ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Krajně pravicová rétorika míří do mainstreamu, používá ji Trump i Salvini

  • 438
Extrémní pravicová ideologie, kterou se inspiroval útočník z novozélandských mešit, si postupně našla cestu do mainstreamové politiky. Tvrdí to nová studie, podle které přiživuje konspirační teorie také americký prezident. Vlády by neměly podle expertů podceňovat schopnost krajní pravice rozpoutat násilí, srovnatelné s džihádismem.

Podle expertů prosazují organizované krajně pravicové sítě na internetu například konspirační teorii známou jako „velká výměna“. Je postavená na myšlence, že původní evropské obyvatelstvo je postupně vyměňováno za neevropské, které přichází primárně z černošských zemí Afriky.

Podle teorie hrozí bělochům vyhlazení, a to prostřednictvím migrace a násilí. Konspirace získala větší pozornost v souvislosti s březnovým útokem na novozélandské mešity, protože ji ve svém stostránkovém manifestu zmínil atentátník Brenton Tarrant

Podle odborníků se odkazy na teorii na internetu za poslední čtyři roky zdvojnásobily, jen na Twitteru s ní souvisí více než 1,5 milionu příspěvků.

Britský Institut pro strategický dialog (ISD) zjistil, že kdysi bezvýznamná ideologie si našla cestu do mainstreamové politiky a zmiňují ji takové politické osobnosti jako je americký prezident Donald Trump, italský ministr vnitra Matteo Salvini nebo člen německé Alternativy pro Německo Björn Höcke.

Teorie slaví navzdory svým francouzským kořenům mezinárodní úspěch, přičemž anglicky mluvící země představují podle podle listu The Guardian přibližně 33 procent všech online diskusí na toto téma.

Jeden z nejvlivnějších nenávistných účtů má prezident USA

„Je šokující, do jaké míry se krajně pravicové koncepty, jako je právě teorie ,velké výměny‘ nebo teorie ,remigrace‘, dostaly do hlavního politického diskurzu. Nyní se na ně odvolávají politici, kteří jsou v čele států a zasedají v parlamentech,“ popisuje spoluautorka studie Julia Ebnerová.

Z deseti nejvlivnějších účtů na Twitteru, které tuto ideologii šíří, jich podle odborníků osm pochází z Francie. Mezi zbylé dva počítají účet Donalda Trumpa a krajně pravicovou stránku Defend Europa.

Neonacisté čekají na soudný den s listinou lidí k likvidaci a vaky na mrtvé

„Vlády, bezpečnostní síly a technologické firmy v posledním desetiletí systematicky podceňovaly potenciál krajní pravice podněcovat násilí. Abychom předešli budoucím teroristickým činům, potřebujeme globálně koordinovanou reakci, stejně jako jsme to udělali v případě džihádismu,“ říká Ebnerová.

Podle studie jsou nástrojem pro šíření ideologií, které propagují nenávist a násilí, nejčastěji alternativní mediální platformy, okrajová diskusní fóra nebo šifrované chatovací kanály. Ačkoli krajní pravice používá při šíření propagandy i mainstreamové platformy jako je Facebook, Twitter nebo Youtube, okrajové weby zůstávají útočištěm pro nejvíce radikalizované uživatele.

Vlády podceňují potenciál krajní pravice

Podle odborníků se na neregulovaných diskusních platformách i sociálních sítích stále častěji objevuje také pojem „remigrace“, který odkazuje na etnické čistky prostřednictvím nucených deportací menšinových komunit. Zatímco v roce 2014 se pojem objevil v 66 tisících tweetů, v loňském roce už to bylo 150 tisíc příspěvků.

Od holokaustu uběhlo příliš mnoho času, říká expert o vzestupu antisemitismu

„Sociální sítě jsou vytvořeny, aby podpořily kliky na sdílený obsah a pobídly uživatele k jeho sdílení a komentování. Krajní pravice to využívá k prosazení nenávistného obsahu ve formě meme obrázků, zkreslených statistik nebo pseudovědeckých studií,“ popisuje spoluautor výzkumu Jacob Davey.

Výzkumníkům ISD se v současnosti podařilo začlenit do padesáti extrémně pravicových chatovacích kanálů, a to v aplikacích Discord, Telegram, WhatsApp nebo do diskusních fór umístěných na serverech 4chan, 8chan, Gab, Minds, Voat nebo Reddit. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video