Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusové se v boji zlepšují. Ukrajina musí volit správnou taktiku, říká analýza

  17:40
Ačkoli se ruská armáda za více než rok bojů na Ukrajině dopustila mnoha chyb od zpackaného útoku na Kyjev přes podzimní úprk z okupovaných území na severu a jihu země až po marnou ofenzívu u města Bachmut, přesto se učí a postupně zlepšuje. V nové analýze to uvádějí britští experti. Podle nich se Rusové posunuli vpřed zejména v elektronickém boji a taktice.
Ruští vojáci připravují samohybné dělo Hyacint k palbě na ukrajinské pozice na...

Ruští vojáci připravují samohybné dělo Hyacint k palbě na ukrajinské pozice na neznámém místě. (18. května 2023) | foto: AP

Za analýzou stojí vojenští experti Jack Watling a Nick Reynolds z think-thanku Royal United Services Institute (RUSI), kteří na Ukrajinu od propuknutí ruské invaze opakovaně jezdí. Ruská armáda se podle nich za čtrnáct měsíců bojů posunula v několika oblastech.

Jednou z nich je pěchotní taktika. Moskva zahájila válku pomocí praporních taktických skupin, útvarů o síle asi 800 mužů vybavených obrněnou technikou, dělostřelectvem a protivzdušnou obranou. „Ukázalo se, že jsou žalostně poddimenzované a takticky neschopné,“ míní experti.

Rusové u Bachmutu ztratili víc mužů než v Afghánistánu za deset let

Rusko však tuto strukturu změnilo. „Nyní posílá do boje menší pěchotní uskupení čítající hrstku mužů, aby válčili… dokud nepadnou. Není to ani tak lidská vlna, jako spíše proud. Odhaluje však ukrajinské pozice a spotřebovává ukrajinskou munici,“ dodávají. Po menších uskupeních nastoupí větší a lépe vycvičené formace útočné pěchoty podporované obrněnou technikou a dělostřelectvem.

„Nedá se říci, že by nepřítel neuměl bojovat,“ řekl listu The Economist generál ukrajinské armády Viktor Nikoljuk, jenž má na povel výcvik vojáků. Poukázal také na rostoucí schopnost Ruska bojovat v noci.

Sovětské dědictví v ukrajinské armádě přežívá a podrývá boj proti Rusku

„I my jsme se od nich v taktice hodně naučili,“ dodal Nikoljuk. Jako příklad uvedl rychlé opevnění nově získaných pozic.

„Pokud Rusové zajmou pozici, bývá posílena do dvanácti hodin. Rychlost, s jakou se ruská pěchota zakopává, je pozoruhodná,“ míní v analýze Watling s Reynoldem. Ruští ženisté si podle nich vedou dobře při budování opevnění, pokládání mostů či umisťování minových polí.

Ruským tankům se daří lépe ukrývat

Zlepšuje se podle analýzy i ruské dělostřelectvo. „Průzkumné drony jsou stále účinnější a umožňují dělům zasáhnout ukrajinské cíle do tří až pěti minut od jejich odhalení,“ líčí experti. Napomáhá tomu rostoucí využívání systému „Strelec“ – malého počítače propojujícího drony a pozemní senzory s dělostřeleckými bateriemi. Běžnou taktikou je, že se Rusové stáhnou z napadené pozice a pak ji zasypou palbou, jakmile se ji Ukrajinci pokusí obsadit.

I porážka musí být výhra. Kreml rozkázal, jak psát o ukrajinské protiofenzivě

Vpřed se posouvá také taktika obrněné techniky. Ruské tanky se již nesnaží prorazit nepřátelské linie úderem a rychlostí, místo toho zajišťují palebnou sílu z bezpečné vzdálenosti. „Ačkoli je používání starých sovětských tanků T-62 a T-55 na internetu zesměšňováno, jejich děla zůstávají účinná a představují na bojišti vážnou hrozbu,“ varuje analýza.

Ruským tankům se podle ní rovněž daří stále lépe skrývat pomocí tepelné kamufláže. Bojují zejména za soumraku a za svítání, kdy je jejich teplotní stopa méně zřejmá. „Ruský reaktivní pancíř, který vybuchne směrem ven, aby odrazil přilétající střelu, se ukázal jako vysoce účinný. Některé tanky přežily i několik zásahů,“ popsali Reynolds s Watlingem.

Podle vojenských analytiků jde postupně vpřed také ruská protivzdušná obrana. „Je stále více propojená, což jí umožňuje sdílet informace o přicházejících hrozbách a likviduje značnou část naváděných střel odpalovaných z amerických systémů HIMARS,“ konstatovali.

„Pokud Ukrajina vnutí Rusům dynamickou situaci, nepřítel rychle ztratí koordinaci“

Experti dále uvádějí, že armáda pokročila i na poli elektronického boje. „Rusové nasadili jeho systémy na každém desetikilometrovém úseku frontové linie. Z velké části jsou zaměřené na drony,“ míní. Podle odborníků Ukrajina ztrácí měsíčně až deset tisíc dronů.

„Systémy elektronického boje jsou zodpovědné asi za polovinu těchto ztrát. Taktické průzkumné drony se proměnily v prostředky na jedno použití, spíše jako munice než bezpilotní letoun,“ řekl listu The Economist úředník ukrajinské armády, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Ruší signál všemu. Rusové stupňují elektronickou válku, na Donbase to jde snáz

Reynolds s Watlingem rovněž upozorňují, že navzdory výše zmíněnému se ruská armáda stále potýká s mnoha problémy včetně rok trvajícího boje o město Bachmut. „Ruské síly jsou i přesto schopné se poučit. Existují důkazy o centralizovaném procesu zjišťování nedostatků v nasazení a vypracování opatření na jejich zmírnění,“ uvádějí odborníci.

Ačkoli vývoj ruské armády může Ukrajincům zkomplikovat očekávanou protiofenzivu, podle expertů to neznamená, že by měla skončit neúspěchem. „Pokud Ukrajina dokáže narušit ruskou obranu a vnutit jí dynamickou situaci, ruské formace pravděpodobně rychle ztratí koordinaci,“ domnívají se.

Překonání ruských sil bude podle Reynoldse a Watlinga záviset také na taktické zdatnosti ukrajinského výcviku a údržbě vybavení, která bude vyžadovat zásobu náhradních dílů pro darovanou západní techniku. „Ukrajina má dnes iniciativu, ruská armáda se přizpůsobuje,“ uzavírají.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Co budou dělat končící europoslanci? Zvažují zkusit politiku i návrat k profesi

30. května 2024

Premium Sedm současných europoslanců z jedenadvaceti se po nadcházejících volbách do parlamentních lavic v...

Otočka v Berlíně: deportace už nevadí. Němci zvažují posílat běžence do Afriky

30. května 2024

Premium V Německu dlouho bylo pravidlem, že britské plány na deportace žadatelů o azyl do africké Rwandy...

Ortel měl hrát v dětském zábavním parku, po tlaku rodičů koncert zrušili

29. května 2024  10:29,  aktualizováno  23:13

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno 

Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...