Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin neblafuje. Věří v to, co říká. A my v tom budeme muset žít, píší v Rusku

  7:38
Projev prezidenta Vladimira Putina chce změnit světový řád, v němž hlavním nepřítelem Ruska jsou Spojené státy. V jeho novém světě budeme muset žít i my všichni, varuje v komentáři k Putinově pondělnímu projevu nezávislý ruský list Novaja gazeta. V to, co věří šéf Kremlu, se stane povinnou vírou i pro všechny obyvatele Ruska, dodává list.

Putin uznal nezávislost Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky. (21. února 2022) | foto: AP

Projev, který prezident Putin pronesl, byl projevem před válkou,“ píše komentátorka listu. „Soudě podle této řeči se prezident Putin zjevně chystá osvobodit Ukrajinu od její ‚loutkové a nezákonné vlády‘, stejně jako Stalin osvobodil od takových vlád Pobaltí,“ napsala.

Poznamenala také, že ruská televize vysílala zasedání bezpečnostní rady, jejíž hodnostáři „přemlouvali“ Putina, aby uznal Doněckou a Luhanskou lidovou republiku. To bylo bezprecedentní, rada obvykle zasedá tajně. Tentokráte Kreml pokládal za důležité veřejně zachytit stanoviska každého člena nejvyššího vedení.

Svět podle deníku brzy dostane odpověď na otázku, zda se Putin spokojí s uznáním „lidových republik“, anebo pošle ruská vojska dál do hloubi Ukrajiny.

Pokud jde o první možnost, naděje je málo. „Takovým způsobem (v Kremlu) neblafují. Cíle ohlášené Putinem se nedosáhnou uznáním Doněcké a Luhanské lidové republiky. Dosáhnou se jen úplným rozdrcením Ukrajiny. Uznání separatistů je krok, ale ne cíl,“ míní Novaja gazeta.

Situace se podle listu rozvíjí přesně jako za války s Gruzií v srpnu 2008, od koncentrace vojsk pod záminkou cvičení, vzájemné ostřelování, evakuaci obyvatelstva a pak vítězný pochod na hlavní město.

Obrovský rozdíl ale spočívá v měřítku: v Jižní Osetii, která se odtrhla od Gruzie, žilo 30 000 až 50 000 lidí, zatímco v povstaleckých republikách v Donbasu jich je několik milionů. V případě Gruzie nikdo nevěřil, že vypukne válka. Když se tak stalo, gruzínský prezident Michail Saakašvili se dovolal akorát tak zástupci náměstka ministra zahraničí USA, který mu poradil, ať nereaguje na provokace.

Samozvané separatistické republiky na Donbasu

Cíl změnit světový řád

V ukrajinském případě americká rozvědka zveřejnila plány ruské invaze už před několika měsíci. Prezident Joe Biden opakovaně varoval, že ruský prezident rozpoutá válku, a noviny s tím už dva měsíce vycházejí na titulních stranách. A veškeré naděje odvála Putinova řeč, píše list. Hlavním nepřítelem v této válce budou Spojené státy a cílem změnit světový řád, vzniklý po rozpadu Sovětského svazu.

Ukrajina je historická součást Ruska, řekl Putin v projevu: 

21. února 2022

„Tento světový řád stanoví, že hlavním nástrojem expanze a hlavním zdrojem mezinárodní váhy země je kvetoucí ekonomika, vyspělé technologie a věda. Rusko se nemůže pochlubit ani prvním, ani druhým, ani třetím. Právě proto se rozhodlo obrátit se na geopolitiku a přírůstek území,“ napsala autorka.

Rusko po Donbasu zamíří dál, až ke Kyjevu, varovala ukrajinská rozvědka

Putin podle ní není jediný zájemce o takové přehodnocení světového pořádku, přinejmenším jsou tu ještě dva další světoví vůdci: čínský Si Ťin-pching a turecký Recep Tayyip Erdogan, kteří využijí zhroucení světového pořádku, aby na jeho troskách vybudovali vlastní impéria. Oba jsou příliš chytří, než aby bořili sami, ale s radostí budou přihlížet, jak Kreml plní roli ledoborce. To USA a Západ přiměje hledat s nimi spojenectví.

„Hlavní obětí této války se stanou pozůstatky svobody v Rusku. Až dosud byla oficiální propaganda naprosto lživá, ale dobrovolná. Člověk, když se mu chtělo, mohl věřit v ukřižované chlapečky (v Donbasu), a když ne, tak směl nevěřit. Teď se tato víra stane povinnou – jako v Doněcké a Luhanské lidové republice, kde je smrtelně nebezpečné nevěřit, že separatisté zachránili obyvatelstvo před genocidou ukrajinských fašistů,“ varovala Novaja gazeta. 

„V Donbasu se odehrál gigantický sociální experiment, který ukázal, že chudobné, vystrašené a nezaměstnané obyvatelstvo nalézá duševní pohodlí v tom, že považuje ty, kdo je zastrašil a zbavil práce, za své spasitele. Loajalita takového obyvatelstva je laciná. Teď se mají výsledky experimentu rozšířit na celé Rusko,“ dodala.

Jak odvrátit válku?

Válku lze podle listu ještě zarazit – a to válečnou porážkou. Pokud útočící armáda bude rozbita či utrpí kritické ztráty, samozřejmě bude oznámeno drtivé vítězství, spočívající v zachování Doněcké a Luhanské lidové republiky ve stávajících hranicích.

Prezident Putin předpokládá, že obnoví Rusko v historických hranicích. Ale minimálně vše, co se ocitne za těmito hranicemi, bude pro ruský vliv navždy ztraceno. Budoucnost ukáže, zda Putin obnoví ruské impérium, anebo mu naopak zasadí poslední úder, míní Novaja gazeta.

KOMENTÁŘ: Svět podle Putina by byl světem války a nepřetržitých krizí

Bohužel, letadlo, ve kterém sedíme, se propadlo do vývrtky. Přesněji, pilot jej uvrhl zcela schválně do vývrtky. Ještě ji může zastavit, ale je děsivé, že osud závisí jen na rozhodnutí jediného člověka, uzavřela komentátorka.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...