Od ubránění Kyjeva po boje na východě. Ukrajina vyhlásila deset úspěchů války

  • 74
Ukrajinské ministerstvo obrany v předvečer prvního výročí ruské invaze zveřejnilo seznam toho, co považuje za deset hlavních vítězství v uplynulém roce. Náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová označila za hlavní úspěchy například úspěšnou obranu měst na severu země včetně Kyjeva, vyhnání ruských okupačních sil z řady ukrajinských oblastí, zničení ruského křižníku Moskva nebo osvobození Hadího ostrova.

1 Obrana Kyjeva a oblastí na severu

„Především je to úspěšná obrana Kyjeva, Černihivu, Sum a Charkova v únoru až dubnu 2022,“ vyzdvihla Maljarová největší ukrajinský úspěch podle serveru RBK-Ukrajina.

Ruská invaze měla dosáhnout svého cíle za tři dny, Ukrajinci však nepřítele zastavili na klíčovém letišti Hostomel u Kyjeva, zničili kolony tanků mířících k jejich hlavnímu městu a prezident Volodymyr Zelenskyj zůstal prezidentem.

Ruská armáda se zasekla před Kyjevem. Jednotky nemají dost jídla, říká zdroj USA

2 Odpor Ukrajinců proti okupantům

Vladimir Putin zřejmě věřil, že velká část Ukrajinců přivítá ruské tanky s otevřenou náručí. Generál FSB Sergej Beseda mu sliboval, že do ulic ukrajinských měst vejdou mnohatisícové davy proruských obyvatel. Vládce Kremlu tak nařídil svým tankistům vzít si sebou slavnostní uniformy pro přehlídku v Kyjevě.

Nic nemohlo být vzdálenější pravdě. Rusové se naprosto přepočítali. I v rusky mluvících částech země, například v Charkově, se lidé okupantům srdnatě bránili. Putin, který tvrdí, že Ukrajina historicky neexistuje, se tak prakticky postaral o to, že vznikla nová, mnohem silnější ukrajinská identita.

„Naším druhým velkým vítězstvím je masový odpor civilního obyvatelstva proti ruským okupantům na územích dočasně obsazených útočníky,“ uvedla Maljarová.

ANALÝZA: Jak Putin sjednotil ukrajinský národ. Dělení na východ a západ mizí

3 Vyhnání Rusů ze severu Ukrajiny

Žena objímá ukrajinského vojáka v osvobozeném městě Buča. (2. dubna 2022)

Rusové v Kyjevské oblasti napáchali nepředstavitelná zvěrstva. Masakry v Buči či Irpini vyšly najevo poté, co si okupanti uvědomili, že ukrajinskou metropoli rychle nedobudou, a rozhodli se stáhnout.

Na konci března Rusové oznámili, že první fáze operace splnila své cíle a napříště se zaměří na dobytí Donbasu.

První fáze hotova, teď „osvobodíme“ Donbas, hlásí Rusko a mění strategii

4 Zničení křižníku Moskva

Zasažený křižník Moskva na snímku z 18. dubna 2022

V dubnu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se potopila vlajková loď Černomořské flotily, křižník Moskva. Ukrajinci se pochlubili, že plavidlo zasáhli střelami Neptun. Byl to pro ně velký vojenský ale i symbolický úspěch.

Šlo o první ztrátu ruské vlajkové lodi od potopení bitevní lodi Kňaz Suvorov v bitvě u Cušimy během rusko-japonské války.

Nové informace o zničení křižníku Moskva: pomohlo počasí i ruské sebevědomí

5 Osvobození Hadího ostrova

Křižník Moskva se na začátku války podílel na ostřelování Hadího ostrova. Tehdy vyzval ukrajinské obránce, aby se vzdali, což oni odmítli dnes již slavnými slovy Ruská válečná lodi, jdi do prdele!“

V červnu Ukrajinci strategicky významný kus pevniny nedaleko Rumunska získali zpět. Ruská pozice v západní části Černého moře tak citelně oslabila.

Ukrajinci rozstříleli Hadí ostrov. Odešli jsme z dobré vůle, řekli Rusové

6 Zničení ruského logistického systému

Ukrajinští vojáci používají americké salvové raketomety HIMARS. (5. července 2022)

„Naše šesté vítězství je zničení logistického systému ruských okupačních sil na jihu a východě Ukrajiny v červnu a srpnu,“ uvedla dále Maljarová.

Na konci června Ukrajinci nasadili v bojích Západem dodané raketomety HIMARS, které se staly pro Rusy postrachem. Ukrajinci díky nim mohli útočit na ruské pozice desítky kilometrů za frontou a připravit tak podmínky pro podzimní ofenzivy.

Moskva běsní nad HIMARS. Pátrá po nich i jednotka, která odpálila Vrbětice

7 Vyhnání Rusů z Charkovské oblasti

V září Ukrajinci provedli bleskovou protiofenzivu v Charkovské oblasti. Během několika dní vytlačili okupanty z Kupjansku, Izjumu či Lymanu. Ti se často stahovali naprosto neorganizovaně a nechávali za sebou opuštěnou techniku.

Stejně jako předtím v Kyjevské oblasti, i zde se po osvobození dostaly na světlo zprávy o znásilňování, mučení a vraždění.

Ukrajinci dobyli Kupjansk i Izjum. Ruská správa vyzývá k evakuaci celé oblasti

8 Osvobození části Chersonské oblasti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil osvobozený Cherson. (14. listopadu 2022)

Následně se pozornost Ukrajinců přesunula na jih. Na počátku listopadu postupně vytlačili Rusy z pravého břehu Dněpru a vše završilo znovuzískání Chersonu, který byl jediným oblastním centrem, jež agresoři od začátku invaze získali.

Další ruské fiasko vyvolalo pobouření mezi ruskými proválečnými blogery i částí elit. Kritizován by přímo i Vladimir Putin.

Cherson opět patří Ukrajině. Klidný ústup, ne chaotický útěk, tvrdí Rusové

9 Fungování protivzdušné obrany

Obyvatelé Kyjeva si prohlížejí trosky bezpilotního letounu Šahíd-136 íránské výroby. (18. října 2022)

Na devátém místě ukrajinské ministerstvo obrany zmiňuje úspěšné fungování ukrajinského systému protivzdušné obrany od loňského října až do současnosti.

Rusové po říjnové explozi na Kerčském mostě v odvetě zahájili masivní ostřelování, jehož cílem bylo před zimou zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ke vzdušným útokům začali též využívat íránské drony. Mrznoucí Ukrajině se však zimu podařilo přečkat.

Nejhorší útoky od začátku invaze. Sedm milionů domácností je bez proudu

10 Zadržení ruské ofenzivy na východě

Ukrajinští vojáci u bojového vozidla pěchoty BMP-2 u města Bachmut (11. února 2023)

Dlouho dopředu se mluvilo o tom, že Rusko bude chtít k výročí invaze zahájit novou masivní ofenzivu, pro niž využije další desetitisíce mobilizovaných. Stejně tak se soudilo, že cílem Wagnerovy skupiny je k tomuto datu dobýt Bachmut.

Analytici upozorňovali již v polovině února, že ofenziva byla zahájena. Rusům se však podařilo postoupit jen o kilometry za cenu velkých ztrát. Západ proto věří, že Ukrajinci dokážou oslabeného nepřítele po dodávkách nových zbraní opět vytlačit z dalších částí svého území.

Rusko prakticky prohrálo, ukrajinská ofenziva se čeká na jaře, uvedly USA

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video