Republikánský kandidát Donald Trump v pozadí a demokratický kandidát Joe Biden. (16. prosince 2024) | foto: Shutterstock

Americké volební sci-fi: Biden nebo Trump odstoupí z voleb. A co bude dál

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Donald Trump si to rozdá o Bílý dům s Joem Bidenem – takový scénář teď očekává snad každý. Americké prezidentské volby však mohou mít i mnohem zamotanější podobu. Stačí, aby jeden z favoritů z nějakého důvodu z boje vypadl. Skládat zbraně tak nemusí republikánská druhá vlna v čele s DeSantisem a Haleyovou ani současná viceprezidentka Kamala Harrisová. A ve hře jsou i divočejší scénáře.

Letošní prezidentské volby ve Spojených státech jsou plné otazníků. Ne však v rovině hlavních favoritů. Demokratické primárky si pro sebe uzme s největší pravděpodobností Joe Biden, Donald Trump s přehledem opanuje ty republikánské, očekává se. Velké drama však stále není ze hry. Mnoho měsíců se skloňují zdravotní stav Bidena i řada soudních procesů, ve kterých je hlavním aktérem Trump.

Americká média tak stále častěji nastiňují scénáře, na které by došlo, pokud by musel jeden z kandidátů odstoupit (bez ohledu na důvody). Co by se dělo dál? Klíčový je moment, kdy se tak stane. Politická divočina by však přišla v jakémkoli případě. Z jasně načrtnutého scénáře se rázem stane detektivka s nejasným koncem. Vytěžit by z ní mohly persony, o kterých se v souvislosti s prezidentským úřadem takřka nemluví. Za demokraty by například nebyla bez šance současná viceprezidentka Kamala Harrisová. Ale to předbíháme.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Video