Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vláda v bunkru, šok i spílání Putinovi. Politici vzpomínají na propuknutí války

  16:10
Před rokem Rusko vpadlo na Ukrajinu. Světoví politici a vysoce postavení vojenští činitelé při příležitosti výročí války zavzpomínali pro list The Washington Post na první dny ruské invaze. Popisují absenci chaosu, který obvykle takové krizové situace doprovází. Někteří upozorňují na překvapení, které u některých státníků válka vyvolala.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal mimořádné bezpečnostní jednání,...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal mimořádné bezpečnostní jednání, aby probral obranu země proti ruské invazi. (24. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Politici přiznávají, že invazi očekávali. „V Putinově tónu bylo něco, když jsem s ním naposledy mluvil. On už se rozhodl,“ sdělil listu bývalý britský premiér Johnson. „Ten večer jsme věděli, že se to stane. Jediná nejistota byla přesná hodina,“ prozradil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu v ranních hodinách 24. února 2022. Johnson si vzpomíná na svou reakci, když jej poradci probudili s naléhavými zprávami. „Ten za**aný k*kot,“ vyjádřil se vulgárně na adresu šéfa Kremlu.

„Začalo to,“ zavolal ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj, který tragicky zahynul v lednu tohoto roku při pádu vrtulníku. „Bylo to v klidném režimu. Překvapila mě jen prezidentova bílá košile,“ popsal atmosféru v Kyjevě tajemník Rady národní bezpečnosti Oleksij Danilov.

Zelenskyj se ihned s ostatními vysoce postavenými činiteli uchýlil do bunkru. Podle Zelenského poradce a předsedy poslaneckého klubu ukrajinské vládní strany Sluha národa Davyda Arachamiji bylo v bunkru asi 120 lidí, včetně příslušníků bezpečnostních složek. „Podívejte, zůstáváme. Od zítřka nemusíme mít šanci odejít. Každý má svůj vlastní život a musí sám učinit rozhodnutí. Vyberte si buď, že zůstanete, nebo půjdete někam do většího bezpečí,“ řekl podle Arachamiji shromážděným lidem prezident.

Od ubránění Kyjeva po boje na východě. Ukrajina vyhlásila deset úspěchů války

„V podstatě jsme tam žili,“ vzpomíná na chvíle v bunkru samotný Zelenskyj. „Neměli jsme elektřinu, chodili jsme s baterkami. A s těmito baterkami jsme pracovali.“

25. února 2022

Byli jsme připraveni, tvrdí Američané

Ruský vpád se intenzivně řešil i na druhé straně Atlantiku. „Normálně v krizi, jako je tato, spoustu hodin strávíte s tím, že se s krizí snažíte vypořádat,“ vysvětluje národní bezpečností poradce Jake Sullivan. „V tomto případě bylo vše připraveno předem. Vypracovali jsme písemný kontrolní seznam prvků, které vyřešíme v prvních 24 hodinách, za 48, 72 a 96 hodin.“

Sullivanova slova potvrzuje i šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley. „Nebylo to chaotické. Jsme armáda. Tohle děláme, když jsme v boji. V krizi. Máme procedury, které sledujeme“.

KVÍZ: Od vpádu Ruska na Ukrajinu uběhl rok. Jak dobře znáte průběh války?

Americký prezident Joe Biden uvedl, že Zelenského opakovaně před válkou varoval, ukrajinský prezident to však nechtěl slyšet. Aby Washington Moskvu odradil od útoku, neobvykle před začátkem války uveřejňoval tajné zprávy, které hovořily o ruských plánech.

Podle šéfa Pentagonu Lloyda Austina veškeré ruské tahy byly ty, které Američané předvídali, jako hlavní úder zamířený na Kyjev či další velké shromáždění sil, které mířily na západ a sever. Otázkou však bylo, zda jsou ukrajinští vůdci stále u vedení. Posléze ale začalo být jasné, že ruská „blesková válka“ se nepovedla a že Ukrajina se úspěšně vzedmula na odpor.

22. února 2022

Šok v Bruselu

Polsko a pobaltské státy, které se v minulosti staly terčem ruské rozpínavosti, opakovaně varovaly před imperiálními ambicemi Moskvy západní státy. Polský premiér Mateusz Morawiecki i estonská premiérka Kaja Kallasová tvrdí, že jim jejich západní kolegové dali po ruském vpádu za pravdu. „V místnosti jsem viděla lidi, kteří byli v takovém tělesném šoku, že nemohli říci ani slovo. A byli jako: ‚Byli jsme naivní. Měli jsme vám naslouchat‘,“ popisuje estonská šéfka vlády atmosféru na mimořádném jednání evropských lídrů v Bruselu.

Rok války: Ukrajina dál vzdoruje, Putin se nevzdává a mír není na dohled

Setkání se zúčastnil přes videohovor i samotný Zelenskyj. „Jsem v této místnosti a nevím, zda budu naživu i tento večer,“ vybavuje si Kallasová jeho slova. „Chtějí mě zabít. Pravděpodobně mě dostanou,“ sdělil přítomným politikům Zelenskyj. Náhle spojení vypadlo. Přítomní politici si začali říkat, zda se Zelenského slova nenaplnila. „Bylo to velmi, velmi strašidelné,“ dodává estonská premiérka.

Média na počátku války psala, že Zelenského se pokusily zlikvidovat komanda Čečenců i ruské žoldnéřské skupiny Wagnerovci. Ukrajinci ale jejich pokusy zmařili.

Johnson si nyní přehrává své rozhovory s Putinem a přemítá nad tím, zda mohl ukázáním síly ruského prezidenta od invaze odradit. Myslí si ale, že Putin se jednoduše přepočítal a učinil obrovskou chybu. „Nakonec ho dostanou. To je to, co si opravdu myslím. Kyjev stále stojí. Zelenskyj je stále tady.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Lístky na finále se nabízejí i za desetitisíce, u turniketu člověk může narazit

26. května 2024  11:59,  aktualizováno  14:25

Ceny lístků na finálový zápas mistrovství světa v hokeji rapidně stouply. Lidé za ně na...

V Tel Avivu se po týdnech rozezněly sirény. Hamás ohlásil rozsáhlý raketový útok

26. května 2024  13:55

V Tel Avivu se po mnoha týdnech po 13. hodině rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem....

Češi jsou nafoukaní, Západ nás vidí jako komunistický skanzen, řekl Topolánek

26. května 2024  13:15

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka vnímají západní státy Česko stále jako postkomunistický...

Registr predátorů hned tak nebude. Není shoda, jak staré činy by se evidovaly

26. května 2024  13:13

Zákon, jenž by měl chránit děti před predátory, který zavádí takzvaný dětský certifikát, nabírá...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...