AS90 155mm samohybná houfnice

AS90 155mm samohybná houfnice | foto: Shutterstock

Tanky ne, ve hře jsou houfnice. Svět už dal Ukrajině zbraně za miliardy dolarů

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ruský vpád na Ukrajinu přiměl svět vyslyšet prosby Kyjeva o vojenskou pomoc. Během měsíce bojů ukrajinská armáda dostala řadu zbraní nejméně tři desítky států z celého světa. Cena vojenských dodávek, dodaných a přislíbených, už dosáhla několika miliard dolarů. Kyjev ale nedostal vše, oč žádal, hlavně letadla a tanky. Nicméně se začíná mluvit o dodávkách houfnic.

Ukrajinský velvyslanec ve Velké Británii Vadym Prystajko nedávno varoval, že současné zásoby vojenského vybavení Ukrajincům brzy dojdou, protože je hojně používají. V USA někteří zákonodárci upozornili, že k tomu, aby se Ukrajina mohla nejen bránit, ale i odrazit ruské síly, potřebuje mnohem více vojenského materiálu a mnohem širší paletu zbraní.

Vojenskou pomoc Kyjevu již poslala řada zemí a podpora neustává.  Konference na vojenskou podporu Ukrajiny, kterou uspořádala Velká Británie, se zúčastnili představitelé 35 zemí. Dohodli jsme se na poslání dalšího a většího množství zbraní, řekl po zasedání britský ministr obrany Ben Wallace.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video