Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ovládl Karabach, aby pomstil otcovu potupu. Uteklo už 100 tisíc Arménů

  12:19
Počet Arménů, kteří uprchli z Náhorního Karabachu do Arménie po zahájení ázerbájdžánské ofenzivy, již překročil 100 tisíc. Bleskurychlý vojenský plán prezidenta Ilhama Alijeva překresluje geopolitickou mapu a je i pomstou za potupnou porážku, kterou Alijevův otec utrpěl před 30 lety.

Prezident Ilham Alijev, který je u moci už dvě desetiletí a má za sebou jednu úspěšnou válku, často mluvil o tom, že hornatou enklávu Náhorní Karabach, jejíž etnicky arménští obyvatelé se na počátku 90. let vymanili z područí Baku, vrátí pod plnou kontrolu Ázerbájdžánu.

Prezidenta k akci přesvědčila souhra několika faktorů, říká azerbájdžánský velvyslanec ve Velké Británii Elin Sulejmanov s tím, že dříve by operace nebyla možná a později by to asi nebyl dobrý nápad.

„Dějiny se střídají a kličkují. Nyní se hvězdy z určitých důvodů seřadily a prezident Alijev to viděl,“ číká Sulejmanov, který dříve pracoval v Alijevově kanceláři.

Pro prezidenta to bylo osobní

Mezi těmito „hvězdami“ vynikala neschopnost nebo neochota Ruska, Západu či Arménie zasáhnout, aby se situace v Náhorním Karabachu zklidnila. Samosprávná enkláva měla zhruba 10 tisíc vojáků. Západní experti počet vojáků Ázerbájdžánu odhadují na více než 120 tisíc.

Náhorní Karabach opustily skoro tři čtvrtiny Arménů. Bojí se etnických čistek

Dva vysocí úředníci a zdroj, který spolupracoval s Alijevem, v rozhovorech s agenturou Reuters uvedli, že rozhodnutí vzít si separatistický region zpět se formovalo několik měsíců, jak se měnila diplomatická realita. Navíc to pro prezidenta bylo velmi osobní.

Den po vstupu vojsk do oblasti Alijev promluvil k ázerbájdžánskému lidu a řekl, že svým vojákům nařídil, aby neubližovali civilistům. „Prezident Alijev dokončuje něco, co jeho otec nemohl udělat, protože mu došel čas,“ řekl jeden ze zdrojů, který si přál zůstat v anonymitě.

Je protkán ropovody a plynovody

Alijev nyní uvolnil desítky let trvající kontrolu Ruska nad strategicky důležitým jihokavkazským regionem, který je protkán ropovody a plynovody. Leží mezi Černým a Kaspickým mořem a hraničí s Íránem, Tureckem a Ruskem.

Ve třech rozhovorech, jednom před vojenskou operací a dvou po ní, Alijevův zahraničněpolitický poradce Hikmet Hadžijev pronesl, že trpělivost Baku se status quo přetekla.

Méně než dva týdny před vpádem ázerbájdžánských sil do Karabachu Hadžijev také řekl, že Baku „v této fázi“ neusiluje o žádné vojenské cíle. Současně však poznamenal, že zůstává ostražitý.

Do Arménie již uprchla téměř polovina karabašské populace, uvádí její vláda

Podle něj nebylo možné akceptovat to, co nazval „šedou zónou“ s vlastními ozbrojenými bezpečnostními silami Karabachu, které přirovnal k mafii, na ázerbájdžánském území.

Karabašské obranné síly byly mezitím rozpuštěny podle podmínek nové dohody o příměří. V minulosti však odmítly ázerbájdžánskou kritiku a označily se za legitimní bojovou sílu.

Rusko stálo stranou

V den vojenské operace, poté co boje utichly, Hadžijev vyjmenoval „spouštěcí prvky“, které přiměly Baku uchýlit se k vojenské akci. Například zmínil výbuch nášlapné miny, která den předtím zabila dva ázerbájdžánské civilisty v části Karabachu dobyté ve válce v roce 2020.

Alijev také zmínil minový útok a podobný incident, při němž zahynuli další čtyři lidé. Karabašští Arméni tato tvrzení označila za „absolutní lež“. Agentuře Reuters se nepodařilo nezávisle ověřit, co se skutečně stalo.

Rusko, které má na místě mírové jednotky, stálo při akci stranou. Podle médií je to tím, že samo válčí na Ukrajině. Hadžijev ale uvedl, že Ázerbájdžán dal Rusům „několik minut předem vědět“, než operace začala.

Bez ruského posvěcení by eskalace v Karabachu nebyla možná, říká expert

Nikol Pašinjan, premiér sousední Arménie, která dvakrát vedla války o Karabach, nevyslyšel výzvy opozičních politiků k zásahu a prohlásil, že jeho země se musí v zájmu vlastní nezávislosti „zbavit konfliktu“.

Západ, který se již dříve pokusil o zprostředkování, pouze vyzval Alijeva k zastavení operace. Výzva však byla ignorována.

Pašinjan dále kritizoval Rusko, že neudělalo dost pro odvrácení krize. V konferenčním hovoru minulý týden Kreml popřel, že by jeho mírové jednotky měly zasáhnout.

Zastavení humanitární pomoci

V prosinci loňského roku začali ázerbájdžánští občané, kteří se označovali za ochránce životního prostředí a byli nespokojeni s nelegální těžbou, blokovat Lačinský koridor, jedinou silnici spojující Karabach s Arménií.

Karabašští představitelé tehdy uvedli, že protestující jsou zástěrkou a že mezi nimi jsou i ázerbájdžánští úředníci. Baku toto obvinění popřelo. Odhalení protestujících silou ozbrojené ruské mírové jednotky zřejmě nechtěly riskovat eskalaci.

V červnu Ázerbájdžán zablokoval koridor a zastavil dopravu včetně průchodu humanitární pomoci.

Ozbrojení pohraničníci obsadili kontrolní stanoviště poblíž základny pro ruské mírové síly, které opět nezasáhly. Baku ignorovalo výzvy Washingtonu a Moskvy k odblokování silnice s odkazem na riziko pašování zbraní.

Karabašská republika přestane existovat. Neuznaný stát zrušil své instituce

V květnu ve snaze pokročit v mírových jednáních učinil arménský premiér Pašinjan něco, co vypadalo jako průlomová nabídka: Arménie je připravena uznat Karabach jako součást Ázerbájdžánu, pokud Baku zaručí bezpečnost svého etnického arménského obyvatelstva.

Zdá se, že Alijev se chopil toho, co považoval za dávno opožděné přiznání reality jako projev slabosti. Zdroj, který spolupracoval s Alijevem, označil posun za „velmi důležitý“.

„Poté, co Arménie uznala Karabach jako nedílnou součást Ázerbájdžánu, jaké postavení může mít zločinecký režim, který v Karabachu 30 let střílel?“ řekl Alijev Ázerbájdžáncům ve svém vítězném projevu minulý týden.

Ve stejný den ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Pašinjana, že rozséval zárodek zániku Karabachu jako etnické arménské enklávy tím, že uznal, že je součástí Ázerbájdžánu. To podle něj změnilo „situaci“ pro vlastní mírový kontingent Ruska.

Otec byl nucen souhlasit s příměřím

Ve válce v letech 1988 až 1994 zemřelo kolem 30 tisíc lidí a více než jeden milion lidí přišlo o své domovy, z nichž více než polovina byli Ázerbájdžánci. Alijevův otec, tehdejší prezident Hejdar Alijev, byl nucen souhlasit s příměřím, které upevnilo vítězství Arménie.

Karabach kývl na příměří a odzbrojení. Zemřelo přes 200 lidí, i ruští vojáci

Ilham, který nahradil Hejdara po jeho smrti v roce 2003, o rok později podepsal ropnou dohodu s konsorciem pod vedením BP, která poskytla Ázerbájdžánu finanční prostředky na zahájení budování moderní armády.

Nedávno Ázerbájdžán finančně těžil z rozhodnutí Západu omezit nákupy energie z Ruska. Evropská komise se loni dohodla na zdvojnásobení dovozu ázerbájdžánského zemního plynu do roku 2027.

Aliance a obranný pakt Moskvy s Arménií – kde má vojenská zařízení – po léta odrazovaly Baku od použití síly, i když Rusko prodávalo zbraně oběma stranám.

Vztahy Moskvy s Arménií se začaly zhoršovat

Ale vztahy Moskvy s Arménií se začaly zhoršovat v roce 2018, kdy Pašinjan, bývalý novinář, vedl pouliční protesty, které ho vynesly k moci na úkor dlouhé řady proruských arménských vůdců.

A jak zesílila revize a modernizace ázerbájdžánské armády, Arménie kulhala od krize ke krizi.

Naši vojáci v Karabachu vykazují hrdinství, tvrdí Rusko. Tisíce Arménů prchají

V úterý 19. září ráno slyšeli obyvatelé Stěpanakertu, hlavního města Karabachu v Ázerbájdžánu známého jako Chankendi, hlasitou a opakovanou dělostřeleckou palbu.

To, co Alijev nazval protiteroristickou operací, začalo a pozemní síly podporované bezpilotními letouny a dělostřelectvem zasahovaly, aby přemohly obranné linie Karabachu.

Během 24 hodin Baku vyhlásilo vítězství a karabašští arménští bojovníci souhlasili s příměřím, které je zavázalo k odzbrojení. Karabašští Arméni uvedli, že se cítí zrazeni na všech stranách.

„Západ se od nás odvrátil“

„Karabach zůstal sám sobě: ruské mírové jednotky prakticky neplní své závazky, demokratický Západ se od nás odvrátil a Arménie také,“ postěžoval si agentuře Reuters poradce vůdce karabašské administrativy David Babayan.

Babayan se od té doby vzdal ázerbájdžánským úřadům, jak oznámil v Telegramu. Administrativa, které radil, oznámila vlastní rozpuštění. „Ázerbájdžán včera kolem 13:00 znovu získal svou suverenitu,“ řekl Alijev národu.

Čtyři dny po operaci část karabašských Arménů zahájila masový útěk autem do Arménie s tím, že se obávají pronásledování a etnických čistek navzdory ázerbájdžánským slibům o bezpečnosti.

Nové pokyny Kremlu: Zelenskyj už není prezident a za Karabach může Západ

Počet Arménů, kteří uprchli z Náhorního Karabachu do Arménie, překročil 100 tisíc. Oznámil to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle arménské vlády počet uprchlíků v sobotu 30. září dosáhl 100 417.

„Jedna z nejtemnějších stránek historie“

„Mnozí z nich jsou hladoví, vyčerpaní a potřebují okamžitou pomoc,“ upozornil na platformě X vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. „UNHCR a další humanitární partneři stupňují podporu arménským úřadům, ale je zde velmi naléhavá potřeba mezinárodní pomoci,“ dodal Grandi.

„Toto je jedna z nejtemnějších stránek arménské historie,“ řekl otec David, 33letý arménský kněz, který přijel na hranice poskytovat duchovní podporu těm, kteří přijíždějí. „Celá arménská historie je plná útrap.“

Pro Ázerbájdžán dláždí návrat Karabachu cestu pro desítky tisíc Ázerbájdžánců, kteří z něj kdysi uprchli, aby se vrátili, což Alijevův otec opakovaně prosazoval. „Prezident Alijev vydal závěť svého otce,“ řekl Sulejmanov, velvyslanec v Británii.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...