Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina postupuje u Bachmutu. Luhansk mohly trefit „stínové“ střely

Sledujeme online   9:32aktualizováno  15:46
Ukrajinská vojska postupují v oblasti východoukrajinského Bachmutu, a to navzdory mimořádně těžkým podmínkám, uvedl na mediální platformě ukrajinské vlády Military Media Center velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Ruská okupační správa informovala o dalších explozích v Luhansku, který leží asi 90 kilometrů od frontové linie. Podle ní Ukrajinci použili nově dodané střely Storm Shadow (Bouřkový stín).
Ukrajinští vojáci mávají na projíždějícím tanku na frontové linii u Bachmutu....

Ukrajinští vojáci mávají na projíždějícím tanku na frontové linii u Bachmutu. (23. dubna 2023) | foto: ČTK

„Postup našich vojsk v oblasti Bachmutu je prvním úspěchem ofenzivy během operace s cílem zajistit ochranu Bachmutu,“ uvedl Syrskyj.

„Posledních několik dní ukázalo, že jsme schopni postupovat vpřed a likvidovat nepřítele v mimořádně složitých podmínkách,“ zdůraznil. „Je to pouze částečný úspěch a tímto způsobem je ho potřeba vnímat,“ dodal nicméně Syrskyj.

Zprávy o dílčích úspěších ukrajinských sil v oblasti Bachmutu přicházejí už řadu dní. Minulý týden náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová sdělila, že ukrajinské síly postoupily na bachmutském úseku fronty o dva kilometry.

Obrana u Bachmutu se hroutí, řekl Prigožin. Viní Moskvu ze zlehčování situace

Ukrajinský postup severozápadně od Bachmutu v oblasti mezi Bohdanivkou a Berchivkou potvrdil o víkendu americký Institut pro studium války (ISW).

Ruští internetoví komentátoři upozorňovali minulý týden na prolomení ruských obranných pozic na několika místech Doněcké oblasti a psali v této souvislosti o začátku dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy. Ruské ministerstvo obrany zprávy o prolomení ruské obrany popřelo.

Další výbuchy v Luhansku

Z Luhansku, dalšího města na ukrajinském Donbasu, které na rozdíl od Bachmutu leží daleko od frontové linie, v pondělí přišla zpráva o dvou explozích.

Představitel místní proruské správy Rodion Mirošnik na komunikační platformě Telegram napsal, že město pravděpodobně čelilo raketovému útoku, přičemž podle něj šlo o ukrajinský útok střelami Storm Shadow s dlouhým doletem, jejichž dodávku na Ukrajinu minulý týden potvrdil Londýn.

Británie dodala Ukrajině střely Storm Shadow, mohou doletět hluboko do Ruska

Úder podle Mirošnika zasáhl oblast u autobusového nádraží. O případných zraněných ale úředník zatím neinformoval. Dodal, že cílem útoku mohl být areál bývalé vojenské letecké školy, a zveřejnil fotografie dýmu stoupajícího nad městem. Dvě exploze otřásly Luhanskem i v pátek.

„Prostředky protivzdušné obrany bylo během uplynulých 24 hodin zlikvidováno sedm protiradarových střel HARM, jedna řízená střela dalekého dosahu Storm Shadow a také deset kusů munice vypálených ze salvových raketometů HIMARS,“ citovala agentura Interfax mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova. Místo, kde byla údajně střela Storm Shadow zlikvidována, neupřesnil.

Atentát na ministra v salonu krásy

V Luhansku byl v pondělí rovněž spáchán atentát na úřadujícího ministra vnitra neuznávané Luhanské lidové republiky, kterou Rusko loni na podzim anektovalo. Ministr Igor Kornet byl vážně zraněn, nyní je na jednotce intenzivní péče, uvedla ruská státní agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek. „Byl těžce raněn. Pokusili se jej zabít. Je na jednotce intenzivní péče,“ řekl zdroj.

Kornet, považovaný za jednoho v nejvlivnějších lidí mezi východoukrajinskými separatisty, kteří od roku 2014 s ruskou pomocí vedli ozbrojený konflikt s prozápadní vládou v Kyjevě, podle ruských médií utrpěl zranění při výbuchu v luhanském salonu krásy. TASS původně hlásil, že při výbuchu bylo zraněno pět lidí, z toho tři těžce.

Kornet před rokem 2014 pracoval jako řadový vyšetřovatel u ukrajinské kriminální policie, než se přidal k separatistům. Už v srpnu 2014 se stal ministrem vnitra neuznávané republiky. V roce 2017 se tehdejší šéf luhanských separatistů Igor Plotnickij pokusil příliš vlivného ministra zbavit. Obvinil Korneta, že se zmocnil cizího domu, a sesadil jej. Kornet odmítl odejít z vlády, přivedl do centra Luhanska ozbrojence a zatýkal spolupracovníky Plotnického. Ruské úřady, stavějící se obvykle proti revolucím všeho druhu, v tomto konfliktu nečekaně podpořily právě Korneta. Převrat v lidové republice vyústil v útěk Plotnického do Ruska, kde žije ve Voroněžské oblasti. Po ruské invazi na Ukrajinu, loni v dubnu, se objevily zprávy, že Korneta zatkla ruská tajná služba FSB, ale loni v létě se objevil na frontě jako velitel jednotek v tehdy okupované části Charkovské oblasti, napsala ruská redakce BBC.

List Ukrajinska pravda na svém webu připomněl, že minulý měsíc novináři z projektu Rádia Svoboda Donbas Realie získali od ukrajinské tajné služby nahrávku rozhovoru, ve kterém si šéf Luhanské lidové republiky Leonid Pasečnik stěžuje na konflikt s Kornetem, stojícím v čele skupiny kolaborantů z řad někdejších ukrajinských policistů, která terorizuje východoukrajinské farmáře a podnikatele. Pasečnik tehdy uvedl, že si stěžoval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ten slíbil se problémem zabývat.

Autoři: ,

Čaputová přijela do Prahy na rozlučku. Jsem tu jako doma, řekla Pavlovi

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Německá policie v Hamburku postřelila muže, cepínem útočil na strážníky

16. června 2024  13:37,  aktualizováno  17:37

Německá policie v neděli po poledni poblíž hlavní hamburské třídy Reeperbahn postřelila muže...

VIDEA TÝDNE: Poslední návštěva Čaputové v Praze nebo Macron pod tlakem pravice

16. června 2024  17:32

Událostem minulého týdne dominovaly hlavně volby do evropského parlamentu a reakce na výsledky....

Žhář z Kolumbie je amatér, ale žádný hlupák. Nebude odporovat, tvrdí Blažek

16. června 2024  16:53

Cizinec podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku nebyl...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...