Erdogan zesměšnil Putina, nechal ho šoupat nohama před kamerami

  • 398
Ruský prezident Vladimir Putin zůstal v Teheránu notnou chvíli zcela sám před davem novinářů, zatímco čekal na příchod svého tureckého protějšku Recepa Tayyipa Erdogana na úterní jednání. Je to přitom právě Putin, kdo v minulosti proslul svou nedochvilností.

Na záběrech pořízených před setkáním je vidět, jak se Putin nervózně ošívá, kouše se do tváří, přesouvá váhu z jedné nohy na druhou a vystřídá řadu grimas předtím, než se s ním Erdogan konečně přivítá.

Pro ruského prezidenta, jenž má pověst, že záměrně nechává světové vůdce dlouho čekat na setkání, byla situace podle listu The Guardian neznámým terénem. Někteří komentátoři nyní spekulují, že Erdoganův pozdní příchod mohl být odplatou za schůzku v Moskvě z roku 2020, na které turecký lídr čekal na vstup do jednací místnosti tak dlouho, že se musel posadit.

Reportéři v úterý zachytili, kterak Putin sebejistě vkráčel do místnosti v očekávání, že Erdogan ho bude rychle následovat. Místo toho zůstal stát sám za zvuku spouští fotoaparátů. Se spojenýma rukama během padesátisekundového čekání šoupal nohama a tvářil se podrážděně.

„Těch 50 sekund, po které Erdogan nechal Putina čekat a ruský prezident vypadal před kamerami zmateně, vypovídá o tom, jak moc se po invazi na Ukrajině změnilo,“ uvedla na Twitteru Joyce Karamová,korespondentka blízkovýchodní mediální organizace National News.

Ruský prezident s Erdoganem v Teheránu projednal dohodu, jejímž cílem je obnovit přes Černé moře přepravu obilí z Ukrajiny. To je zablokované v přístavech kvůli Ruskem rozpoutané válce. Putin se setkal také s íránskými představiteli, včetně duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Putin nechal čekat královnu i papeže

Kromě Erdogana nechal Putin v minulosti čekat i další významné osobnosti. Někteří analytici se domnívají, že jeho nedochvilnost je psychologická hra, která sahá do počátků jeho prezidentství. V roce 2003 se ruský lídr opozdil o 14 minut na setkání s britskou královnou Alžbětou.

O rok dříve nechal rodiče dětí zabitých při letecké havárii dvě hodiny čekat na hřbitově. Na schůzce s papežem Františkem ve Vatikánu roku 2015 se Putin objevil o hodinu později. Amerického exprezidenta Donalda Trumpa zase v roce 2018 nechal před summitem v Helsinkách vyčkávat 45 minut.

Někdejší německá kancléřka Angela Merkelová pak podle Rádia Svobodná Evropa v roce 2014 čekala na šéfa Kremlu čtyři hodiny a 15 minut.


Video