Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANALÝZA: Lze srovnávat odtržení Donbasu a Kosova? Paralely se hledají těžko

  16:26
Současnou situaci na východě Ukrajiny a uznání nezávislosti separatistických Doněcké a Luhanské lidové republiky Moskvou někteří komentátoři srovnávají s Kosovem a jeho odtržením od Srbska. Vyhlášení kosovské samostatnosti podle kritiků bylo porušením mezinárodního práva. Podle analýzy ČTK ovšem verdikt Mezinárodního soudního dvora OSN naznačuje něco jiného.
Kosovští Albánci požadují nezávislost Kosova. (25. března 1998)

Kosovští Albánci požadují nezávislost Kosova. (25. března 1998) | foto: Profimedia.cz

Mezinárodní soudní dvův OSN (ICJ) v Haagu v červenci 2010 došel k závěru, že jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova mezinárodní právo neporušilo. Toto rozhodnutí ICJ ve své době Rusko, tradiční podporovatel Bělehradu, jasně odmítlo. 

Podle vyjádření Leonida Kalašnikova ze zahraničního výboru ruské Státní dumy bylo typickým příkladem dvojích standardů (uplatňovaných podle něho Západem). Kalašnikov tehdy také připomněl, že mezinárodní společenství ani dva roky po válce mezi Ruskem a Gruzií neuznalo nezávislost Abcházie a Jižní Osetie (tyto dvě severogruzínské oblasti vyhlásily za ruské podpory samostatnost, ovšem světem neuznanou). Rusko také zdůraznilo, že rozhodnutí ICJ není právním podkladem pro nezávislost Kosova.

Později ale ruský prezident Vladimir Putin verdikt ICJ využil při obhajování postupu na Krymu. „Krymské orgány měly oporu ve známém kosovském precedentu, v precedentu, který naši západní partneři vytvořili sami, jak se říká, vlastníma rukama, kdy v situaci, absolutně analogické situaci k té na Krymu, uznali odtržení Kosova od Srbska za legitimní a všem při tom dokazovali, že žádné povolení od ústředních státních orgánů k jednostrannému vyhlášení nezávislosti není potřeba,“ prohlásil Putin v březnu 2014 v projevu po krymském referendu o odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku.

Podobnost? Složení obyvatelstva

Situace kolem Krymu a nyní i východoukrajinských regionů se ovšem od Kosova podstatně liší a hledání paralel je obtížné.

Podobnost se nabízí zejména v národnostním složení obyvatel. V Kosovu už několik stovek let tvoří většinu Albánci a Bělehradu se od vzniku Království Srbů, Chorvatů a Slovinců po první světové válce nedařilo zvrátit trend rostoucího podílu albánského obyvatelstva. Na Krymu se pak dlouhodobě dvě třetiny lidí hlásily k ruské národnosti, v Doněcké a Luhanské oblasti (odštěpenecké republiky zabírají asi třetinu jejich rozlohy) to ale bylo podle sčítání z roku 2001 necelých 40 procent.

Kosovo slaví deset let od vyhlášení nezávislosti na Srbsku (9. února 2018)

Kosovské obyvatelstvo také dlouhodobě bojovalo za autonomii a později nezávislost na bělehradské vládě a už od začátku 80. let se zde vyskytovaly ozbrojené srážky, provázené tvrdými represemi ze strany jugoslávských a později srbských ozbrojených sil. Ty si vyžádaly statisíce zadržení (Kosovo má přitom nyní necelé dva miliony obyvatel) a už před vypuknutím bojů na konci 90. let minulého století stovky až tisíce obětí. V případě ukrajinských regionů až do svržení proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče žádné široké hnutí volající po odtržení od Kyjeva neexistovalo.

Situaci na Ukrajině ale nelibě neslo Rusko, které pod záminkou ochrany svých občanů v březnu 2014 anektovalo za pomoci ruských vojáků i speciálních jednotek do té doby ukrajinský Krym, který byl součástí Ukrajiny od roku 1954. Cesta Krymu do náruče Ruska poté trvala jen tři týdny.

Rusko a poolympijské déjà vu. Před osmi lety si vzalo „svůj“ Krym, teď Donbas

„Nikdy jsme o odtržení Krymu neuvažovali. Do okamžiku, než začaly události na Majdanu a státní převrat,“ řekl v březnu 2015 ruský prezident Putin. A už v dubnu 2014 na východě Ukrajiny vypukly boje mezi tamními proruskými separatisty podporovanými Moskvou a ukrajinskou armádou.

Bojovalo se také v Kosovu, tamní povstalci vystupňovali svůj tlak poté, co byla v roce 1989 omezena do té doby široká kosovská autonomie. S tím se Albánci nesmířili a jejich snaha o získání nezávislosti dala v 90. letech vzniknout organizaci Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK). 

Emigrace před vs. emigrace po

Na její útoky reagoval Bělehrad v roce 1998 vysláním jednotek k potlačení povstání. A vypukla válka provázená z obou stran terorem. Boje provázela humanitární katastrofa, z domovů vyhnaly naprostou většinu obyvatel – přes 800 000 jich hledalo azyl v okolních zemích, téměř 600 000 pak muselo přesídlit v rámci Kosova.

Nic podobného se na Krymu před jeho připojením k Rusku nedělo, po něm naopak poloostrov opustily často pod nátlakem desítky tisíc lidí. Zejména se jedná o krymské Tatary, kteří tvořili až 15 procent ze zhruba 2,4 milionu obyvatel, podle odhadů jich v uplynulých osmi letech odešlo na 30 000, tedy skoro desetina. 

Srovnání s Kosovem pokulhává, odmítá Západ argumenty Kremlu

Podle dostupných zpráv naopak na Krym přesídlilo několik desítek tisíc lidí z Ruska, často se jedná o vojenský personál s rodinami. Desetitisíce lidí opustily od roku 2014 i části Doněcké a Luhanské oblasti kontrolované separatisty, ti ale většinou sami hledali lepší podmínky k životu v Rusku.

Určitou podobnost by bylo možné najít v případě připojení od Ukrajiny odtržených území k Rusku a někdy zmiňovaném spojení Kosova s Albánií. Vznik státu sjednocujícího všechny etnické Albánce zmínil před třemi lety tehdejší vítěz kosovských voleb a nynější premiér Albin Kurti a podporuje ho i většina obyvatel obou zemí, podle všeho ale není v současnosti podobný krok aktuální. 

O možném spojením s Ruskem se občas spekuluje i v případě obou východoukrajinských odštěpeneckých republik. Naopak Krym už Moskva ovládá, ačkoli většina zemí světa tento stav neuznává.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...