Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokraté měli Hispánce za samozřejmost, Florida a Texas je vyvedly z omylu

  15:51
Ačkoli demokrat Joe Biden u Latinoameričanů zvítězil v každém státě USA, podle expertů se nedočkal tak drtivého vítězství, které mu předpovídala řada průzkumů. Demokraté proto nyní řeší otázku, proč Bidenovi nedalo hlas více Hispánců, a proč relativně hodně z nich volilo prezidenta Donalda Trumpa, známého přitom urážením Mexičanů a dalších přistěhovalců.
Příznivci Donalda Trumpa na protestu v texaském Austinu (7. listopadu 2020)

Příznivci Donalda Trumpa na protestu v texaském Austinu (7. listopadu 2020) | foto: Profimedia.cz

Pro Chucka Rochu z organizace Nuestro Pac zaměřené na získávání Latinoameričanů na Bidenovu stranu je to frustrující refrén. „Už mě unavují běloši, kteří v televizi mluví o tom, že naše komunita není monolit. Zdá se, že Hispánci se jim rozhodli ukázat, jak moc nejsou monolitem,“ říká.

Zjevné je to například na jižní Floridě, kde Trump získal téměř polovinu latinoamerických voličů, nebo v Texasu, kde Biden v silně hispánském údolí Rio Grande zaostal za úspěchem Hillary Clintonové z roku 2016.

Proti demokratům stála podle expertů řada faktorů, mimo jiné jejich nedostatečná agitace v Texasu či agresivní republikánská strategie na jižní Floridě. Jiní odborníci se domnívají, že tlak demokratů na ovládnutí hispánského hlasování přišel příliš pozdě, což republikánům nahrálo.

„Odnesl jsem si z toho, že demokratická strana jako celek musí přehodnotit celou operaci, jak se dostat k Latinoameričanům,“ říká Rocha, kterého však popudilo, že se demokraté po volbách tak zaměřili na hlasování Hispánců, přestože v žádném státě neupřednostnili Trumpa.

Profesorka Cristina Beltránová, která působí na Newyorské univerzitě, se domnívá, že hlasování ukázalo, že Latinoameričané jsou různorodá populace, a to z hlediska demografie i ideologie. „Pokud jde o politiku, neexistuje žádná latino komunita,“ řekla listu The Guardian.

Trump si u Hispánců v Texasu výrazně polepšil

Biden ve volbách vyhrál téměř 70 procent latinoamerických voličů v zemi, píše list Politico. Podobného výsledku dosáhla v roce 2016 také Clintonová. Trump si letos připsal 32 procent hlasů Hispánců, což je pro prezidenta oproti volbám z roku 2016 zlepšení o čtyři procentní body.

Propast se letos znatelně zmenšila podél mexické hranice. V texaském okrese Starr, kde Clintonová získala v roce 2016 přes 79 procent hlasů, Biden dostal 52 procent hlasů a Trump 47 procent.

Ačkoli někteří experti nechápou, jak se v okrese, jenž tvoří téměř výhradně Latinoameričané, mohlo něco takového stát, Rocha vidí za úspěchem Clintonové jejího manžela prezidenta Billa Clintona, kterého místní znali.

Tyhle volby jsem vyhrál já! napsal Trump před oznámením Bidenova triumfu

„Hispánci, s nimiž jsem přes léto v okrese Starr mluvil, Bidena neznali. Věděli, že byl viceprezidentem, ale jinak o něm nic nevěděli,“ říká Rocha.

Juan Carlos Huerta, profesor politologie na Texaské univerzitě, se domnívá, že hlasování v jižním cípu Mexika ovlivnila dezinformační kampaň i rostoucí počet evangelíků.

Roli sehrála také skutečnost, že americká pohraniční stráž poskytla Latinoameričanům v této oblasti dobře placená pracovní místa, což podle expertů otupilo pobouření některých lidí kvůli Trumpově tvrdé rétorice ohledně nelegálního přistěhovalectví do USA. 

Lidé u mexické hranice se bojí o živobytí

Dvaašedesátiletá Lupita Riosová z města Roma na západě okresu Starr volila Trumpa už podruhé. Její synovec pracuje pro americkou pohraniční stráž, manžel a další příbuzní zase na ropných polích v centrálním Texasu. Riosová věří, že Trumpova prohra ohrozí jejich živobytí.

Manuel Grajeda z lidskoprávní organizace UnidosUS se navíc domnívá, že mnozí Latinoameričané se stále drží „zhoubného machismu“ a Trumpova image „silného muže“ jim mohla imponovat. Celkově Biden v Texasu prohrál o šest procent, Clintonová tento stát zratila o devět.

„Jak se Biden zlepšil v porovnání s Clintonovou, když ve státě Texas nedosahoval dobrých výsledků u latinskoamerických voličů? To mě vede k zamyšlení, že jde spíše o fenomén v údolí Rio Grande než v celém státě,“ konstatuje profesor Huerta pro list Los Angeles Times.

Státem, kde Biden naopak kvůli hlasům Latinoameričanů zvítězil, je podle expertů Arizona. „Ve státě dlouho probíhala kampaň různých organizací na jejich získání,“ líčí Rocha. S vítězstvím ve státě Bidenovi podle The Guardianu značně pomohli Hispánci v okresech Pima, Yuma a Maricopa.

Na jihu Texasu i Floridy se voliči přiklonili k Trumpovi:

Floridští Hispánci nechtěli „socialistu“ Bidena

Trump si kromě Texasu polepšil také u Hispánců na Floridě. Ve státě podle stanice NBC nakonec získal 45 procent latinskoamerických hlasů. Od roku 2016 si tak polepšil o 11 procent. Republikáni tam Bidena v rámci kampaně označili za socialistu, což zejména na jihu státu, kde žije početná skupina uprchlíků před často levicovými diktaturami, značně rezonovalo.

„Toto poselství zafungovalo. Bylo nepravdivě, ale mělo úspěch,“ říká Eduardo Gamarra, profesor mezinárodních vztahů na Floridské mezinárodní univerzitě. „Republikáni věděli, na jakou strunu zahrát,“ řekl.

Stratég republikánů Charles Gerow nicméně trvá na tom, že Trump si u Hispánců na Floridě polepšil nejen kvůli obavám ze socialismu, ale také kvůli prezidentově hospodářské politice. „Trump si vedl v této menšinové komunitě velmi dobře, a to i přes tvrzení v národních médiích o jeho urážlivé osobnosti a rasismu. Lidé tomu prostě nevěřili,“ prohlásil.

Trump jako zlomyslné dítě. USA čekají nebezpečné týdny, varují experti

Profesorka Beltránová věří, že výsledek na Floridě a v Texasu je pro demokratickou stranu znamením, že musí v budoucnu mnohem více naslouchat latinskoamerickým kandidátům a místním organizátorům.

„Nesmíme zapomenout na skutečnost, že Trump téměř vyhrál, protože většina bílých voličů v USA ho nadále podporovala. Jediným důvodem, proč Trump prohrál, je fakt, že se menšina bílých voličů spojila s většinou těch černošských, hispánských, asijských a domorodých,“ uzavřela Beltránová.

Amerika bude znovu respektovanou zemí, řekl Biden v projevu:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...