30 min

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Střední

40 min

Dokonale vychucená krémová polévka, která stojí za vyzkoušení.

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...