Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trumpovy soudy bobtnají. Slyšení se překrývají, advokát může být i svědkem

  12:10
Pavučina trablů Donalda Trumpa se zákonem je stále hustší a vzájemně provázanější. Kroky, které americký exprezident dělá v jednom případu, se k němu vracejí v jiných. Potenciální termíny soudních slyšení začínají kolidovat a v jednom z trestních stíhání by dokonce proti Trumpovi mohl svědčit právník, který ho v jiném zastupuje, upozorňuje portál Politico.
Kauza Carrolová. Skica ze soudní místnosti, kde se rozebírala civilní žaloba...

Kauza Carrolová. Skica ze soudní místnosti, kde se rozebírala civilní žaloba někdejší novinářky proti Donaldu Trumpovi. (9. května 2023) | foto: Reuters

Vzájemné překrývání se bude do jisté míry nevyhnutelné, už jen kvůli logistickým obtížím, bez kterých se neobejde účast na tolika trestních a občanských soudních líčeních v několika jurisdikcích. Do jisté míry však Trump tuto právní síť propojuje sám, a to ku prospěchu svých oponentů u soudu.

Temidayo Agangová-Williamsová, bývalá federální prokurátorka na státním zastupitelství v Brooklynu, popsala, že ona osobně by jako žalobkyně uvítala možnosti, které otevírají Trumpova rozličná obvinění.

„Vzala bych to jako příležitost. Když máte obviněného, který se u soudu brání v několika případech, a hlavně když je to u několika soudů zároveň, vždycky vám to dává možnost rozšířit důkazy proti němu,“ uvedla Agangová-Williamsová, jež mimo jiné pracovala jako vyšetřovatelka zvláštního kongresového výboru pro události 6. ledna 2021, kdy Trumpovi příznivci vtrhli do sídla amerického Kongresu.

Trump má na krku další obvinění. Tentokrát proto, že se snažil zvrátit prohru

Příkladem této strategie v praxi je nedávný spor o Trumpovo svědectví podané pod přísahou na video v občanském sporu s bývalou novinářkou Jean Carrollovou, která ho obvinila ze znásilnění a pomluvy. Části této výpovědi se dostaly 5. května na veřejnost poté, co byly u soudu použity jako důkazní materiál. Trumpovy reakce na otázky ohledně obvinění přilákaly pozornost televizních moderátorů i odborníků napříč celými Spojenými státy. Nebyli však jedinými, koho záznam zajímal.

Přes ulici nedaleko soudu, kde byla výpověď použita, sídlí na newyorském Manhattanu okresní státní zástupci, kteří letos proti Trumpovi vznesli vůbec první trestní obvinění. Ti záznam sledovali také a deset dní poté obsílkou požádali právní firmu zastupující Carrollovou, aby jim video poskytla v celém rozsahu, jelikož Trumpova výpověď je podle nich relevantní i pro jejich případ.

V něm se snaží dokázat, že Trump porušil pravidla financování politických kampaní, když údajně zaplatil pornoherečce a modelce Stormy Danielsové za mlčenlivost ohledně jejich údajné aféry. Minulý čtvrtek soud rozhodl, že advokáti Carrollové materiál vydat mohou.

Trump se situaci pokusil i využít

Trumpa čeká v příštím roce kampaň za znovuzvolení do Bílého domu a do toho pět soudních procesů mezi letošním říjnem a květnem příštího roku. S tolika termíny soudních podání, slyšení a obsílek je očekávatelné, že časové rozvrhy procesů se bude vzájemně ovlivňovat. Na druhou stranu i Trumpovo jednání v některých případech už vyvolalo reakce v případech jiných.

Americké prezidentské volby 2024

Letos například, když bylo manhattanské obvinění na spadnutí, vyzval Trump své podporovatele k protestům. Soudkyně v případu Carrollové, zčásti proto, že viděla, jak Trump reaguje na hrozící obvinění, pak rozhodla, že identita porotců zůstane anonymní. Nedozvěděli se ji ani navrhovatel, ani advokáti obhajoby.

Státní zástupci zase v manhattanském řízení požádali soud, aby zajistil důvěrnost některých dokumentů, a to v reakci na Trumpův proces týkající se jeho nakládání s utajovanými dokumenty a občanskoprávní spor s jeho bývalým advokátem Michalem Cohenem. Soudce se nakonec rozhodl vydat nařízení, které Trumpovi znemožňuje veřejně šířit důkazní materiál a zcela mu brání do některých materiálů nahlížet.

Trump znovu obviněný. Může vůbec kandidovat a kdo jsou jeho spolukonspirátoři?

V jiném případě se naopak Trump pokusil využít spletitost termínů ve svůj prospěch. V březnu si u soudu stěžoval advokát skupiny žalobců, kteří Trumpa a jeho společnost viní z údajného využívání pyramidového schématu, že Trump naschvál navrhl termín soudního slyšení, které se kryje s jiným řízením, v němž jej stát New York viní z podvodu. Soudce na návrh nicméně nepřistoupil a termíny slyšení stanovil tři měsíce od sebe.

V neposlední řadě situace dopadá i na Trumpovo bezprostřední okolí. Advokát Evan Corcoan například Trumpovi poskytuje právní rady v několika případech a seděl s ním v soudní síni při začátku jeho třetího trestního stíhání ve věci údajného pokusu zvrátit výsledky voleb. Současně je však potenciálním svědkem v případu utajovaných dokumentů, kde již vypovídal před velkou porotou.

Je neobvyklé, aby obviněný, natož pak prezidentský kandidát, čelil čtyřem trestním stíháním ve čtyřech různých jurisdikcích. To však může být Trumpův případ, pokud bude obviněn i ve státě Georgia, kde velká porota rozhoduje, zda existuje důvodné podezření, že se Trump a jeho spojenci v dotyčném státě pokusili narušit průběh voleb v roce 2020.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....