Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajinská města válčí. Velká část ruských sil je 30 kilometrů od Kyjeva

  0:21aktualizováno  12:37
Řada ukrajinských měst byla v sobotu ráno pod ruskou raketovou a dělostřeleckou palbou. Kyjev ukrajinská armáda zatím ubránila. Velká část ruských jednotek se seskupila zhruba 30 kilometrů od metropole. Británie zpochybnila, že Kreml dobyl město Melitopol na jihu Ukrajiny. Do země ze světa proudí pomoc. Nesložíme zbraně, prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruské síly vypálily střely s plochou dráhou letu z Černého moře na města Sumy, Poltavu a Mariupol, u něhož pokračují tvrdé boje. Použití těchto střel k zacílení vojenské infrastruktury potvrdilo i ruské ministerstvo obrany.

„Těžké je to hlavně v Mariuopolu, ale je nemyslitelné, že se vzdá nebo bude dobyt,“ řekl ráno prezidentský poradce Michajlo Podoljak. Válčí i Cherson, Mykolajev a Oděsa. „Jsem zde, žádné zbraně neskládáme, budeme bránit naši zemi,“ řekl ukrajinský prezident ve videu zveřejněném v sobotu ráno.

Podařilo se údajně odrazit také ruské jednotky u Lvova.

Do sobotního rána zemřelo přes 3500 ruských vojáků a 200 jich bylo zajato, uvedla ukrajinská strana, údaj však nelze ověřit z dalších zdrojů. Rusové informace o zraněných či mrtvých vojácích nezveřejňují.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví informovalo, že ruské vojenské operace už si od začátku invaze vyžádaly na Ukrajině do sobotního poledne 198 lidských životů, včetně tří dětí.

Britské ministerstvo obrany dopoledně uvedlo, že velká část ruských jednotek se seskupila cca 30 kilometrů od Kyjeva. „Ruské síly stále nevládnou vzdušnému prostoru nad Ukrajinou, daří se redukovat efektivitu ruského letectva. Ruské ztráty jsou zřejmě těžké a větší, než Kreml přiznává,“ uvedl Londýn.

Moskva tvrdí, že ovládla město Melitopol na jihu Ukrajiny u Azovského moře, druhé největší v Zaporožské oblasti s asi 150 tisíci obyvateli.   „Večer 25. února po vysazení námořního výsadku ruské jednotky bez odporu vstoupily do Melitopolu,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Ruský úspěch však zpochybnil Londýn. Ruské síly nemají Melitopol pod kontrolou, řekl náměstek britského ministra obrany James Heappey.

Kolonám okupačních obrněných vozů, které jedou z Běloruska a severu a měly obklíčit Kyjev, brání ukrajinské síly v postupu. „Kolony obrněných vozů jsou stále dost na severu, protože narážejí na neuvěřitelný odpor Ukrajinců,“ zdůraznil náměstek britského ministra obrany.

„Boje, které byly v noci hlášeny na předměstí Kyjeva, jsou podle nás boje ruských speciálních sil a výsadkářů,“ podotkl.

Boje o Kyjev

Starosta Vitalij Kličko ráno sdělil, že v Kyjevě zatím není významná přítomnost ruských sil, ačkoli ve městě působí sabotážní skupiny. Radnice vyzvala obyvatele, aby zůstali v krytech, protože v ulicích se válčí. V hlavním městě se zastavil provoz metra, které bude sloužit už jen jako kryt.

Po druhé hodině ranní (SEČ) se začaly na sociálních sítích množit zprávy a videa výbuchů a intenzivní střelby z Kyjeva. Objevilo se i video hořících vozidel na třídě Vítězství.

„Ruským útokům na Kyjev čelíme, jak nejlépe umíme. Situace v Kyjevě je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil a našich občanů,“ citoval The Kyiv Independent v pět hodin ráno tajemníka ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksije Danilova.

Ruské raketové útoky cílily na vojenskou základnu ve čtvrti Šuljavka poblíž stanice metra Berestejska. Ozbrojeným silám Ukrajiny se podařilo útok odrazit a zničit nepřátelskou techniku. „Na metru Berestejska zničila 101. brigáda kolonu 2 aut, 2 kamionů s tanky a tank. Vše je v klidu, všichni jsou v pořádku,“ uvedla ukrajinská armáda na Facebooku.

Ukrajinská televize NEXTA v sobotu ráno také informovala, že vysokopodlažní obytný dům v Kyjevě zasáhla zřejmě střela nebo raketa. Ještě v pátek Moskva tvrdila, že nebude útočit na obytné oblasti. 

Ruské nálety cílily také na tepelnou elektrárnu na severu Kyjeva ve snaze ji vyřadit z provozu. Došlo k pěti výbuchům, které následovaly po sobě s intervalem tří až pěti minut. Protivzdušná obrana však útoky odrazila a nad ránem zástupce města uvedl, že již není v ohrožení.

Exploze a střelba se ozývaly napříč celým Kyjevem a taky v přilehlých oblastech. List Novaja Gazeta publikoval na Twitteru mapu nočního ostřelování.

Ukrajinská protiletadlová obrana ohlásila, že se zhruba 40 kilometrů od Kyjeva podařilo sestřelit nákladní letadlo Il-76 s ruskými výsadkáři a vrtulník.

Trvdě se bojovalo ve městě Vasilkiv, 30 kilometrů jihozápadně od Kyjeva. Na okolních polích přistálo mnoho ruských výsadkářů. 

„Máme ztráty. Máme hodně zraněných,“ řekla starostka města Natalja Balasinovičová agentuře Unian. Podle ní útok, který trval celou noc, ráno skončil vítězstvím ukrajinských ozbrojených sil.

Ukrajina souhlasí s Putinovou nabídkou na jednání. Řeší se čas a místo

S propuknutím bojů v Kyjevě z něj lidé masově prchají. Na silnicích do Lvova na západ země se vytvořily obrovské zácpy. „Auta se pohybují rychlostí 15 kilometrů za tři hodiny,“ napsala v noci agentura Unian. 

Někteří lidé se podle ní rozhodli auta opustit a pokračovat pěšky, jiní se rozhodli přespat pod širým nebem na poli či v autech.

Zelenskyj burcoval občany, evakuaci odmítá

Spojené státy jsou připravené pomoci prezidentu Zelenskému opustit Kyjev a zabránit tak, aby byl zajat nebo zabit postupujícími ruskými silami. Informoval o tom list The Washington Post. Prezident však podle listu zatím odmítá opustit hlavní město i zemi.

Zelenskyj slíbil, že zůstane v čele své vlády navzdory vážnému osobnímu riziku. „Tato noc bude těžší než den. Mnoho našich měst je pod útokem. Černigov, Sumy, Charkov, naši chlapci a dívky na Donbasu, města na jihu Ukrajiny. Zvláštní pozornost patří Kyjevu. Nemůžeme přijít o hlavní město,“ varoval v půlnočním projevu krajanům.

Na Twitteru Zelenskyj rovněž uvedl, že ráno hovořil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a že na cestě jsou další zbraně a vybavení od partnerů Ukrajiny.

Také vyzval Evropskou unii, aby rozhodla o členství Ukrajiny. „Nastal klíčový okamžik uzavřít konečně dlouhé diskuse a rozhodnout o členství Ukrajiny v EU. Jednal jsem s předsedou Evropské rady (Charlesem Michelem) o další efektivní pomoci a hrdinném boji Ukrajinců za jejich svobodnou budoucnost,“ napsal Zelenskyj.

Kreml tvrdí, že musí demilitarizovat Ukrajinu, aby nepředstavovala hrozbu pro Rusko, a očistit ji od „nacistů“. Ruský prezident Vladimir Putin v pátek označil vedení Ukrajiny za „bandu narkomanů a neonacistů“, s níž neočekává uzavření dohod. Zároveň vyzval ukrajinskou armádu, aby provedla převrat a sama se chopila moci.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...