Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trump chtěl zabavit volební přístroje. Z jeho éry zbyly cáry slepené izolepou

  17:37
Když byl ještě někdejší americký prezident Donald Trump v Bílém domě, míval jeden zvyk. Trhal papíry a házel je na zem, mezi nimi i cenné dokumenty, které se musejí archivovat. Problémy to přináší i při vyšetřování loňského vpádu do Kapitolu. Některé listiny totiž přišly slepené lepicí páskou. Vyšlo také najevo, že Trump chtěl po volbách zabavit hlasovací přístroje.
Americký prezident Donald Trump (3. srpna 2020)

Americký prezident Donald Trump (3. srpna 2020) | foto: AP

Někdo skartuje, někdo trhá. Někdy vejpůl, jindy na malé kousky. Z některých papírů zbyly cáry o velikosti konfet. I ty se archiváři Bílého domu obvykle snažili dát znovu dohromady. „Bylo to jako skládat puzzle. Dostali jsme lepicí pásku, ten průhledný druh,“ vzpomínal před lety Solomon Lartey pro Politico.

Právě tento portál tehdy vynesl na veřejnost informace o exprezidentově neblahém a zřejmě nezákonném zvyku. Trump to prý dělal ve chvíli, kdy nabyl dojmu, že už dané papíry dál nepotřebuje. Kusy oficiálních dokumentů pak hodil na zem Oválné pracovny či své soukromé rezidence.

A jeho spolupracovníci mu v tom neuměli zabránit. V oblíbeném zvyku tak pokračoval až do konce svého mandátu. V pondělí neobvyklou praxi potvrdil americký Národní archiv, když na dotaz listu The Washington Post (WP) uvedl, že některé zaslané dokumenty „roztrhal bývalý prezident Trump“. 

„Listiny byly předány Národnímu archivu na konci Trumpovy vlády, spolu s množstvím roztrhaných záznamů, které už Bílý dům nerekonstruoval. Zákon o prezidentských dokumentech ukládá, že všechny záznamy vytvořené prezidenty musí být předány Národnímu archivu na konci jejich vlády,“ dodala organizace.

Nálož sedmi set stran různých listin a zápisů, včetně těch očividně roztrhaných a následně znova slepených, nyní zkoumá speciální komise v Kongresu, která vyšetřuje události z loňského 6. ledna. Dav příznivců v prezidentských volbách poraženého Trumpa tehdy vtrhl do Kapitolu, sídla obou komor amerického parlamentu, aby zablokoval oficiální stvrzení volebních výsledků.

Americký prezident Donald Trump na snímku z 20. dubna 2020.

Při násilnostech tehdy zemřelo nejméně pět lidí a komise kromě samotného vpádu, jenž v americké historii nemá obdoby, vyšetřuje i Trumpovu roli v něm. Krátce před incidentem totiž končící lídr uspořádal mítink nedaleko Kapitolu a přítomné fanoušky přesvědčoval, že ve skutečnosti „ukradené“ volby vyhrál. A vyzýval je, aby „bojovali, protože jinak přijdou o svou zemi“.

Podle WP není přesně jasné, které papíry Trump zničil. Nicméně mezi záznamy, jejichž vydání se bývalá hlava USA snažila zablokovat, jsou například prezidentovy diáře, návštěvní knihy hostů v Bílém domě, návrhy projevů nebo ručně psané poznámky z vlastnictví Trumpova někdejšího personálního šéfa Marka Meadowse. V příštích týdnech a měsících archiváři Bílého domu komisi pošlou další zásilky. 

Trump nesmí blokovat vydání dokumentů o útoku na Kapitol, rozhodl soud

Jak upozorňuje profesor práva z Newyorské univerzity Stephen Gillers, i Trumpovy osobní poznámky, které si psal sám pro sebe, mohou podle zákona patřit mezi dokumenty podléhající povinnému archivování. „Jejich zničení se může považovat za kriminální čin ničení vládního majetku,“ míní.

Trump dodnes neuznal, že prezidentské volby prohrál. Krátce po předloňském hlasování se navíc se svými poradci vážně zabýval plánem nechat federální vládu zkonfiskovat volební přístroje v klíčových státech. „Šest týdnů po volebním dni... prezident Donald Trump pověřil svého právníka Rudolpha Giulianiho, aby absolvoval mimořádný telefonát,“ píše list The New York Times.

„Trump po něm chtěl, aby se zeptal ministerstva vnitřní bezpečnosti, zda je v jeho právních možnostech zmocnit se hlasovacích zařízení v klíčových státech,“ pokračuje. Giuliani si od resortu údajně vyslechl, že ministerstvo v této věci nemá právo konat. Trump ovšem uvažoval i o ministerstvu spravedlnosti. Tehdejší ministr William Barr však prý tento návrh okamžitě zavrhl.

Podle CNN kromě toho poradci končícího prezidenta vypracovali dekret, který by přikázal ministerstvu vnitřní bezpečnosti volební přístroje zabavit. Druhá verze údajně pověřovala stejným úkolem resort obrany. Ani jedna z nich nebyla nakonec vydána a není jasné, kdo je sepsal, dodává CNN.

V lednu se pak Trumpovi příznivci i pravicoví extremisté pokusili povolební oficiality zablokovat. Policie dosud v souvislosti s vpádem do Kapitolu obvinila přes 725 lidí, přičemž zhruba dvě stovky z nich přiznaly vinu. Dosud nejdelší trest – 63 měsíců vězení – soud minulý měsíc vyměřil Robertu Palmerovi, který se účastnil tvrdých bojů s policisty a podle prokuratury mimo jiné na strážce zákona hodil hasicí přístroj.

Sám Trump mezitím prohlásil, že pokud bude opět kandidovat na prezidenta a vyhraje, výtržníkům z Kapitolu udělí milost. „Budeme zacházet s těmi lidmi z 6. ledna spravedlivě,“ řekl na mítinku v Texasu za nadšeného jásotu svých fanoušků. „Pokud to bude vyžadovat milosti, udělíme jim milosti. Protože se s nimi zachází tak nespravedlivě,“ dodal.

Nejméně sedm lidí z řad pracovníků Trumpovy vlády nebo prezidentových externích poradců nicméně v posledních týdnech spolupracovalo s vyšetřovacím výborem a poskytlo požadované informace nebo důkazy.

Donald Trump od začátku označoval volby za zmanipulované:

4. listopadu 2020

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...