Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potvrzeno, Německo posílá leopardy Ukrajině. Uvolní ruce dalším zemím

  11:46aktualizováno  13:34
Německo oficiálně souhlasí s dodáním německých tanků Leopard 2 ukrajinské armádě. Rozhodnutí na zasedání vlády oznámil kancléř Olaf Scholz, podle kterého Berlín v prvním kroku poskytne 14 tanků Leopard 2A6. Cílem je podle kancléře rychle vybavit Ukrajinu dvěma prapory leopardů, k čemuž se připojí také další evropské státy, které tyto obrněnce mají ve výzbroji. Ruské velvyslanectví v Berlíně varovalo, že německé rozhodnutí je extrémně nebezpečné.

Z prohlášení, které novinářům poskytl Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit, vyplývá, že Německo rychle vydá souhlas, aby Polsko a další země mohly Ukrajincům předat své leopardy. „Partnerským zemím, které na Ukrajinu chtějí dodat tanky Leopard 2 ze svých zásob, Německo udělí potřebný souhlas,“ uvedl Hebestreit.

„Naše rozhodnutí odpovídá známému postupu, že Ukrajině pomáháme podle našich možností. Úzce jednáme s našimi zahraničními partnery a ve spolupráci s nimi,“ řekl Scholz. Souhlas s vývozem německých tanků je podle Berlína výsledek intenzivních porad s nejbližšími evropskými spojenci a také s mezinárodními partnery.

Ruská ambasáda v Berlíně krátce poté oznámila, že rozhodnutí je mimořádně nebezpečné a povede dalšímu k vyhrocení konfliktu. „Rozhodnutím poslat tanky na Ukrajinu opustilo Německo postoj historické odpovědnosti vůči Rusku,“ dodala ambasáda. Německo se po začátku invaze zdráhalo dodávat Ukrajincům zbraně, neboť z historických důvodů nechtělo, aby německé zbraně zabíjely ruské vojáky, Berlín ale postupně učinil výrazný obrat.

Farizejové! Šmejdi! Solovjov žádá kvůli tankům údery proti německým „nacistům“

Tanky, které Německo poskytne, budou ze zásob německé armády. Výcvik ukrajinských tankistů v Německu začne v brzké době. Součástí německého balíku pomoci budou i logistické služby, údržba a potřebná munice.

Vděčný Zelenskyj

„Hlavní německé bitevní tanky, další rozšíření obranné podpory a výcvikových misí, zelená pro partnery k dodání podobných zbraní. Právě jsem se o těchto důležitých a včasných rozhodnutích dozvěděl v hovoru s Olafem Scholzem. Upřímně děkuji kancléři a všem našim přátelům v Německu,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval země, které mají tanky Leopard 2, aby jich poskytly co nejvíce. „Takže vzniká tanková koalice. Každý, kdo pochyboval, že by se to mohlo někdy stát, nyní vidí: pro Ukrajinu a partnery nic není nemožné,“ poznamenal šéf ukrajinské diplomacie.

Až dostaneme západní tanky, Rusové budou zase utíkat, říkají vojáci

Německý ministr obrany Boris Pistorius novinářům po jednání vlády řekl, že vzhledem k válce není důvod k oslavám, ačkoli někteří tak z radosti z německého rozhodnutí činí. Poskytnutí tanků Leopard 2 přesto označil za krok, který situaci na bojišti změní. Upozornil ale, že předání nebude zcela rychlé, na přípravu tanků budou podle něj potřeba tři až čtyři měsíce.

Německo několik týdnů čelilo rostoucímu tlaku, aby vybavením ukrajinské armády německými leopardy schválilo. Souhlas se očekával již před týdnem v pátek, kdy se na americké letecké základně Ramstein sešli zástupci asi 50 zemí, které zbrojně Ukrajinu podporují. Místo toho ale tehdy německý ministr obrany Boris Pistorius oznámil, že rozhodnutí nepadlo a že mezitím nařídil prověření dostupnosti moderních tanků Leopard 2 v zásobách německé armády a zbrojního průmyslu.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v uplynulém týdnu napsal, že Česko a Slovensko jsou ochotny se vzdát tanků Leopard 2, které dostanou z Německa jako náhradu za dřívější vyslání svých starších tanků na Ukrajinu. Obě země takový scénář popřely. Český premiér Petr Fiala v úterý v Berlíně po jednání se Scholzem řekl, že Česko slíbené leopardy potřebuje k zajištění vlastní obranyschopnosti.

Z německých stran je proti AfD a Levice

Souhlas sociálnědemokratického kancléře Scholze s dodáním tanků na Ukrajinu vítají němečtí opoziční konzervativci (CDU/CSU) i vládní Zelení a liberálové (FDP). S dodáním tanků naopak nesouhlasí protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) a postkomunistická Levice.

„Ukrajina má právo na sebeobranu a my ji v tom ze všech sil podporujeme,“ řekl spolkový ministr hospodářství Robert Habeck ze strany Zelených. Dodal, že předání tanků ukrajinské armádě je logický krok, který ze současného vývoje vyplývá.

ANALÝZA: Proč je rozhodnutí o tancích pro Ukrajinu náhle důležité

„Tanky posílí Ukrajinu proti (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi,“ napsal na Twitteru liberální ministr financí Christian Lindner. Je podle něj důležité, že v podpoře Kyjeva Německo a USA postupují společně.

I opoziční konzervativci souhlas vítají. Šéf Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz již v úterý řekl, že Berlín učinil správné rozhodnutí. Měl ale výhrady proti rychlosti německé vlády, Scholz měl podle něj jednat mnohem dříve.

Spolušéfka AfD Alice Weidelová naopak označila rozhodnutí Berlína za osudné, jednat by se podle ní mělo naopak o míru. AfD tanky označuje za vyhrocení konfliktu. Levice pak postoj německé vlády považuje za proválečný.

Spojenci rozhodnutí vítají

Britský premiér Rishi Sunak označil německý krok za „správné rozhodnutí spojenců a přátel NATO“. Dodávka tanků podle něj posílí „obrannou palebnou sílu Ukrajiny“ a společné úsilí přispěje k vítězství Kyjeva a trvalému míru, napsal Sunak na Twitteru.

„Je načase, aby si Rusko uvědomilo, že mezinárodní společenství je stále odhodlanější pomoci Ukrajině bránit se jeho barbarské a nezákonné invazi,“ přidal se minisr obrany Ben Wallace.

Rozhodnutí je velkým krokem k zastavení Ruska, reagoval polský premiér Mateusz Morawiecki, který zároveň německému kancléři Olafovi Scholzovi poděkoval.

Tanky nepotřebujeme k hlídání Porýní, ale na Ukrajině, řekl Johnson

Jednou ze zemí, která chce leopardy Ukrajincům poskytnout, je právě Polsko. Konkrétně chce svému východnímu sousedovi poslat 14 kusů bojových tanků německé výroby. Varšava také kvůli tomu na Berlín naléhala, aby jí dal potřebné svolení.

K zemím, které tyto tanky na Ukrajinu vyšlou, se přidá i Finsko, uvedl dočasný finský ministr obrany Mikko Savola. „Finský příspěvek ale nemůže být moc velký. Nejsme ještě zemí Severoatlantické aliance, takže nemůžeme ohrozit naši vlastní obranu,“ prohlásil Savola.

Nizozemsko je připraveno dodat Ukrajině bojové tanky, pokud to Kyjevu pomůže, uvedl premiér Mark Rutte. Haag by podle něj například mohl odkoupit tanky, které si aktuálně pronajímá od Berlína, a poslat je na Ukrajinu.

Dodávky tanků urychlete, je třeba brzy rozhodnout, vzkázal Západu Zelenskyj

Podobná slova zazněla z Madridu. Španělská ministryně obrany Margarita Roblesová uvedla, že její země je této možnosti otevřena a bude jednat v koordinaci s dalšími západními spojenci, kteří pomáhají Ukrajině v její snaze odrazit ruskou invazi.

„Francie vítá německé rozhodnutí, jenž rozšiřuje a posiluje podporu, kterou jsme poskytli dodávkou (lehkých obrněných průzkumných vozidel) RC AMX10,“ uvedl Elysejský palác. Paříž se zatím k možné dodávce francouzských tanků Leclerc nevyjádřila, prezident Emmanuel Macron ji ale nevyloučil.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:35

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...