Australský ministr obrany Brendan Nelson

Australský ministr obrany Brendan Nelson | foto: Profimedia.cz

V Iráku jsme kvůli ropě, prohlásil australský ministr

  • 120
Hlavním důvodem, proč se Austrálie účastní iráckého tažení, je ropa. Prohlásil to australský ministr obrany Brendan Nelson. Pohněval si veřejnost, opoziční politiky i premiéra Johna Howarda, který hned ministrova slova zpochybnil. Šli jsme tam, abychom dali Iráčanům demokracii, řekl.

Zabezpečení dodávek ropy bylo podle ministra Nelsona klíčovým faktorem, proč se Austrálie hned v březnu 2003 připojila k prezidentovi USA Bushovi a poslala na horkou iráckou půdu své muže.

Ještě dnes působí v Iráku přes patnáct stovek Australanů a o jejich stažení se zatím neuvažuje. "Australané i všichni ostatní si musejí klást otázku, co by se stalo, kdybychom se z Iráku předčasně stáhli," citoval Nelsona britský server BBC.

"Blízký východ je důležitým dodavatelem energie, zejména ropy, do zbytku světa. Proto je v našem zájmu ujistit se, že region - a zejména pak Irák - opouštíme v situaci, kdy je tamní bezpečnost udržitelná," dodal ministr.

Je to vůbec poprvé, kdy někdo z australské vlády přiznal jakoukoliv spojitost mezi vysláním vojáků a ropnými zájmy.

Nelsonova slova rozlítila šéfa kabinetu Johna Howarda. Naše angažmá v Iráku rozhodně není motivováno ropou, řekl. "Z Blízkého východu přichází hodně ropy - to samozřejmě víme - ale důvodem, proč setrváváme v Iráku je, že chceme dát tamním lidem šanci vybudovat demokracii."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video