Od holokaustu uběhlo příliš mnoho času, říká expert o vzestupu antisemitismu

  20:56
V Evropě se v poslední době znovu rozmáhá nenávist vůči židům. V současném antisemitismu se mísí jak pravicový, tak levicový extremismus, ztráta povědomí dnešní společnosti o hrůzách holokaustu, ale i závist muslimských zemí vůči izraelským úspěchům, říká v rozhovoru pro iDNES.cz expert na extremismus Miroslav Mareš.
Palestinci pálili na demonstraci před izraelskou ambasádou v Aténách izraelskou...

Palestinci pálili na demonstraci před izraelskou ambasádou v Aténách izraelskou vlajku. (15. května 2019) | foto: Profimedia.cz

Turisté často narušují pietu památníků holokaustu a koncentračních táborů, kde pořizují nevhodné fotografie. Zapomíná Evropa na hrůzy holokaustu?
Chybí jí bezprostřední zkušenost s válkou. Je pravda, že příslušníci mladší generace nemají často představu, co holokaust byl. Chybí také přímá rodinná vazba na lidi, kteří za války zahynuli. Pieta se proto u některých zvolna vytrácí. 

Evropa se potýká s novou vlnou antisemitismu, která nemá od konce druhé světové války obdoby. Vandalové ve Francii opakovaně poničili židovské hřbitovy, projevy nenávisti zažívají také židé v Polsku, Německu nebo Velké Británii. Jak to, že je antisemitismus stále živý?
Má to hned několik příčin. Po druhé světové válce byly v důsledku holokaustu veřejné projevy antisemitismu utlumeny. To ale neznamená, že se jich všichni vzdali. Stále existovaly neonacistické organizace, které přenesly antisemitismus přes období relativního klidu. 

S rostoucím časem od konce druhé světové války mají někteří pocit, že si mohou více dovolit být antisemitští, protože už není tolik bezprostředních svědků, kteří holokaust zažili. 

Antisemitismus se nyní rozmáhá také v přistěhovaleckých komunitách, které tady v poválečném období nebyly, a šíří ho také antisemitské muslimské kruhy. Tento týden se v médiích například objevila zpráva o novinářích z arabské televize Al-Džazíra, kteří bagatelizovali holokaust. 

Antisemitismus využívá také nová levice, která pod pláštíkem ochrany Palestinců před izraelským státem často generuje antisemitismus maskovaný za antisionismus. Upírá tím Židům práva, která mají jiné národy.

Zmínil jste imigranty z muslimských zemí. Jakým způsobem se na antisemitismu podílí?
Muslimský antisemitismus se projevuje zvláště ve Francii a v poslední době také v Německu nebo Rakousku. Z hlediska muslimů je problematická přítomnost židovského státu na jejich svatých místech v Izraeli.

Miroslav Mareš

Je to politolog a vyučující na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Specializuje se na pravicový i levicový extremismus, systémy politických stran v západoevropských zemích nebo terorismus. 

Je vedoucí skupiny Pravicově-extremistické, levicově-extremistické a separatistické násilí v Evropě v Evropské expertní síti pro záležitosti terorismu. 

Odborník na politický extremismus Miroslav Mareš.

Proč?
Ať byl vznik Izraele jakkoli komplikovaný, dokázal se uchytit a je ekonomicky vzorovým státem. Ve srovnání s dalšími zeměmi regionu je silně demokratický. Izrael je příkladem, že v takovém geopolitickém prostředí je možné vybudovat úspěšný fungující stát, což řadě muslimských vůdců leží v žaludku, protože oni sami takové státy vybudovat nedokázali, i když mnozí disponují petrodolary.

Mobilizují proto vlastní obyvatelstvo proti Izraeli, což přenášejí také do muslimských komunit po světě. Tradiční evropský antisemitismus se tak prolíná s přistěhovaleckým.

Kdy se v Evropě začal muslimský antisemitismus projevovat?
Soudobý muslimský antisemitismus má kořeny už před druhou světovou válkou a během ní. Samozřejmě se odvolává i na několik pasáží Koránu. Někteří přední muslimští vůdci spolupracovali s Adolfem Hitlerem na bázi antisemitismu a protibritského boje. Nechci tím ale říct, že byl za druhé světové války každý muslim prohitlerovský. Zapomíná se na to, kolik muslimských vojáků bojovalo ve spojeneckých armádách.

Antisemitismus projevují také příznivci evropské krajní pravice. V čem se liší jejich pojetí antisemitismu od toho muslimského?
Krajní pravice není jednotná a vztah k Izraeli ji rozděluje. Modernistická krajní pravice už antisemitismus z velké části opustila. Stále však panuje v tradičních neonacistických kruzích, které navazují na hitlerovské dědictví. I dnes se publikují práce, které popírají holokaust nebo existenci koncentračních táborů.

A co antisemitismus ze strany dalších náboženství?
Existují dogmaticko-křesťanské skupiny, které pěstují tradiční antijudaismus s kořeny v 19. století i hlouběji v historii. Jsou mezi nimi katolíci i ortodoxní křesťané. Jejich antisemitismus se váže na náboženské důvody, třeba že židé ukřižovali Ježíše Krista. Zároveň obsahuje odpor proti současné židovské elitě. 

Antisemitismus je dnes obecně hodně rozšířen v protizápadních kruzích. Ty pracují s konceptem, že židé ovládají moc ve Spojených státech. Antiamerikanismus tak jde ruku v ruce s antisemitismem.

Je evropský antisemitismus motivovaný antisionismem?
Řekl bych, že spíš ten krajně levicový, respektive jeho část. Ne každý antisionista je nutně antisemitou.  Ale i krajně pravicový antisemitismus balí antisemitská stanoviska do antisionistického hávu. Čeští neonacisté z Národního odporu před několika lety bojovali navenek proti antisionismu, ale reálně za tím ukrývali antisemitské ideje.

Co vede k antisemitismu lidi, kteří nejsou zastánci žádné ideologie?
Řekl bych, že nedostatek pocitu vlastního zadostiučinění. Nejsou spokojení s politikou ani se svou osobní situací. Je velmi snadné to svést na to, že židé ovládají svět, a úspěšné protekční rodiny jsou proto úspěšnější než oni. 

Ovlivňuje názory lidí, kteří dříve neměli k židům negativní vztah, antisemitská rétorika politiků? Například maďarský premiér Viktor Orbán se často vymezuje proti podnikateli Georgi Sorosovi, který je žid.
Myslím si, že ano. Ačkoli zrovna v Maďarsku se vedoucí politici vůči Sorosovi nevymezují otevřeně kvůli tomu, že je žid. To dělají radikálnější a extremističtí politici, nikoli Orbán. Rozšíření jednoduchého poselství, že za naši špatnou situaci mohou židé, funguje také na lidi, kteří nejsou organizovaní a nemají pevné politické přesvědčení.

Jaká je nálada vůči židům v české společnosti?
Dílčí projevy antisemitismu tady jsou. Jeho míra je ale v Česku menší než v jiných státech. Souvisí to s tím, že Češi většinově velmi pozitivně vnímají Izrael. Silné česko-izraelské spojenectví je prosazováno napříč politickým spektrem. Také v českém prostředí však existuje tvrdý antisemitismus. Objevují se tady i jednotlivé případy antisemitismu u muslimů. Ale je to marginální fenomén, protože jich tu žije málo. 

Byly by projevy antisemitismu v Česku výraznější, pokud by tady existovala početná ortodoxní komunita jako například ve Francii?
Je to možné. Naposledy se v Česku objevily výrazné projevy antisemitismu v Prostějově, kde se střetly představy ortodoxní židovské komunity se zájmy části veřejnosti (pozn. redakce – Federace židovských obcí se snažila o rehabilitaci bývalého židovského hřbitova). 

Paříží otřásá vlna antisemitismu, město zaplavily hákové kříže

Na pozadí tohoto sporu se objevily u některých odpůrců tradiční tvrdé antisemitské názory. V Česku je však obecně velmi silný antiklerikalismus vůči všem dogmatickým projevům náboženství. Pokud by chtěla katolická církev postavit kostel někde, kde by se to jiným nehodilo a nelíbilo, může to mít podobné konotace.

Můžeme ve spojitosti s novou vlnou antisemitismu očekávat další odliv evropských židů do Izraele nebo USA?
To se momentálně děje v případě Norska nebo Francie. Někteří židé by mohli přejít ve větší míře do našeho prostoru. S výjimkou České republiky by si však v okolních zemích, jako je Polsko, Maďarsko nebo Slovensko, oproti západní Evropě příliš nepolepšili. Exodus do Spojených států a do Izraele je v současné době realitou.

Také Spojené státy se přitom loni setkaly s výraznějším projevem antisemitismu, když ozbrojený muž zabil v pittsburghské synagoze jedenáct lidí. V dubnu střílel další muž v synagoze v San Diegu. Jak na to zareagovali američtí židé?
Americká židovská komunita na tyto případy reaguje citlivě a vnímá to. Část americké krajní pravice byla antisemitská po celé poválečné období. Z americké neonacistické scény se zrodil pojem ZOG – Zionist Occupation Government, který má v USA tradici od osmdesátých let a poté ho převzala světová neonacistická scéna. Sionisté jsou podle něj okupační vládou, která obsadila Spojené státy a evropské země.

Útoků proti židům stále přibývá, říkají statistiky. Nejhůř je na tom Evropa

V osmdesátých letech teroristická skupina The Order v USA zastřelila židovského novináře. Antisemitské projevy tam tedy nejsou nové, ale v současné době nabírají na intenzitě. Souvisí to i s myšlenkou, že za masovou migrací stojí vlivné židovské kruhy, které chtějí rozdělit tradiční národy. To vede část krajní pravice k militantním antisemitským projevům.

Izrael se snaží přimět evropské státy, aby přijaly deklaraci o antisemitismu. Myslíte, že oficiální vyjádření solidarity něco změní?
Je to symbolický milník. Ale nemyslím si, že by to vedlo k razantní změně. Zakořeněné předsudky vůči Izraeli jsou v části evropské politické scény velmi silné. 

Některé evropské levicové strany pracují s koncepty levicového antisionismu a vytvořily si silnou voličskou základnu v přistěhovaleckých komunitách. Je pro ně tedy těžké se takových postojů zříct právě kvůli potenciálním voličům. Tyto strany sice tvrdí, že jsou antisionisté a nikoliv antisemité, ale budou mít problém přijmout takovou deklaraci o antisemitismu, která by je v očích voličů zdiskreditovala.

Američtí židé čelí útokům na hřbitovy i bombovým hrozbám:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Zemřel král Karel III., šířila ruská média. Počkat, proč o tom nepíšou Britové?

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...