Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko od začátku invaze přišlo už o 100 tisíc vojáků, hlásí Ukrajinci

  8:36aktualizováno  9:46
Rusko od svého únorového vpádu na Ukrajinu přišlo už o víc než 100 000 vojáků, tvrdí ukrajinský generální štáb ve čtvrtečním přehledu situace na bojišti. Z armádního komuniké však není zcela jasné, zda jde jen o zabité vojáky, nebo i těžce raněné a pohřešované. Rusko chce na ztráty odpovědět navýšením počtu vojáků, podle analytiků se ale tyto plány pravděpodobně nenaplní.

Ruští rezervisté převážení nákladním autem na území samozvané Doněcké lidové republiky (4. října 2022) | foto: Profimedia.cz

Rusko od únorového vpádu na Ukrajinu přišlo už o více než 100 000 vojáků, tři tisícovky tanků a asi 6 000 dalších obrněných vozidel, tvrdí ukrajinský generální štáb ve čtvrtečním ranním přehledu situace na bojišti v 302. den války.

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo informaci ráno na svém Twitteru a doprovodilo ji výraznou grafikou. Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny píše o 100 400 "zlikvidovaných“ nepřátelích, což je o 660 více než předchozí den.

Z armádního komuniké není zcela jasné, zda jde jen o zabité vojáky, anebo o ztráty, zahrnující zabité, těžce zraněné a pohřešované vojáky, upozornila ruská redakce BBC. Dodala, že jiné odhady ruských ztrát bývají skromnější.

Sama BBC odhaduje, že ruská armáda a národní garda mohly na Ukrajině přijít o více než 20 000 zabitých mužů a celkové nenávratné ztráty Ruska mohou činit přinejmenším 90 000 lidí.

Zvýšíme celkový počet vojáků, navrhuje Šojgu

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) poukazují na ohlášený záměr Ruska zvýšit velikost ozbrojených sil, ale předpovídají, že tyto plány se pravděpodobně nenaplní. „Ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že rozšíření Severoatlantické aliance poblíž ruských hranic, včetně přání Finska a Švédska stát se členy aliance, vyžaduje ‚správnou‘ ruskou reakci,“ uvádí zpráva.

Ministr Šojgu navrhl tento týden zvýšit velikost armády na 1,5 milionu vojáků, z toho 695 000 vojáků s profesionálním kontraktem. „Je však velmi nepravděpodobné, že Kreml vytvoří tak velkou konvenční sílu v časovém rámci relevantním pro válku Ruska proti Ukrajině. Koneckonců, Moskva nebyla schopna plně doplnit brigády a pluky před invazí, ani vybudovat novou divizi, jejíž vznik byl oznámen již v roce 2020,“ upozornili experti.

Neomezené prostředky, další vojáci a boje i příští rok, oznámil Putin armádě

ISW zdůraznil, že ruská ekonomika je v recesi a její zdroje byly po rozsáhlé invazi výrazně omezeny. Po invazi z 24. února se také snížila výcviková kapacita i kvůli tomu, že do bojových akcích na Ukrajině byly nasazeny výcvikové prvky a důstojnický sbor oslabily válečné ztráty.

Ministrovy návrhy tak mohou být pouze snahou uklidnit komunitu proruských vojenských bloggerů, obviňujících Kreml z lehkomyslnosti při vedení války. Rovněž nastavují informační podmínky pro budoucí mobilizační vlny.

Podobně jako ISW i britské ministerstvo obrany poukazuje na zapojení běloruských instruktorů do výcviku tisíců nedávno mobilizovaných ruských záložníků, což pravděpodobně má částečně napravit nedostatek ruských instruktorů; ti jsou totiž nasazeni na Ukrajině, anebo se již stali oběťmi války.

Přestože Rusko a Bělorusko mají rozsáhlou vojenskou spolupráci, výcvik mobilizovaných Rusů běloruskými instruktury představuje obrácení rolí, protože běloruské síly Rusko tradičně považovalo za méně hodnotné než ruské. Nasazení Bělorusů v roli instruktorů se tak jeví známkou vyčerpání sil rámci ruského vojenského systému.

Hroby v Mariupolu od března přibývají

Jen na pohřebištích v Mariupolu přibylo od března do prosince 10 300 nových hrobů, z nichž většina se nachází na masovém pohřebišti v obci Staryj Krym, uvedla agentura AP.

Analytici AP zkoumali a měřili prostor, o který byl hřbitov rozšířen. Spočítali, že se nové hroby nyní nacházejí na ploše více než 51 500 metrů čtverečních. Odborníci následně vyhodnotili záběry z dronů a videozáznamy.

Ty ukázaly, že Rusové používali těžkou techniku k tomu, aby vykopali dlouhé příkopy, které poté zasypali. Hroby byly na záběrech viditelné jako hliněné valy, někdy s dřevěnými kříži se jménem a datem, většinou ale s ručně napsanými čísly na malých cedulích. Několik hrobů bylo označeno více než jedním číslem, což by mohlo naznačovat, že v nich jsou uloženy více než jedny lidské ostatky.

Hroby obyvatel ukrajinského Mariupolu, jednoho z nejvíce zasažených měst ruskou invazí (4. dubna 2022)

Z videozáznamů se podařilo spočítat počet hrobů v určitých částech hřbitova a podle odhadů se průměrně každý hrob nacházel na šesti metrech čtverečních. Analytici následně aplikovali tento výpočet na celý prostor, kde byly vykopány nové hroby. Stejný výpočet použili i při odhadu počtu hrobů na nedalekých pohřebištích v obcích Manhuš a Vynohradne.

Jak agentura AP dodala, tři forenzní experti, kteří mají z minulosti zkušenosti s vyšetřováním válečných zločinů v masových hrobech, analýzu označili za spolehlivou. Roland Wessing, který pomáhal s vykopáváním masových hrobů v Bosně, Chorvatsku a Iráku, nicméně upozornil, že počet hrobů nemusí nutně odpovídat počtu zabitých Ukrajinců.

Mariupol nelze odblokovat, řekl Zelenskyj. Masový hrob u města se zvětšuje

Analýza nedokázala určit, jak lidé zemřeli. V jiných masových hrobech na Ukrajině se nicméně často nacházely více než jedny lidské ostatky. A mnoho těl vykazovalo známky násilné smrti. Oběti měly zranění způsobená výbušninami, střelnými zbraněmi nebo měly svázané ruce.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...