Policie zasahuje v nočních ulicích amerického Portlandu v době před volbami do Kongresu (říjen 2022) | foto: Petr Topič, MAFRA

Gotham City není fikce. Jak Oregon prožíval „český“ souboj o guvernérku

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Komiksové Gotham City opravdu není fikce, došlo mi během říjnového víkendu v Portlandu. Město, které se pro některé propadlo do chaosu, město, v němž podle jiných svoboda zvítězila. Se všemi následky. Metropole na severozápadním pobřeží USA se zrovna připravovala na návštěvu prezidenta Joea Bidena. Ten sem spěchal podpořit demokratickou kandidátku Tinu Kotekovou, která se o křeslo guvernérky střetla s republikánkou Christine Drazanovou, píše z USA fotoreportér MF DNES Petr Topič.

Časový posun a jet leg vám převrátí biorytmy. Nemůžete spát. Na druhou stranu nám fotografům umožňuje pobývat pohodlně v ulicích i brzy ráno a v noci.

Že se v šestisettisícovém městě, které je vyhlášené svou progresivní kulturou a způsobem života, něco chystá, jsem pochopil brzy.

V ústrety mi jde policista s AR-15, instinktivně hledám, kam bych se zdekoval. Zjevně jsem však jediný, kdo vyhodnotil situaci jako něco výjimečného. Skupinka lidí, co si odskočili z klubu na cigáro, dál huláká jen pár metrů od zásahu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video