Na ukrajinské straně hranic se Slovenskem se tvoří několikahodinové kolony....

Na ukrajinské straně hranic se Slovenskem se tvoří několikahodinové kolony. Někteří Ukrajinci zde nechali svá auta a rozhodli se překročit hranici i s dětmi pěšky. (26. února 2022) | foto: Michal Turek, MAFRA

Reportéři MF DNES dorazili na ukrajinské hranice, kšeftuje se s dopravou

  • 38
Kvůli zuřícímu konfliktu se Ukrajinci snaží dostat ven z Ruskem napadené země. Na hraničním přechodu se Slovenskem poblíž Užhorodu jim lidé nabízí pomoc s dopravou. V některých případech ale „dobrovolníci“ žádají Ukrajince o vysoké finanční částky. Z místa informují reportéři MF DNES.

Reportéři MF DNES dorazili na hraniční přechod poblíž ukrajinského města Užhorod a slovenské obce Vyšné Nemecké.

Jeden ze slovenských dobrovolníků zde označuje místo, kde si mohou Ukrajinci, kteří právě překročili hranice, sehnat odvoz zdarma. Na silnici stříká sprejem nápis „Free transport“.

Někteří lidé, kteří přijeli na hranice „pomáhat”, ale požadují za cestu peníze. Jedna ze sazeb je 150 euro za 30 kilometrů.

Dlouhé fronty se tvoří na ukrajinské hranici se Slovenskem už od čtvrtka, lidé museli čekat na odbavení i několik hodin. Necelých sto kilometrů dlouhá společná hranice obou zemí je zároveň vnější hranicí EU i schengenského prostoru volného pohybu osob, kde se kontroluje totožnost cestujících.

Slovensko od sobotního poledne vyhlásilo v zemi kvůli přílivu uprchlíků z Ukrajiny stav mimořádné situace, uvedla agentura TASR.

„Cílem vyhlášení mimořádné situace je vytvořit podmínky pro přijetí nezbytných opatření k zamezení a zmírnění následků mimořádné události v souvislosti s hromadným přílivem cizinců na území Slovenské republiky,“ citovala agentura slovenskou vládu.

Ministři a šéfové dalších centrálních úřadů státní správy mají přijímat opatření k civilní ochraně obyvatel a činit opatření k řešení krizové situace. Vláda rovněž zplnomocnila premiéra Eduarda Hegera a ministra vnitra Romana Mikulce, aby mimo jiné řídili záchranné práce.

Podle loňského sčítání lidu trvale žilo na pětimilionovém Slovensku přes 6 300 občanů Ukrajiny, tisíce Ukrajinců zase získaly v zemi povolení k zaměstnání.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video