Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prokuratura rozšířila obvinění v Trumpově kauze utajovaných dokumentů

  7:44aktualizováno  11:09
Bývalý americký prezident Donald Trump čelí novým obviněním ohledně neochoty vzdát se utajovaných dokumentů po odchodu z úřadu. Prokurátoři jej nově mimo jiné viní z pokusu vymazat záznamy z bezpečnostních kamer ve svém floridském sídle, které vyšetřovatelé požadovali. Nově je také podezřelý Trumpův podřízený, informují americká média.
Televizní štáby před federálním soudem ve Washingtonu, kde zasedá velká porota...

Televizní štáby před federálním soudem ve Washingtonu, kde zasedá velká porota v rámci vyšetřování bývalého prezidenta Donalda Trumpa.(27. července 2023) | foto: ČTK

V případu byl dříve obžalovaný také Trumpův osobní asistent Walt Nauta, nově se terčem prokuratury stal správce Trumpova sídla Mar-a-Lago Carlos de Oliveira. Tomu podle prokurátorů exprezident loni v červnu řekl, aby smazal kamerové záznamy, o které předtím ministerstvo spravedlnosti požádalo v obsílce. Žádost souvisela s podezřením, že Nauta na Trumpovu žádost manipuloval s krabicemi plnými vládních dokumentů ve snaze ukrýt je před vyšetřovateli.

De Oliveira nyní čelí obviněním z maření vyšetřování a křivé výpovědi Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle prokuratury řekl hlavními počítačovému technikovi v Mar-a-Lago, že „šéf“ žádá smazání záběrů, technik ale odvětil, že neví, jak takový úkon provést.

Trump podle webu Politico v minulosti vyhlašoval, že s vyšetřovateli „rychle“ veškeré požadované záběry sdílel. Nyní je v této souvislosti terčem dvou obvinění, mimo jiné z pokusu „upravit, zničit nebo skrýt“ důkazy. K dosud 37bodové obžalobě přibyl také třetí bod, který přidává dodatečné obvinění z úmyslného přechovávání „informací o národní obraně“.

Trump si schoval i přehled jaderných zbraní cizího státu, ukázala razie FBI

Rozšíření obžaloby přišlo na pozadí spekulací, že exprezident bude brzy obviněn v jiné větvi vyšetřování, které od loňského listopadu vede zvláštní vyšetřovatel Jack Smith. Ten se zabývá také Trumpovou kampaní proti výsledkům posledních prezidentských voleb a podle všeho aktuálně zvažuje, zda i v této věci vznést obžalobu. Jeho tým se ve čtvrtek sešel s Trumpovými právníky, což bývá jeden z posledních kroků před rozhodnutím ohledně obvinění.

Trump se v červnu stal prvním bývalým prezidentem USA obžalovaným na federální úrovni poté, co velká porota poslala k soudu případ kolem přechovávání vládních záznamů. Trump si po odchodu z funkce na Floridu vzal krabice plné oficiálních listin, ačkoli je podle zákona měl odevzdat archivářům, a následně nebyl ochoten je všechny vrátit. Vše loni v létě vyústilo v neohlášenou razii agentů FBI v Mar-a-Lago, která zajistila i dokumenty podléhající utajení včetně citlivých informací například o americkém jaderném programu či vojenských operacích.

De Oliveira by měl poprvé stanout u soudu v pondělí. Trump a Nauta už před soudem prohlásili, že se cítí nevinní, podle Politico ale kvůli dodatečným bodům budou muset k soudu znovu. Začátek hlavní části procesu s exprezidentem je naplánován na květen příštího roku.

Agenti FBI našli u Trumpa doma jedenáct sad utajovaných dokumentů, tvrdí list

„Nejde o nic víc než o další zoufalý pokus Bidenovy rodiny a ministerstva spravedlnosti,“ reagovala Trumpova kampaň na nová obvinění s odkazem na současnou americkou hlavu státu Joea Bidena. Opět Bidena bez důkazů obvinila ze snahy ovlivnit nadcházející prezidentské volby, v nichž Trump chce usilovat o druhý mandát.

Podle deníku The New York Times jsou nová obvinění připomínkou toho, že vyšetřování kauzy utajovaných dokumentů stále běží a může odhalovat další důkazy. Do médií nedávno unikla nahrávka ze schůzky v létě 2021, kde Trump před hosty a spolupracovníky ve svém golfovém klubu mluví o „vysoce důvěrném“ dokumentu, přičemž ruchy v pozadí naznačují, že přítomným ukazuje list papíru.

Trump opustil budovu soudu. Zamítl obvinění, cítí se být nevinný

Právě tohoto dokumentu se podle médií týká dodatečné obvinění z přechovávání tajných informací. Agentura AP vývoj označuje za pozoruhodný, neboť obžaloba uvádí, že daný dokument o „vojenské aktivitě v cizí zemi“ byl vládě vrácen v lednu 2022. „Ostatní záznamy jmenované v obžalobě jsou takové, které Trump buď předal úřadům v červnu 2022... anebo ty, které FBI našla při srpnové prohlídce Mar-a-Lago,“ píše AP.

Trump čelí také obžalobě v New Yorku poté, co se soudu na jaře dostal případ platby pornoherečce a údajné milence v době před prezidentskými volbami roku 2016. Zároveň mu stále hrozí obžaloba ve státě Georgia, kde prokuratura okresu Fulton od roku 2021 vede vlastní vyšetřování jeho snahy zvrátit volební porážku.

5. dubna 2023

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...