Volodymyr Zelenskyj na videu hovoří z Kyjeva k ukrajinskému lidu. (19. března 2022) | foto: AP

Zelenskyj chce jednat s Putinem. Bez toho hrozí třetí světová válka, řekl

  • 719
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli v rozhovoru pro americkou CNN uvedl, že je připraven na jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Bez vyjednávání, které podle něj Ukrajina nabízela opakovaně, dle Zelenského válku ukončit nelze.

V nedělním rozhovoru Zelenskyj řekl, že je na jednání s Moskvou připraven. Zároveň ale varoval, že v případě neúspěchu může být výsledkem „třetí světová válka“.

„Jsem připraven na jednání. Byl jsem připravený už poslední dva roky. A myslím si, že bez vyjednávání tuto válku ukončit nelze,“ odpověděl v rozhovoru americkému novináři Fareedu Zakariamovi ze CNN. Dále ukrajinský prezident řekl, že je nutné využít jakoukoli formu a jakoukoli možnost vyjednávání. „Ale pokud tyto pokusy selžou, znamenalo by to, že jde o třetí světovou válku,“ dodal.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

Zelenskyj naléhal na další jednání v několika posledních dnech opakovaně, jelikož ruská invaze na Ukrajinu se již blíží čtvrtému týdnu. Ve videozprávě zveřejněné v sobotu vyzval k rozhovorům „bezodkladně“. Také varoval, že jinak v opačném případě budou ztráty Ruska „obrovské“.

„Vždy jsme trvali na jednání. Vždy jsme nabízeli dialog, nabízeli řešení pro mír,“ řekl. „A chci, aby mě teď všichni slyšeli, zvláště v Moskvě. Je čas se sejít. Čas si promluvit. Je čas obnovit územní celistvost a spravedlnost pro Ukrajinu, apeloval na Moskvu Zelenskyj.“

Ukrajinský prezident již dříve uvedl, že jeho priority v rozhovorech jsou jasné: „Konec války, bezpečnostní záruky, suverenita, obnovení územní celistvosti, skutečné záruky pro naši zemi, skutečná ochrana pro naši zemi.“

16. března 2022


Video