Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Západní vs. ruská. Na Ukrajině se střetnou dvě tankové školy, říká praporčík

  16:20
Západní tanky mířící na Ukrajinu jsou moderní a ve většině parametrů překonávají ty ruské. Přináší ale také náročné, logistické a technické výzvy. Zejména M1 Abrams, který je poháněn turbínou a má obrovskou spotřebu. Podle experta bude ale nejvíce záležet na úrovni výcviku posádek a jejich sladění na bojišti.
Americký tank M1A1 pálí na střelnici u norské výcvikové základny Rena během...

Americký tank M1A1 pálí na střelnici u norské výcvikové základny Rena během cvičení Cold Response | foto: DVIDS

Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. Trojice tanků, která má pomoci Ukrajině ovládnout bojiště a zahnat nepřítele. Moderní konstrukce, systémy nočního vidění, ale i další, pokročilé prvky z nich dělají skutečně obávanou zbraň.

Nejvíce ovšem bude záležet na úrovni výcviku posádek, jejich spolupráci, ale také na logistickém zabezpečení. V neposlední řadě přísunu munice a paliva, protože spotřeba je všeobecně u tanků velmi vysoká a v případě amerického M1 Abrams je vyjma zhruba čtyřsetlitrové spotřeby na sto kilometrů a relativně omezeného dojezdu i komplikace v podobě pohonu.

Potvrzeno, Německo posílá leopardy Ukrajině. Uvolní ruce dalším zemím

„Technologická převaha západních tanků je samozřejmě vykoupena většími nároky na servis. Speciálně u plynové turbíny tanku Abrams, kde jsou nároky na údržbu enormní. Myslím si, že ukrajinská armáda bude mít velké problémy při provádění údržby a servisu těchto pohonných jednotek amerických tanků. A v případě dlouhodobého zanedbávání může dojít i k poruchám, jež budou mít za následek zastavení provozu a nutnost odsunu této techniky k opravám do zahraničí,“ říká Martin Svačina, vrchní praporčík 73. tankového praporu.

Tyto tanky darované západem mohou Ukrajině přinést možnost budovat nové bojové útvary, které lze nasadit při plánovaných ofenzivách v tomto roce. Nicméně určitý čas zabere zaškolení personálu na daný typ techniky a secvičení osádek.

Potvrzeno, Německo posílá leopardy Ukrajině. Uvolní to ruce dalším zemím

„Přítomnost těchto západních strojů poskytne Ukrajině nespornou technologickou výhodu v oblasti mechanizovaných jednotek. Ovšem v těchto počtech, a za předpokladu, že je bude chtít ukrajinské velení ihned nasadit do bojů, nepředpokládám významný obrat vývoje situace na operační úrovni. Spíše by se jednalo o dosažení dílčích taktických úspěchů na úsecích frontové linie, kde by byly tyto jednotky nasazeny. Postupně by také mohlo docházet k opotřebení těchto jednotek až do doby, kdy by byly vystřídány,“ dodává Svačina.

Až dostaneme západní tanky, Rusové budou zase utíkat, říkají vojáci

A co způsobí nová, moderní technika na bojišti? Podle experta ze 73. tankového praporu se v zásadě bude jednat o střet dvou tankových škol. Kdy na straně východní (ruské) tankové školy převažuje filozofie tanku, jež je výrobně nenáročný, levný, jednoduchý na obsluhu a lze jej tedy nasadit ve velkých počtech. U této koncepce se nepředpokládá dlouhá životnost techniky a ani osádky a předpokládá se jeho nahrazení dalšími stroji z rezerv. Oproti tomu západní (německá) tanková škola se zaměřuje opačným směrem.

Velký důraz je kladen na přežití vycvičené osádky, z tohoto důvodu je koncept západního tanku zaměřen na technologicky vyspělý systém s velkou palebnou silou, jež umožňuje ničit nepřítele na velké vzdálenosti pomocí přesné optiky, precizní úrovně stabilizace zbraní a výkonných tankových kanónů s přesnou municí. To vše je doplněno moderním čelním pancéřováním tanku.

„Myslím si, že tyto tanky budou představovat obrovskou technologickou výhodu, avšak vždy bude záležet na úrovni vycvičenosti osádky, jež ji bude schopna využít. Dalším faktem je, že západní tanky předpokládají možnost ničení nepřátelských tanků od vzdálenosti třech kilometrů, nicméně evropské bojiště skýtá možnost výhledu a výstřelu maximálně okolo dvou kilometrů. Z tohoto důvodu může dojít k jisté redukci této výhody,“ říká Svačina, který tankům zasvětil jako voják z povolání celý svůj profesní život.

Poškozené ruské tanky v Charkovské oblasti (30. října 2022)

Důležité je plánování a vyhnutí se oblevám

Tankové jednotky měly vždy problém s průchodností terénem mimo pozemní komunikace. Zejména v oblasti plánování je nezbytná příprava nasazení techniky mimo období, kdy se předpokládají oblevy a vydatné dešťové srážky, které ovlivní průchodnost a manévrovatelnost.

„Názorným příkladem špatně naplánované operace z hlediska nasazení tanků můžeme uvést zahájení speciální operace Ruské federace na území Ukrajiny po 24. únoru 2022. Jednotky zahájily přesuny a následné bojové operace v období oblevy a jarního tání, to způsobilo, že těžká technika byla nucena přesouvat se jen po komunikacích a nebyla schopna se rozvinout v případě útoku nebo reakce na napadení ze strany ukrajinských sil. Důvodem je fakt, že po sjetí z komunikací by těžká technika nebyla schopna účinně manévrovat nebo by dokonce přímo uvázla,“ objasňuje Svačina chybné plánování ruských stratégů.

Britský tank Challenger II

Hmotnost není klíčovým faktorem na bojišti

Vyšší hmotnost západních tanků nehraje velikou roli. „Vzhledem k tomu, že měrný tlak tanků na půdu se u jednotlivých modelů příliš nemění, nepředpokládám, že by za stejných podmínek ty západní výrazně zaostávaly za východními typy. Jen pro srovnání – například tank Leopard 2A4 má měrný tlak na půdu 0,83 kg/cm², kdežto T-72M1 má měrný tlak na půdu 0,82 kg/cm², přičemž Leopard je o 13 tun těžší,“ dodává.

Klíčové je naopak to, kdy se Ukrajina techniky dočká, kdy budou posádky vycvičeny na západní techniku a de facto i západní styl boje a jak kvalitně se na bojišti dokážou sladit. A v neposlední řadě také, kolik západní, těžké techniky na Ukrajinu doputuje.

ANALÝZA: Tanky pro Ukrajinu budou. Ale kolik? A hlavně: kdy?

Zatím víme, že Amerika pošle 30 abramsů, Němci a Polsko čtrnáct leopardů, Britové 14 challengerů. A k tomu se přidají další země s leopardy, například Portugalsko. A další země budou pravděpodobně následovat. Francie navíc zřejmě pošle své tanky Leclerc, které jsou srovnatelné s leopardy. Uvidí se, jak si budou západní tanky počínat na bojišti. Jedno je ovšem jisté. Ukrajincům to dodá novou, obrovskou sílu.

25. ledna 2023

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...