Šéf CIA William Burns

Šéf CIA William Burns | foto: AP

Šéf CIA navštívil v předchozích dnech Zelenského, zemi přislíbil pomoc

  • 25
Šéf americké Ústřední zpravodajské služby CIA William Burns v říjnu navštívil Ukrajinu, aby se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a dalšími představiteli této země. Ve středu o tom informoval zpravodajský web CNN s odvoláním na dva nejmenované zdroje obeznámené s cestou.

„Během návštěvy posílil závazek USA poskytovat Ukrajině podporu v jejím boji proti ruské agresi, včetně pokračujícího sdílení zpravodajských informací,“ řekl CNN jeden z amerických představitelů. Další podrobnosti o cestě zdroje podle televize poskytnout odmítly.

CNN píše, že Burnsova cesta přišla v době, kdy se USA stále více obávají, že Rusko může v boji na Ukrajině sáhnout po jaderných zbraních. Burns a další američtí představitelé veřejně prohlásili, že nevidí žádné důkazy o tom, že by se Moskva na takový krok aktivně připravovala.

Činitelé obeznámení se zpravodajskými informacemi varují, že riziko je možná nejvyšší od února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Americký prezident Joe Biden v úterý Rusko varoval, že by udělalo vážnou chybu, pokud by na Ukrajině použilo taktickou jadernou zbraň.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video