Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Feministky dosáhly svého. Tampóny v Německu už nebudou luxusní zboží

  19:12
Dámské tampóny budou v Německu od prvního ledna 2020 považovány za „nezbytné“ předměty. Doposud byly považovány za „luxusní zboží“. Dojde tak k výraznému snížení DPH. Změnu prosadily dvě feministické aktivistky, podle kterých byla dosavadní praxe diskriminační.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Německu je v současnosti daň na vložky 19 %. Německo tak patří mezi země s jednou z nejvyšších „tampónových daní“ v Evropské unii. Celkově je na jedenáctém místě z 28 členských států.

To se však od ledna příštího roku změní. Němečtí zákonodárci minulý týden odsouhlasili, že vložky už nebudou považovány za „luxusní službu“, ale za „nezbytné zboží“. Daňová sazba se sníží z 19 % na 7 %.

Změna vychází z iniciativy dvou feministek, Nanny-Josephiny Roloffové a Yasemin Kotraové, které spustily iniciativu „Perioda není žádný luxus“ (Die Periode ist kein Luxus). 

„Produkty jako losos, kaviár, lanýže, noci v hotelu nebo projížďky taxíkem jsou daněny níž než hygienické výrobky pro ženy,“ řekla stanici CNN Roloffová. „Ale jak se mají vyhnout své periodě?“ dodává 28letá konzultantka z Hamburgu, podle které je daň „systematickou diskriminací“ proti ženám. 

„Vyšší daňová sazba na tyto produkty (tampóny) představuje fiskální diskriminaci žen, založenou na jejich pohlaví, což není povoleno ústavou,“ píší obě ženy v online petici, kterou podepsalo skoro 200 000 lidí.

Roloffová tvrdí, že německý ministr financí Olaf Scholz ji měl údajně říci, že jejich iniciativa „vydláždila cestu vpřed ke změně zákona“. „Mnohé ženy kvůli tomu dělaly kampaň a my to nyní uskutečňujeme,“ prohlásil Scholz na tiskové konferenci.

Podle Roloffové se však nejednalo o snadný proces. Mnozí zákonodárci s nimi zpočátku nechtěli mluvit nebo přicházeli s výmluvami, proč to nejde, řekla Roloffová listu The New York Times.

Žena tvrdí, že průlom přišel poté, co na radu Jennifer Weiss-Wolfové, spoluzakladatelky americké neziskové organizace Period Equity, aktivistky obrátily pozornost směrem ke konzervativním politikům z vládní strany kancléřky Angely Merkelové, Křesťanskodemokratické unie (CDU), a její bavorské sestry, Křesťansko-sociální unie (CSU).

V červnu obě strany zveřejnily společné prohlášení, podle kterého vyšší daňová sazba pro produkty na menstruaci není „ospravedlnitelná“ a že je třeba ji snížit. Němečtí zákonodárci se tak rozhodli učinit 7. listopadu, což aktivistky přivítaly s nadšením.

Aktivistky tvrdí, že se setkaly s převážně pozitivní podporou ze „všech stran, včetně mužů“, ale též s některými velmi agresivními a negativními komentáři. „Proč si nevyjmete dělohu, ať to nemusíte řešit,“ stálo například v jednom. 

Proti zákonu se též postavili někteří zákonodárci, podle kterých není jasné, proč u některých produktů je daňová sazba snížena a u jiných ne, uvádí server Deutsche Welle. „Adventní věnce vyrobené z čerstvých větví získají sníženou daňovou sazbu, ty ze suchých větví ne,“ kriticky komentoval opatření Lothar Binding z Sociálnědemokratické strany Německa (SPD).

Z vložek Always zmizí symbol ženského pohlaví, výrobce vyslyšel aktivisty

CNN poukazuje, že ženské aktivistky se snažily na problém vysokých daní na tampóny poukázat různými kreativními způsoby. Např. v červnu začala organizace Female Company prodávat Tampónovou knihu. V knize za 3 eura bylo 15 tampónů a texty o historii menstruace.

Organizace se tímto způsobem pokoušela upozornit na skutečnost, že zatímco knihy jsou v Německu daněny 7 %, tampóny 19 %. Sto výtisků knihy poslala do německého parlamentu.

Podle Roloffové je tampónová daň součástí většího obrazu nerovnosti napříč světem. „Ukazuje to na misogynii, která stále převažuje v naší společnosti,“ řekla CNN. 

Aktivistka by ráda zahájila novou kampaň zaměřenou na volné menstruační předměty na veřejných místech jako jsou školy, nemocnice, vládní budovy nebo veřejné toalety. „Všude vidíte toaletní papír - od nikoho se nečeká, že bude běhat po světe s ruličkou toaletního papíru - ale nikde nemůžete najít tampóny.“ 

Tampónová daň ve světě

EU od roku 2007 umožňuje, aby členské státy snížily tampónovou daň na minimální sazbu 5 %. Většina z nich však daní tampóny větší sazbou, deset zemí dokonce 20 % a více. Největší daň mají v Maďarsku (27 %), vysoká je i v České republice (21 %).

Členské státy s nejvyšší tampónovou daní
Maďarsko 27 %
Dánsko25 %
Chorvatsko 25 %
Švédsko 25 %
Finsko 24 %
Itálie22 %
Česká republika 21 %
Lotyšsko 21 %
Litva 21 %
Bulharsko20 %

Nejnižší tampónová daň je v Irsku, kde je nulová daň na tento druh zboží. Irsko daň zrušilo ještě před zavedením právního předpisu EU. Ve Velké Británii a na Kypru je 5 %, ve Francii je jen o půl procenta vyšší. První stát, který přestal danit tampóny, byla Keňa. Daň se též neplatí v Kanadě, některých státech USA, Austrálii, Indii a Malajsii.

Členské státy EU s nejnižší tampónovou daní
Irsko 0 %
Velká Británie5 %
Kypr5 %
Francie 5,5 %
Portugalsko 6 %
Nizozemsko6 %
Belgie 6 %
Polsko 8 %
Estonsko 9 %
Slovinsko 9,5 %

2. října 2019

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...