Diskuze

Ovládl Karabach, aby pomstil otcovu potupu. Uteklo už 100 tisíc Arménů

Počet Arménů, kteří uprchli z Náhorního Karabachu do Arménie po zahájení ázerbájdžánské ofenzivy, již překročil 100 tisíc. Bleskurychlý vojenský plán prezidenta Ilhama Alijeva překresluje geopolitickou mapu a je i pomstou za potupnou porážku, kterou Alijevův otec utrpěl před 30 lety.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RV

Arménie zkusila změnit strategického partnera - Rusko - za USA a takto to dopadlo. Na stvrzení spolupráce proběhlo vojenské cvičení s Američany a Ázerbajdžán využil toho, že USA nejsou Rusko a Arménii nepomohou:

https://www.aljazeera.com/news/2023/9/20/us-completes-joint-military-exercise-in-armenia

3 13
možnosti
JK

Ne. Ázerbájdžán využil toho, že Rusko nyní bojuje na Ukrajině. Změna strategického partnera Arménie teprve probíhala, to nelze uskutečnit lusknutím prstů.

Jinak Arménů je mi moc líto, ale když se člověk podívá na mapu, je celkem jasné, komu by měl Náhorní Karabach patřit. Ázerbájdžánu.

1 0
možnosti
JS

J71i86ř48í 48S97e13i86d89l

30. 9. 2023 15:17

Vypadá to, že arménský premiér vyměnil Karabach za možnost zbavit se ruských základen v Arménii Je ovšem otázka, jestli se Azurové nebudou snažit vybojovat pozemní koridor Arméní do své exklávy v Nachičevanu.

1 0
možnosti
MK

Pokud se nic nezměnilo tak Náhorní Karabach patří dle mezinárodního práva Ázerbájdžánu. Nemůžeme si vybírat a říkat, že východní Ukrajina a Krym musí zůstat Ukrajině, Kosovo může mít nezávislost a Náhorní Karabach může být arménský. Buď tedy uznáváme platné hranice, nebo neuznáváme.

7 2
možnosti
Foto

ještě tam chybí Tchai-wan, ten je ofiko také součástí Číny a drtivá většina států včetně nás i USA to uznávají... jednou je to hnusný separatismus a podruhé vymanění se z područí... njn.. je to prekérka

6 8
možnosti
JK

Je to smutná historie, když se podívám na křesťanské památky zde, v Kosovu, hlavní město dávné Římské říše v rukou Turka. Všude zde je to tisíciletá historie, které je opět utnutá a dochází k výměně obyvatel. Prostě sporná území, na kterém žije více etnik, tohle přinášejí. Zažili jsme rozpad Jugoslávie, zažíváme změny na východní hranici Turecka i na Ukrajině, kde ovšem nevidíme onu geopolitickou složitost. Státy se prostě neustále formují, jen někde se to mocným hodí tak a jinde jinak. Kdyby se tohle stalo v době, kdy centrální vláda zasahovala v Kosovu, nemohlo by to projít, jelikož by to byla stejná situace. Dnes je to zase opačně a samozřejmě tragické osudy rodin, uprchlíků, jednotlivé příběhy, i zde platí ona selekce, jak se to hodí.

3 2
možnosti
Foto

no pro vaši informaci... Konstantinopol dodělali hlavně křižáci v roce 1204, kteří město brutálním způsobem vyplenili a z toho už se to nikdy nevzpamatovali...

3 1
možnosti
JM

J64á26n 15M60a77r45c21i90n

30. 9. 2023 14:41

Ešte palestínu a bude pokoj

0 0
možnosti
PM

Blázníte?! 😎 To by bruselští komunisté nepřežili. Kterým teroristům by potom posílali peníze?

4 2
možnosti
PS

P55e46t70r 75S28t64a80n15ě87k

30. 9. 2023 14:24

O této intervenci bylo rozhodnuto na nedávné schůzce Putin-Erdogan. Putin musel udělat ústupek Erdoganovi, který podporuje Azejbajdžán, jelikož Putin nemá sílu ani chuť podporovat Arménii, která se pomalu přiklání k Západu. Tak je za to potrestal...

6 2
možnosti
Foto

no... Lavrov má pravdu, že to koketování se Západem se Arménii může pěkně vymstít... Rusáci sice možná nebyli úplně efektivní spojenec, ale za Arménií historicky stáli vždy... navíc Arménie si našla kámoše i v Iránu proti Turkům... každopádně pro USA je Arménie nic a klidně ji letos i podpoří, tak jako je za ro nebude vůbec zajímat...

4 3
možnosti
OF

Tenhle konflikt financovali dlouhou dobu Russáci, kterým se hodilo oslabovat dva své sousedy, zejména Ázerbajdžán. Ten udělal velmi dobře, že využil současné neschopnosti Russka. Je výborné, že se Russákům ten přešlap s Ukrajinou vymstí v celém regionu bývalého SSSR.

10 3
možnosti

Tobě už se to vymstilo že papunde ?

1 2
možnosti
MM

Humanitární bombardování Baku nebude?

2 11
možnosti
PD

Ázerbájdžán Evropa nutně potřebuje , tak se do toho nikdo nemíchá. A je to dobře. Je to jejich území , tak si ho berou zpět.

3 2
možnosti
TK

To byste mohl i říct, že i Rusko si bere zpět své území. U Krymu na 100%.

6 13
možnosti
RM

Během třiceti let se situace úplně obrátila a z vítězství se stala porážka během 24 hod.

A já si nemyslím, že by to byla otázka jen dnešní politické situace a Rusko-Ukrajinské války. Azerové prostě vsadili na sebe, 30 let docela makali, rozjeli těžbu, vybudovali ekonomiku, investovali do infrastruktury, to jim ještě zvedlo ekonomiku a vydělané prachy narvali do zbraní. A pak Armény ve válce úplně přejeli.

Arméni by také mohli těžit (měď, olovo, zinek, železo, zlato, stříbro), ale prostě to nespustili. Energetiku drží jedna ruská jaderka, která je po zemětřesení v dezolátním stavu. Pro turismus (je to historicky mimořádně zajímavé území) neudělali nic.

A politicky? Naprostá tragédie, místo vlastní sebevědomé politiky nejprve orientace na postupně upadající Rusko, kterou pak změnili za orientaci na vojensky úplně impotentní EU. Přitom jistý čas měly o Arménii zájem USA (bylo tam dokonce společné cvičení armád) a i Čína (s kterou má Arménie docela velkou obchodní výměnu).

Já jsem na straně Arménie, ale s takovýmto přístupem lze těžko očekávat jiný výsledek. Výsledek války je prostě z velké části dán vlastní ekonomickou silou a spojenectví se silnými partnery. A Arméni zvorali oboje.

25 0
možnosti
AF

A70d90a75m 77F15a31l57b69r

30. 9. 2023 14:19

I kdyby Arménie něco těžila, Ázerbájdžán je mnohem bohatší a perspektivnější země. Arménie nevyužila příležitosti jednat z pozice síly a teď měla jedinou šanci, a to uznat nezávislost Karabachu a najít spojence, kteří ho uznají také a zaručí mu bezpečnost. Těžko může Pašinjan po někom chtít, aby šel bojovat za neuznanou republiku, kterou navíc sám úplně odstřihl.

4 0
možnosti