Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti stojí frontu na chléb a nestihnou školu. Poválečná Sýrie je na dně

  20:52
Někdy šest hodin, někdy „jen“ tři. Fronty na základní potraviny jsou v poválečné Sýrii tak dlouhé, že rodiny nestíhají ostatní povinnosti a děti zameškávají výuku ve škole. Naštvaní Syřané neváhají vytáhnout zbraň, aby mohli předběhnout. Obyvatelstvo pobouřili také ministři, když občany vyzvali, aby si chybějící pšenici pěstovali sami doma a pekli si vlastní chléb.

Pekař v syrském Damašku peče chleba. (7. prosince 2020) | foto: Profimedia.cz

„Jeden den jsem tu stál sedm hodin. Další den to bylo osm a pak šest. Zasahuje to do mé práce. Potřebuji pracovat, potřebuji žít,“ popisuje pro americký deník The Washington Post (WP) Syřan Abu Mohammed v telefonickém rozhovoru. Své příjmení raději nechce uvést.

Žije v Damašku a cesta do pekárny je pro něj každý den druhou nejdůležitější povinností hned za ranní modlitbou. Ve frontách se střídá se dvěma nejstaršími syny. A vždy si tam jeden z nich vystojí nejméně tři hodiny. Chlapci někdy prošvihnou celý vyučovací den.

Fronty na chléb jsou jedním z nejviditelnějších projevů stavu, v jakém se Sýrie po válce nachází. Vzhledem k tomu, že chleba je v tamní kuchyni přílohou prakticky ke každému chodu, vláda jeho ceny dotuje a na jaře se zavázala, že zdražování této nezbytné potraviny rozhodně nehrozí. 

Cena chleba se přesto od října zdvojnásobila, píše WP. A lidé jsou naštvaní. Podle stanice NPR dochází k potyčkám a vlastníci zbraní neváhají pohrozit násilím, jen aby mohli předběhnout. Přednost údajně mají i vojáci. Obyčejní lidé se tak po mnoha hodinách čekání mnohdy nakonec dozvědí, že už žádné pečivo nezbylo.

„Lidé se navzájem vraždí pro obyčejný chleba,“ lamentuje žena z Homsu, která chtěla zůstat v anonymitě. Otec pěti dětí Abu Mohammed zase říká, že ve státem provozované pekárně dostane na příděl dvě balení nekvalitního chleba. Jenže jeho rodina by potřebovala tři, spíš čtyři balení. 

„Půl dne jsem strávil čekáním na chleba:“

A tak muž čeká spolu s ostatními v nekonečných frontách před soukromými pekárnami a snaží se získat další, kvalitnější chléb. A v nouzi si koupí nekvalitní chleba i od překupníků, mezi něž se řadí i pekaři snažící se vydělat na platy svých zaměstnanců. Za chleba na černém trhu chtějí až desetkrát více, než je oficiálně stanovená cena.

Syrský ministr zemědělství Hassan Qatana se snažil utišit vztek občanů, když jim poradil, aby si začali péct chleba doma a „nečekali na vládu“. A rozčarování vyvolala i zpráva provládních novin z počátku měsíce, podle které během vykládky v přístavu „zmizelo“ 500 tun dovezené pšenice. 

K vlastnímu pěstování obilí pak mladé Syřany postrčil i ministr školství Darem Tabbaa. „Konečně chápete, proč je pšenice důležitá, když stojíte ve frontách před pekárnami, když se ráno budíte k snídani, když se vracíte ze školy,“ řekl s hrstí klasů studentům na poli. Podotkl také, že pšenice není nic jiného než „domácí rostlina“.

Pšenice je v Sýrii silně nedostatkové zboží. V posledních třech letech jí vláda dovážela v průměru 1,1 milionu tun ročně, a to zejména z Ruska. Ovšem to kvůli pandemii koronaviru dodávky omezilo a poklad v sýpkách si nechává pro vlastní potřeby. 

Podle WP s odkazem na oficiální informace syrské vlády se ruské firmy stáhly z šesti kontraktů, a tak snížily objem importované obilniny téměř na polovinu. Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov následně oznámil, že v rámci humanitární pomoci letos do Sýrie dorazilo na 100 tisíc tun ruské pšenice a že dodávky budou pokračovat i nadále.

Přestože se syrským zemědělcům daří vypěstovat čím dál více vlastního obilí, celková sklizeň je stále zhruba na polovině předválečné produkce. Část dnešních polí navíc ovládají zbývající Kurdové na severu země, kteří se také snaží zajistit jídlo pro své rodiny.

Podle NPR syrský prezident Bašár Asad při nedávné návštěvě Aleppa uznal vážnost situace, když prohlásil, že Syřané nyní prožívají „obzvláště náročné a drsné časy, jaké Sýrie nezažila od vyhlášení nezávislosti v roce 1945“. Stanice s odkazem na OSN dodává, že potravinovou pomoc dnes potřebuje v Sýrii víc lidí než v nejhorších momentech války.

Vláda ze situace viní Spojené státy, které na Sýrii uvalily četné sankce omezující dovoz potřebné techniky, pesticidů či paliva. Syrská agentura SANA dokonce obvinila přímo prezidenta Donalda Trumpa, že nad syrská pole posílá vrtulníky s úkolem spálit veškerou úrodu.

Za kolabující ekonomiku kdysi prosperující země ovšem nemohou jen sankce. Svým dílem přispěla i pandemie koronaviru či zamrzlé finance v libanonských bankách. Libanon čelí vlastní ekonomické krizi, kvůli čemuž Asadův režim nemá na zaplacení dováženého zboží. Import prodražuje také slabá syrská libra.

Fronty byly tak dlouhé, že jedna z pekáren v Damašku kvůli nim postavila plot. Fotky vyvolávaly dojem, že jsou lidé natěsnaní v klecích, a vzbudily tak kritiku na sociálních sítích. Pekárna proto plot zase odstranila:

6. října 2020

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...