Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zásoby na ho*no, pijeme z louží. Morálka Rusů klesá, svědčí odposlechy

  15:35
Ruští vojáci nasazení na Ukrajině se na frontě potýkají s nedostatkem zásob, mimo jiné teplého oblečení, jídla nebo munice. Vychází to najevo z nových odposlechů telefonních rozhovorů, které publikovala ukrajinská tajná služba SBU. Rusové si v telefonátech stěžují, že nedostávají pořádně najíst, trpí zimou a obávají se, že je v případě ústupu zastřelí jejich vlastní armáda.

Ruský voják Andrej se na frontě u východoukrajinského Lymanu rozhodl 8. listopadu ignorovat rozkaz nadřízených a zavolal své matce z nepovoleného mobilního telefonu. „Ničím nás nekrmí, mami. Upřímně, naše zásoby stojí za ho*no. Vodu čerpáme z louží, pak ji přecedíme a pijeme,“ řekl.

Rusové byli tou dobou v oblasti na ústupu poté, co ukrajinská armáda od konce léta zahájila na severovýchodě země protiofenzivu, bleskově postoupila v Charkovské oblasti a v polovině října dobyla zpět i několik měst v Doněcké oblasti včetně Lymanu. V jeho okolí se nyní Rusové podle ukrajinského velení snaží vylepšit svou taktickou pozici a soustavně útočí.

Střílíme všechny. Když ruští vojáci volají domů, popisují vraždy i strach

„Před dvěma dny jsme konečně začali střílet na ukrajinské pozice fosforovými bombami, ale příslib munice, která by mohla zvrátit bitvu, selhal,“ řekl Andrej matce žijící se v západoruském městě Kostroma. „Kde jsou rakety, kterými se prezident Putin chlubil? Naši vojáci nemohou nic pořádně zasáhnout, potřebujeme řízené střely Kalibr,“ dodal.

Dalším rozhovorem, jenž ukrajinská SBU publikovala, je konverzace z 6. listopadu mezi otcem a spolubojovníkem jeho padlého syna Andreje. Ten zemřel při službě u 35. motostřelecké brigády. „Nemáme posily, nemáme komunikaci,“ řekl voják truchlícímu otci. „Říkají, že rozhodně nesmíme ustoupit, jinak nám hrozí zastřelení,“ dodal.

V odposlechu z 26. října další ruský voják nasazený v Doněcké oblasti volá své manželce, aby se jí svěřil s myšlenkami na kapitulaci. „Jsem ve spacáku, celý mokrý, kašlu, celkově jsem v p*deli,“ vylíčil. „Každý den máme méně a méně mužů, nevíme, co dělat. Jsme v lese,“ dodal voják.

Jsme v mlýnku na maso

V dalším hovoru pak ruský důstojník hovoří se ženou, pravděpodobně svou manželkou. Ukrajinci konverzaci zaznamenali u města Kreminna východně od Charkova, publikovali ji 15. prosince.

„Jsme tu uprostřed s*aček, stojíme tu jak v mlýnku na maso. Chceme odsud vypadnout, ale řekli nám, že máme stát do posledního muže. Mobilizované odsud odváží v balících. Ne po jednom, ale i sedmnáct za den,“ řekl muž partnerce, která mu opakovaně odpovídá: „Už dost, co to povídáš“.

Válka na Ukrajině

Ukrajinské velení uvádí, že ruští vojáci dál útočí na severním úseku fronty u měst Kreminna a Svatove a u Bachmutu a v okolí Doněcku. Proruští vojenští blogeři tento týden hovoří o tom, že síly Kremlu se na linii Svatove a Kreminna potýkají se špatnými podmínkami a trpí různými neduhy a nemocemi souvisejícími se špatnou hygienou, vlhkem a zimou.

SBU nově publikované konverzace na YouTube doprovází výzvou: „Za takových okolností je opravdu těžké nepropadnout panice. Připomínáme horkou linku, na které můžete získat podrobné informace, jak se co nejbezpečněji vzdát a nakonec se vrátit domů“.

Ruské velení žádá větší opatrnost

Zmíněné konverzace patří k nejméně třem tisícům hovorům mezi ruskými okupanty, které ukrajinští experti od února zaznamenali. V rané fázi invaze byl nedostatek bezpečnosti ohledně komunikace Rusů tak masivní, že hovory o strategii mezi armádními veliteli dokázali zachytit i amatéři. Rusové totiž hojně používali otevřené radiové frekvence.

„To je nyní stále méně časté,“ řekl listu The Guardian odborník na kybernetiku Dmitrij Alperovič z amerického think thanku Silverado.

Řada mediálních zpráv založených na odposleších dokazujících páchání válečných zločinů ruskou armádou a stále horší morálka vojáků vedla podle Alperoviče k tomu, že ruské velení podniklo proti podobným telefonátům opatření. Stoprocentně úspěšné ale v této snaze není.

Rusové o zabíjení v Buči mluvili přes vysílačky, Německo rozhovory zachytilo

„Pořád máte mnoho vojáků, jimž se podaří přinést mobily na frontovou linii, protože chtějí mluvit se svými blízkými a jejich konverzaci pak Ukrajinci zachytí, když procházejí přes ukrajinského telekomunikačního operátora. Nedělá jim to velké potíže,“ dodal Aleprovič.

Bezpečnost komunikace je pro Kreml problém

„Bezpečnost představovala pro ruskou armádu i lidi pracující v obraně vždy problém,“ řekl The Guardianu někdejší zaměstnanec ruského ministerstva obrany, jenž si přál zůstat v anonymitě. „V roce 2013 se pokusili lidi v resortu přimět k výměně iPhonů za telefony Yota ruského výrobce. Ale všichni dál tajně používali iPhone jako druhý mobil, protože byl lepší,“ uvedl s tím, že ministerstvo obrany své úsilí nakonec vzdalo.

„Pokud neberou lidé ve velení bezpečnost dost vážně, pak nemůžete očekávat disciplínu v armádě,“ dodal zdroj s tím, že vážný bezpečnostní problém bude pro Rusko představovat také nasazení 300 tisíc mužů odvedených na podzim v rámci částečné mobilizace. Na ukrajinské frontě by podle ruských úřadů měla být už nejméně polovina z nich.

Kreml počítá se ztrátami až 100 tisíc branců, na jaře chce novou ofenzívu

„Mobilizovaní absolvují rychlokurz o tom, jak neprozrazovat citlivé informace, ale většinou je to povrchní. Velitelé předstírají, že učí, a vojáci předstírají, že poslouchají. Mobilizovaní vojáci budou mít strach z toho, že jsou ve válečné zóně, přirozeně se budou snažit zavolat domů,“ míní.

Ukrajinská armáda proti Rusům díky letité spolupráci s vedením NATO není vůči odposlechům tak náchylná. Její muži ve většině případů dobře vědí, co si mohou dovolit publikovat na sociálních sítích nebo o čem mohou hovořit při telefonním kontaktu s rodinou.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:35

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...